به گزارش خبرنگار بهداشت خبرگزاری سلامت، کامران خداکرمی؛ متخصص گوش و حلق و بینی با اشاره به اینکه صدا از چه حدی بالاتر برود میتواند آسیبزا باشد، گفت: مقدار سنجش شدت صوت دسیبل است و درنظر داشته باشید زمانی که میگوییم مثلا ده دسیبل این مقدار عدد کمی است اما بیست دسیبل از لحاظ شدت صوتی خیلی بالاتر از ده است. حالا اگر شدت صوت به ۸۰ دسیبل برسد، آسیبزایی آغاز میشود. اگر فردی روزانه هشت ساعت در معرض ۸۰ دسیبل قرار بگیرد، دچار آسیب صوتی مزمن خواهد شد و آسیبی که در یک روز اتفاق افتاده است یه ماه زمان میبرد تا بهبود یابد. اگر همین فرد ۹۰ دسیبل را در چهار ساعت بشنود معادل همان ۸۰ دسیبل در هشت ساعت آسیب میبیند. هرچقدر عدد بالاتر برود زمان مجاز کاهش مییابد. مثلا برای ۱۱۰ دسیبل شاید فقط نیم ساعت مجاز باشد.
افرادی که در کارخانهجات کار میکنند در معرض آسیب صوتی مزمن هستند
او افزود: مثلا آسیبی که به گوش یک راننده اتوبوس یا لودر در طول روز میرسد معادل ۸۰ دسیبل است. دستگاههایی که زمین را سوراخ میکنند ۱۲۰ دسیبل آسیب صوتی ایجاد میکنند. همینطور کسانی که در کارخانهجات نساجی کار میکنند یا جوشکار، آهنگر، صافکار و نجار هستند، در معرض آلودگی صوتی مزمن قرار دارند. اگر دستگاه سنجش میزان صوت تشخیص بدهد آلودگی صوتی محیط ۸۰ دسیبل و مدت زمان بیشتر از هشت ساعت در روز است، کسی اجازه ندارد در آن محیط در معرض این صدا قرار بگیرد.
خداکرمی تاکید کرد: توصیه میشود شدت صوت در محیط کار زیر ۸۰ دسیبل باشد تا فرد بدون آسیب صوتی فعالیت کند. درضمن کسی که در معرض این صوت قرار میگیرد باید دو تا سه روز استراحت صوتی داشته باشد. با توجه به وضعیت اقتصادی فعلی در کشور این امکانپذیر نیست و باید لوازم حفاظتی گوش استفاده کرد تا شدت آسیب را کاهش داد.
او ادامه داد: برخی از افراد هم در معرض آسیب صوتی ناگهانی قرار میگیرند مانند؛ سربازان و نیروهای نظامی که در معرض انفجارهای ناگهانی قرار دارند. این افراد ممکن است در معرض آسیب صوتی بالاتر ۱۲۰ دسیبل به صورت ناگهانی قرار بگیرند که سه ماه زمان میبرد تا بهبود یابند. در این آسیب مقدار شنوایی یکباره افت میکند و گوش دچار سوت کشیدن مزمن میشود و اگر درمان نکند آسیب برای همیشه ماندگار خواهد بود.
این متخصص گوش و حلق و بینی در پاسخ به این سوال که آیا زندگی در آپارتمانهای نزدیک اتوبانها هم میتواند افراد را در معرض آلودگی صوتی قرار دهد، توضیح داد: مجموعههایی هست که به عنوان بهداشت محیط حرفهای در معاونتهای بهداشتی دانشگاهها کار میکنند و کارخانهجات هم موظف هستند یک نفر کارشناس بهداشت حرفهای داشته باشند. در مورد آپارتمانهایی که نزدیک اتوبانها هستند باید از کارشناسان بهداشت حرفهای معاونت دانشگاهها خواست تا شدت آلودگی صوتی در محل را اندازهگیری کنند و اگر سطح صدا بالاتر از ۷۵ دسیبل باشد، شهرداریها موظفاند که موانعی بین اتوبان و منازل بگذارند تا صدا مستقیم به خانهها نرسد.
