به گزارش طبنا (خبرگزاری سلامت)، دکتر غلامرضا اصغری در تشریح اقدامات سازمان غذا و دارو برای آزمایش مواد و فرآوردههای غذایی وارداتی جهت تشخیص مواد تراریخته، به راهاندازی بخش آنالیز مولکولی فراوردههای تراریخته در مرکز آزمایشگاههای مرجع کنترل غذا و دارو در سال 88 اشاره کرد و گفت: این بخش در آزمایشگاههای مرجع، از سال 88 تاکنون در زمینه انجام آزمونهای کیفی و کمیتراریختگی و بازرسی و ممیزی آزمایشگاههای همکار، فعال است.
وی به فعالیت هشت آزمایشگاه همکار درباره شناسایی تراریختگی در نمونههای غذایی اشاره کرد و گفت: این آزمایشگاهها با تایید سازمان غذا و دارو به ارائه خدمات میپردازند. بر همین اساس امکان شناسایی رخدادهای رایج و مورد تایید این سازمان فراهم شده و فهرست این آزمایشگاهها به کلیه دانشگاههای علوم پزشکی و شرکتهای تولیدی و وارداتی ابلاغ شده است.
رییس سازمان غذا و دارو با تاکید بر آنکه فرآوردههای غذایی به طور مستمر و مداوم از نظر تراریختگی در آزمایشگاههای سازمان غذا و دارو بررسی میشوند، افزود: همچنین آزمایشگاه کنترل و اداره کل غذا سازمان غذا و دارو با سازمان ملی استاندارد جهت تدوین جزوات استاندارد در زمینه شناسایی فرآوردههای غذایی تراریخته همکاری مستمر دارد.
اصغری درباره چگونگی مجوز ورود و ترخیص محصولات و فراوردههای غذایی تراریخته نیز گفت: این اقدام از طریق سامانه TTAC انجام میشود. مسئول فنی نیز موظف است قبل از ورود کالا، وضعیت تراریختگی و یا عدم تراریختگی محصولات مرتبط را در سیستم آپلود کند و در صورت تایید رخدادهای تراریختگی از سوی دبیرخانه کمیته ایمنی زیستی مستقر در سازمان غذا و دارو، اقدامات بعدی انجام خواهد شد.
رییس سازمان غذا و دارو تاکید کرد: برای هر محموله وارداتی، نمونهبرداری توسط مسئولان فنی واجد شرایط انجام و نمونه به آزمایشگاههای همکار وزارت بهداشت ارسال و در صورت انطباق با ضوابط و مقررات ملی و بهداشتی مربوطه، مجوز ترخیص و مصرف کالا صادر میشود.
اصغری ادامه داد: در راستای شناسایی، کنترل، پایش و نظارت محصولات غذایی حاصل از فناوری زیستی، بر اساس «دستورالعمل اجرایی وزارت بهداشت در خصوص موجودات زنده تغییر ژنتیکی یافته و فرآوردههای آن مرتبط با مواد غذایی مصوب سال ۱۳۹۳» متقاضیان واردات یا تولید هر گونه محصولی که انواع تغییر ژنتیکی یافته آن در سطح بازار تجارت جهانی موجود است، ملزم به اعلام احتمال تراریختگی هستند.
وی ادامه داد: بر این اساس در صورتی که متقاضی اعلام کند که محصول، تغییر ژنتیکی یافته است، علاوه بر الزام به ارائه مدارک و مستندات درخواست شده طبق دستورالعمل مربوطه، ملزم به ارائه گواهی معتبر از مقامات دولتی و ذیصلاح کشور مبدا مبنی بر اظهار صریح تغییر ژنتیکی بودن محموله و ممهور به مهر سفارت کشورمان در کشور مبدا، همراه با درج رخداد یا شماره شناسایی اختصاصی ثبت شده در اتاق بینالمللی تهاتر ایمنی زیستی (BCH) و سایت اتحادیه اروپا در گواهی مذکور هستند. در صورت ادعای عدم تراریختگی، متقاضی ملزم به ارائه گواهی GMO FREE و تکمیل فرم تعهدنامه عدم تراریختگی خواهد بود. در این حالت نیز ضمن ارسال کالای وارداتی به آزمایشگاه توسط مسئول فنی در زمان ترخیص و بایگانی مدارک و مستندات در شرکت، از نمونهها به صورت تصادفی نمونهبرداری و به آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو و یا آزمایشگاههای همکار مورد تایید، جهت راستیآزمایی ادعای متقاضی ارسال خواهد شد. (ایسنا)
نظر شما