پوردست دراین باره گفته است: «در مناطق سفید با خطر کمتر هم ترجیحا بچههای زیر یک سال را نباید به مهد کودک برد. بچهها از سنی باید وارد مهدکودک شود که بتوانند از ماسک استفاده کنند و بهداشت تنفسی و ادب سرفه کردن را آموزش ببیند، بهداشت دست و فاصله اجتماعی را رعایت کنند. اگر مهدکودک شلوغ و تهویه مناسب هم نداشته باشد میتواند باعث انتقال کرونا از مربی به کودک یا از کودکی به کودک دیگر شود.»
بیش از 17 هزار مهد کودک مجوزدار در کشور فعالیت میکنند و همه آنها با کاهش محدودیتهای بهداشتی فعالیت خود را در دوران کرونا آغاز کردهاند این آغاز فعالیتها با نگرانیهای زیادی همراه است. شیوع مجدد و ابتلای افراد بیشتری در کشور به کرونا باعث شده تا خانواده هم نسبت به این موضوع حساس تر شوند.
محمدسیاح: به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت؛ هر چند در هفته و ماههای ابتدایی پیدایش کرونا و شیوع جهانی آن متخصصان حوزه سلامت با توجه به آمار و ارقام و تجربیاتی که از مبتلایان به کرونا به این نتیجه رسیده بودند که کودکان زیر 18 سال و بویژه زیر 9 سال به این بیماری منحوس مبتلا نمیشوند اما این کروناویروس در هفتههای اخیر نشان داد که میتواند کودکان را نیز درگیر خود کند و حتی آنها را به کام مرگ بکشاند.
البته خوشبختانه تعداد کودکانی که به دلیل کرونا جانشان را از دست دادند بسیار کم است. کودکان به دلیل اینکه سیستم ایمنی بهتر و بدنی قویتر از بزرگسالان دارند هم کمتر به این بیماری مبتلا شده و هم کمتر جانشان را از دست داد اند با این حال نگرانی دیگری که درباره ابتلای کودکان به کرونا وجود دارد این است که کودکان ممکن است به ناقل این بیماری بدل شوند. بدین معنا که اگر ویروس وارد بدن کودک شود شاید آسیبی به او وارد نکند اما ویروس به عنوان مهمان در بدن میزبان یعنی کودک باقی میماند و از این به بعد میتواند آن را منتقل کند.حضور کودکان در مهدهای کودک نیازمند رعایت پروتکلهای بهداشتی است.
رعایت پروتکلهای بهداشتی پیشگیری از بیماری کرونا در مهدهای کودک اهمیت ویژهای دارد، همانطور که گفتیم که بیش از 17 هزار مهدکودک دولتی و خصوصی و بعضا بدون مجوز در حال فعالیت هستند. در کنار مهدهای کودک مجوزدار که نظارت بر همه آنها کار چندان ساده ای هم نیست و مهدهای کودک بدون مجوزی هم وجود دارند که به برای فعالیت خود از هیچ قانونی پیروی نمیکنند. حال این موضوع را در نظر بگیرید زمانیکه نظارت بر مهدهای کودک مجوزدار سخت باشد وضعیت مهدهای کودک بدون مجوز چگونه خواهد بود.
امین شاهرخی، مدیرکل بهزیستی استان تهران در همین رابطه با اشاره به تلاش این سازمان برای کاهش نگرانی خانوادهها گفته است: «نظارتهای دقیقی بر مهدهای کودک صورت گرفته است تا نگرانی خانوادهها کاسته شود و تا الان هم مشکل و موردی از ابتلا در مهدهای کودک گزارش نشده است.»
کاهش ظرفیت برای کنترل بیشتر
طبق دستورالعمل ستاد ملی مقابله با کرونا از هفدهم خرداد ماه دستورالعمل بازگشایی مهدهای کودک و پروتکلهای لازم برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا را تهیه شد و در نهایت ۲۴ خرداد ماه مهدهای کودک آماده پذیرش کودکان شدند.
در مهدهای کودک نمیتوان کودکان را دور از هم نگاه داشت چراکه انها برای سرگرم شدن در مهد کودک دور هم جمع میشوند همین موضوع میتواند در صورتیکه یکی از بچهها کرونای خاموش داشته باشد یعین ویروس کووید 19 در بدنش باشد میتواند به دیگران منتقل کند.
به همین جهت هرچه تعداد بچهها در مهدکودک بیشتر باشد چرخه انتقال و شیوع بیماری بیشتر خواهد شد. از همین اگر تعداد بچههایی که به مهد برده میشوند کمتر شود میتواند در کاهش احتمال شیوع کمک کند.
مدیرکل بهزیستی استان تهران با بیان اینکه در حال حاضر مهدهای کودک با یک چهارم ظرفیت خود و بین ۲۵ تا ۳۰ درصد از ظرفیتشان مشغول فعالیت هستند، گفت: «تاکنون هیچ موردی از ابتلا به کرونا در مهدهای کودک گزارش نشده است.»