استفاده مدام از هندزفری و هدفون و موسیقی با صدای بلند به گوش آسیب میزند
خداکرمی اظهار داشت: همینطور کسانی که در نزدیکی کارخانجات زندگی میکنند یا کارمندان مترو یا آنهایی که مدام با مترو رفت و آمد میکنند هم ممکن است در معرض آلودگی صوتی باشند. بنابراین در خانههای ما هم ممکن است آلودگی صوتی وجود داشته باشد. همچنین جوانهایی که مرتب با هندزفری و هدفون کار میکنند یا موسیقی را با صدای زیاد گوش میدهند و این صداها بیشتر از ۷۵ دسیبل باشند، صد در صد در معرض آسیب صوتی قرار میگیرند که در صورت مراقب نکردن، آسیب ماندگار خواهد داشت.
آلودگی صوتی افراد را کمتحمل، بیطاقت و زودرنج میکند
متخصص گوش و حلق و بینی با اشاره به آسیبی که آلودگی صوتی به دیگر ارگانهای بدن وارد میکند، عنوان کرد: آسیبهای صوتی ناگهانی به صورت موج انفجار، آثاری در مغز ایجاد میکند و آسیبهای روانی در فرد به وجود میآورد که در ابتدا به شکل استرس است. در آینده هم فرد زمانی که کوچکترین صدایی میشنود دچار ترس ناگهانی میشود. در مورد صداهای مزمن هم همینطور است. میبینیم کسانی که در کارخانهجات صنعتی کار کردهاند میگویند بعد بیست سال کار دیگر اعصابشان کشش کار کردن ندارد. با کمترین صدای جیغ بچه از جا میپرند. این همان اثر آلودگی صوتی مزمن است که روی روان افراد تاثیر میگذارد و کمتحمل، بیطاقت و زودرنج میشوند. تحمل گفتوگو با افراد را ندارند و این ناشی است رعایت نکردن بهداشت صوتی است. این حالتها حتی میتواند منجر به خشونت شود.
شهرداریها و محیط زیست بیتوجه به موضوع آلودگی صوتی
او ادامه داد: هر دو نوع آلودگی هم ناگهانی و هم آلودگی ممتد مانند کارخانهجات و حتی کسانی که در صنایع مخابرات کار میکنند و صداهای ممتد ریز با فرکانس بالا میشوند، در معرض آسیبهای روانی ناشی از آلودگی صوتی قرار دارند. تهران هم شهری است که آلودگی صوتی زیادی دارد و زمانی حتی در ده کشور اول دنیا بود. متاسفانه شهرداریها و محیط زیست به این موضوع توجه نمیکنند و حتی کسانی که مسئول بهداشت حرفهای در دانشگاهها هستند هم بیشتر روی دیگر موضوعات کار میکنند تا آلودگی صوتی.
با گذاشتن یک پنبه معمولی در گوش ده تا بیست دسیبل صدا را کاهش دهید
کامران خداکرمی در ادامه توصیههایی برای کاهش آسیب آلودگی صوتی داشت او گفت: در بسیاری از زمانها کسی که در محیطی پر سر و صدا قرار دارد میتواند با گذاشتن یک پنبه معمولی در گوش ده تا بیست دسیبل صدا را کاهش دهد. یا گذاشتن همین هدفونهای معمولی در مناطق پر سر و صدا میتواند کمک کننده باشد. توصیه میکنیم افراد مدام از هندزفری برای گوش دادن موسیقی استفاده نکنند چون صدا را در فرکانس چهار هزار هرتز تقویت میکند و افراد در آینده در شنیدن گفتار عادی دچار اختلال میشوند. حتی استفاده ممتد از موبایل هم چیز اشتباهی است. به صورت پخش صدا را بشنوند تا اینکه متمرکز کنند در گوش.
او افزود: در ماه محرم هستیم و کسی که شیعه واقعی و پیرو حضرت سیدالشهداست، در مرامش نیست که آسیبی در مردم ایجاد کند که ماندگار باشد. هر صدای سنج و طبلی معادل با انفجاری بزرگ است که میتواند آسیب صوتی مادامالعمر داشته باشد و این حقالناس است.
گفتوگو: پرستو خلعتبری
نظر شما