خبرگزاری سلامت: سردسته بیماریهای حاد عروقی، آنفارکتوس حاد قلبی است که بیمار در طول یک زمان بسیار کوتاه با شروع سکته حاد قلبی میتواند با دسترسی به امکانات و درمان اصلی، مفید و موثر در راستای رفع گرفتگی عروق کرونر به نتایج مطلوب دست یابد. بنابراین افرادی که ریسک فاکتورها و عوامل خطرساز قلب و عروقی مانند سابقه فامیلی، مصرف دخانیات، چربی خون و فشار خون بالا، دیابت، چاقی، کم تحرکی و مردان بالای 40سال باید بیشتر مراقب باشند و به مراکز پزشکی مراجعه کنند تا در صورتی که دچار تنگی رگ قلب هستند به سرعت تشخیص داده شود تا به سکته حادقلبی نرسند.
با توجه به افزایش امکانات تشخیصی و پیشرفت شگرفی که در مسیر درمان بیماریهای حاد عروقی در دنیا به دست آمده، خوشبختانه کشور ما هم در موقعیت بسیار قابل قبولی در این روند قرار دارد.
دکتر مسعود قاسمی رییس انجمن آترواسکلروز ایران میگوید: بیماریهای قلب و عروق عامل اصلی مرگ و میر در دنیا و همچنین ایران به شمار میروند. در مجموع تا 80 درصد علت مرگ و میر قلبی به دلیل سکته حاد قلبی است و این امر چیزی حدود 30 درصد کل مرگ و میرها با دلایل مختلف از نظر قلب و عروقی را شامل میشود که متأسفانه خیلی بالاست. اگر ما مجموعه سکته قلبی و سکته مغزی را کنار هم قرار دهیم، 50 درصد مرگ و میرها را شامل میشود و بقیه موارد شامل سرطان و دیگر بیماریهای مهم بدن میباشد.
وی درباره آنفارکتوس حادقلبی توضیح میدهد: زمانی که سکته حاد قلبی اتفاق میافتد، در ظرف 20دقیقه از نظر سلولی آسیب به سلولهای عضله قلب شروع میشود؛ یعنی سلولهای عضلانی که خون به آنها نمیرسد جدار سلولیشان پاره میشود (سلولها میمیرند). حال در بررسیها نشان داده شده که بعد از بروز واضح علائم سکته حاد قلبی، اگر بیمار در عرض یک ساعت و نیم به بیمارستان مجهر به امکانات قلبی برسد، زمان طلایی و بسیار مناسب برای آغاز روند درمانی است. خوشبختانه بسیاری از مراکز ما در تهران، شهرستانها و شهرهای بزرگ به امکانات کت لب و آنژیوگرافی مجهزهستند. در واقع پس از انتقال بیمار به اتاق عمل آنژیوگرافی، تیم پزشکی مجرب درمان اصلی یعنی باز کردن رگهای قلب را آغاز می کنند. البته اخیرا مطرح شده که 6 تا 12 ساعت اولیه پس از وقوع سکته مغزی تا زمان دریافت خدمات درمانی هم زمان مناسبی برای درمان سکته حادقلبی است.
متخصص قلب و عروق ادامه میدهد: در روش مدرن از طریق شریانهای بدن مانند دست، پا و کشاله ران رگ بیمار بر اساس تغییراتی که در نوار قلب ایجاد شده مشخص می شود که کدام رگ دچار انسداد شده، سپس آن رگ آنژیوگرافی میشود. در گذشته پس از بستری بیمار سعی میشد با کمک داروها حجم یا وسعت سکته قلبی کاهش داده شود، اما در این روش مدرن به جای این عمل خود رگ باز میشود. خوشبختانه این روش نتایج بسیار درخشانی در بیماران به همراه دارد. در این موضوع بعد از باز و درمان کردن مناسب رگ بیمار تحت مراقبت و دریافت داروهای مورد نیاز قرار میگیرد و اگر رگهای تنگ دیگری هم داشته باشد که هنوز به انسداد نرسیده باشند، بیمار برای باز شدن سایر رگها کاندید میشود.
فلوشیپ اینترونشنال آنژیوپلاستی والولو پلاستی اضافه میکند: بنابراین موضوع اهمیت زمان و مراجعه به موقع بیمار دچار سکته حاد قلبی به دلیل امکانات پزشکی موجود مشخص است. امروزه سکته حاد قلبی یک تسلیم پزشکی محسوب نمیشود که تیم پزشکی سعی داشته باشند اثرات آن را کاهش دهند، بلکه با مراجعه به موقع بیمار به مراکز درمانی به موقع امکان انجام اقدامات شایانی فراهم است. در صورتی که افراد دارای ریسک فاکتور یا عوامل خطرساز بیماریهای قلبی هستند مانند ابتلا به چاقی، دیابت، فشارخون بالا، چربی خون بالا، وجود سابقه بیماریهای قلبی در سنین پائین و همچنین استفاده از دخانیات چناچنه علائمی پیداکردند، در اولین فرصت و هرچه سریعتر به یک مرکز بیمارستانی با امکانات قلب و عروق مراجعه کنند.