او با بیان اینکه دستورالعملهای مذکور با رویکرد پیشگیرانه و جلوگیری از ابتلای کودکان به بیماری کرونا تهیه شدند، افزود: به همین دلیل خواسته شده بود تا مهدهای کودک با حداقل ظرفیت کار کنند و این اتفاق در عمل نیز افتاده است.
شاهرخی با بیان اینکه خانوادههایی که واقعا ناچار بودند فرزندانشان را به مهدهای کودک سپردند، اضافه کرد: «براساس آمار به دست آمده در حال حاضر مهدهای کودک با یک چهارم ظرفیت مشغول فعالیت هستند.»
حضور مسوول بهداشتی در مهد
یکی از نکات مهمیکه در بازگشایی مهدهای کودک باید مورد توجه قرار بگیرد حضور مربیان بهداشت و درمان برای مراقبتهای احتمالی از کودکان است. این موضوع مهمیاست که در همه مهدهای کودک باید رعایت شود به این دلیل که اگر کودکی علائمیاز کرونا را نشان داد بتواند آن را به سرعت تشخیص دهد و کودک را به مرکز درمانی برساند.
براساس مصوبات وزارت آموزش و پرورش همه مدارس و مهدهای کودک موظف هستند تا یک نفر را به عنوان مسوول بهداشت مستقر داشته باشد. در حال حاضر که با شیوع گسترده کروناویروس مواجه هستیم این ضرورت بیش از گذشته احساس میشود.
دکتر عالیه پوردست، متخصص بیماریهای عفونی گفته دلیل اینکه میگویند بچههای کمتر از ۱۸ یا ۹ سال کمتر به کرونا مبتلا شدهاند این است که سیستم ایمنی بدن آنها نسبت به بزرگسالان مقاومتر و در برابر بیماریهای عفونی مقاومت نسبی دارند و واکنشهای کمتری نسبت به بیماریهای عفونی در بدن آنها ایجاد میشود.
او معتقد است: «ویروس کرونا میتواند علائم جدید یا شدیدی را در بچهها مانند سندروم کاوازاکی ایجاد کند که موارد مشابه خیلی زیادی از آن در مراکز طبی کودکان بیمارستانهای تهران دیده شده است. با توجه به این موضوع ممکن است با وجود گفتهها علائم شدیدی از ویروس در بچهها به وجود بیاید و برای همین در زمان بازگشایی مدارس و مهدهای کودک باید به نکات ویژهای توجه شود. باید به بچهها با زبان خودشان چه در مدارس و چه در مهدهای کودک درباره بهداشت و آداب تنفسی آموزش داد. بچهها حتما باید از ماسک استفاده کنند و تا زمان فروکشی کامل کرونا والدین بچههای زیر یک سال را به مهدکودک به ویژه در مناطق قرمز و پرخطر که هنوز شرایط بازگشایی را هم ندارند، نبرند.»
رعایت پروتکلهای بهداشتی را بیاموزید
همه نکاتی که در جلوگیری از انتقال ویروس کرونا به بزرگسالان آموزش داده میشود؛ در مهدهای کودک هم باید رعایت شود. استفاده از اسپریهای حاوی مواد ضدعفونی کننده برای تمیز کردن کیف، لباس و کفش بچهها و اینکه بچهها چطور باید از خود مراقبت کنند، بسیار ضروری و حیاتی است. بچهها حتما باید از ماسک استفاده کنند و تا زمان فروکش کامل کرونا نباید والدین بچههای زیر یک سال را به مهدکودک بویژه در مناطق قرمز و پرخطر که هنوز شرایط بازگشایی را هم ندارند، ببرند.
پوردست دراین باره گفته است: «در مناطق سفید با خطر کمتر هم ترجیحا بچههای زیر یک سال را نباید به مهد کودک برد. بچهها از سنی باید وارد مهدکودک شود که بتوانند از ماسک استفاده کنند و بهداشت تنفسی و ادب سرفه کردن را آموزش ببیند، بهداشت دست و فاصله اجتماعی را رعایت کنند. اگر مهدکودک شلوغ و تهویه مناسب هم نداشته باشد میتواند باعث انتقال کرونا از مربی به کودک یا از کودکی به کودک دیگر شود.»
بسیاری از متخصصان بهداشتی و درمانی معتقدند که مهدهای کودک میتواند کانونی برای شیوع بیماری کرونا باشد اگر مراقبتها و پروتکلهای بهداشتی و درمانی به درستی در آنها اجرا نشود. ویروس کرونا حتی اگر به کودکان آسیبی نزند میتواند آنها را به ناقلانی تبدیل کند که سرعت انتقال را افزایش دهند.
نظر شما