وی می گوید: متأسفانه سکتههای قلبی میتواند در هر ساعت از شبانه روز اتفاق بیفتد. بنابراین اگر فردی شب یا نصفه شب به بروز سکته حادقلبی شک کرد، به هیچ عنوان زمان را از دست ندهد. در مواقع بسیاری به دلیل حجب و حیای ملت عزیز کشورمان امکان دارد یکی از اعضای خانواده به دلیل مراعات حال خانواده آنها را بیدار نکند و اجازه دهد که مراحل سکته حادقلبی طی شود، در حالی که این امر شانس درمان در آنژیوپلاستی اولیه را از بین میبرد.
رییس انجمن آترواسکلروز ایران هشدار میدهد که متأسفانه سن ابتلا به سکته حادقلبی در کشور ما کاهش یافته و این امر ناشی از رفتارهای نامناسب فیزیکی و فردی مانند زندگی ماشینی، استفاده از غذاهای ناسالم، عدم تحرک بدنی، استفاده از سیگار، قلیان، فشارخون و چربی خون درمان نشده و....است. از طرفی دیگر به دلیل افزایش آگاهیهای اجتماعی و امکانات پزشکی در تشخیص و درمان به موقع بیماریهای قلبی سکته حاد قلبی در نسل جوان بیشتر دیده میشود. بنابراین این بیشتر شدن آمار که بدون شک است فقط ناشی از افزایش بیماری نیست، بلکه به دلیل افزایش امکانات تشخیصی در مراحل اولیه هم میباشد.
وی در ادامه این گزارش در خصوص علائم سکته حادقلبی میگوید: در درجه اول بیماران قلبی شناخته شدهای که به عنوان مثال طی 2سال اخیر آنژیوگرافی کردهاند و بنا به تشخیص تیم پزشکی درمان دارویی برای رگ تنگ آنها کفایت میکند یا فردی که در سالهای گذشته عمل قلب باز یا استنت گذاری کرده با مسائل پزشکی قلب و عروق آشنا هستند. بنابراین اگر در حالت استراحت تغییر ناگهانی برای آنها پیش آمد مانند احساس فشار در قفسه سینه، تعریق ناگهانی، یا هر علامت شبیه باید هرچه زودتر به بیمارستان مراجعه کنند، اما بیمارانی که مشخصات خاصی دارند مانند ابتلا به بیماری دیابت، فشار خون بالا و مردان بالای 40سال اگر دچار دردی در قفسه سینه شدند، به سرعت خودشان را به یک مرکز بیمارستانی با امکانات قلب و عروق ارجاع دهند. متأسفانه تا مرز 30درصد از موارد شروع سکته حاد قلبی یا علائمی که قبل از بروز علائم سکته حاد قلبی ایجاد میشود بدون علامت است. بنابراین افراد در معرض سکته حاد قلبی بدون علامت هستند، اما بررسیها نشان داده که بسیاری از مواقع افرادی که فکر میکنند علائم قلبی نداشتهاند، در واقع علائمی داشته اند که در ضمیرناخودآگاه یا خودآگاه خود غیرقلبی تفسیرش کردهاند. به عنوان مثال درد قلبی را با درد سرمعده اشتباه میگیرند و به جای مراجعه به موقع به مرکز پزشکی، زمان را به تأخیر اندخته و داروهای معده استفاده میکنند.
دکتر قاسمی تأکید میکند که به طور کلی باید هرگونه احساس فشارهای پخش و غیرنقطهای، احساس تنگی نفس ناگهانی یا غیرعادی و یا درد در تمام قفسه سینه نه لزوم سمت چپ یا سمت وسط قفسه سینه حتی در قسمت راست قفسه سینه، درد در ناحیه شانهها نه فقط سمت چپ و احساس درد در ناحیه گردن و سرایت به چانه و درد ناگهانی پشت جدی گرفته شود، چرا که امکان دارد این علائم هشداری از وقوع سکته حاد قلبی باشند. بنابراین مراجعه به بیمارستان را نباید به تأخیر و پشت گوش انداخت.
کد خبرنگار: 410100
نظر شما