به گزارش خبرنگار گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت، رضا همتی؛ فیزیوتراپ در زمینه تغییراتی که در فعالیت فیزیوتراپها با شیوع کرونا ایجاد شد، گفت: ما به صورت گروهی چند کلینیک و مرکز توانبخشی را اداره میکردیم. کلینیکهای خصوصی از اسفند ماه وارد فاز رکود شدند. در حالت عادی هم بعد از تعطیلات عید نوروز مراجعات کمتر بود اما با وجود کرونا تعداد مراجعین خیلی کم شد و شرایط به شکلی پیش رفت که بیشتر کلینیکها نتوانستند حتی هزینههای خود را تامین کند چه برسد به سود.
او افزود: در برخی مراکز بیماران مغز و اعصاب و نورولوژی مانند مبتلایان به ام اس، بیماران ضایعه نخاعی و سکتهای و دیگر مواردی که در برابر کرونا حساس هستندند، تقریبا دیگر مراجعه حضوری ندارند. به بعضی از آنها به صورت مراجعه به منزل خدمترسانی میشود. به برخی هم از طریق ارسال فیلم، ویدیوکنفرانس و تماس تلفنی کمک میکنیم. مشکل بزرگ در این موارد این بود که هیچ نیروی کمکی نبود که به بیمار کمک کند. از طرفی معضل دیگر این است که خیلی از چیزی که این بیماران در زمینه بهبود بیماری به دست آورده بودند با شیوع کرونا و قطع کمک فیزیوتراپی از دست دادند. چون شش ماه است که در منزل هستند و کسی به آنها کمک نکرده است.
همتی ادامه داد: مراجعین سرپایی بیمارستانها کاهش یافته است. از هر ده بیماری که وقت میگیرند یکی یا دوتا مراجعه میکنند. اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، کسانی که کلینیک شخصی اجاره کردهاند یا به صورت درصدی با بیمارستان کار میکنند، شرایط خوبی نخواهند داشت و احتمال تعطیل کردن مراکز زیاد است.
این فیزیوتراپ در زمینه ارائه خدمات در منزل توضیح داد: فیزیوتراپی در منزل همیشه رواج داشته است. معمولترین آن بیمارانی با ضایعات شکستگی، جراحی تعویض مفصل زانو، سکته و ام اس و ضایعات نخاعی بعد از ترخیص از بیمارستان هستند که شرایط سختی از لحاظ حمل و نقل به کلینیکها دارند. در شرایط کرونا هم فیزیوتراپی در منزل پابرجاست اما خود ما از این لحاظ که به منزل بیماران متعددی مراجعه میکنیم، عاملی برای انتقال ویروس هستیم. بیماران حساس مانند ام اس هم ترجیح میدهند کسی به منزلشان نیاید. برخی پرستارار ۲۴ ساعته گرفتند که ما اطلاعات را به او منتقل میکنیم. برخی هم منتظر بهتر شدن شرایط هستند.
او افزود: تقریبا رواج فیزیوتراپی در منزل بیشتر شده است. اگر این وضعیت ادامه پیدا کند تا چند وقت دیگر تعداد بیماران خانه بیشتر از کلینیکها میشود. مگر در بیمارانی که در شرایط خاص هستند و نیاز به تجهیزاتی دارند که قابل حمل نیست.
رضا همتی با اشاره به اپلیکیشن و تجهیزاتی که بتوان در ارائه خدمات فیزیوتراپی در شرایط کرونا از آنها استفاده کرد، گفت: در ایران چند شرکت هستند که دانشگاه شریف یکی از آنها است که در این زمینه کار میکنند. مثلا دستگاهی به بیمار میدهیم که شبیه به دوربین است که حرکات بیمار را آنالیز میکند و گزارش کاملی به ما میدهد. سنجش اولیه این دستگاه روی بیماران پارکینسون بوده است. اما مشکل اقتصادی وجود دارد چون نیاز هست که این دستگاه را به تعداد خیلی زیاد داشته باشیم. همچنین بیمار باید برای اجاره آن هزینه بدهد. یکی از دوستانمان در خارج از کشور هم که در زمینه نورولوژی تحصیل کرده در حال طراحی اپلیکیشنی است که تا یک ماه دیگر آماده میشود.
این فیزیوتراپ توصیح داد: روش کار این اپلیکیشن به این صورت است که با استفاده از دوربین تلفن همراه حرکات بیمار را تجزیه تحلیل میکند. در تلاشیم که با او صحبت کنیم و از این اپلیکیشن در ایران استفاده کنیم. یک بُعد فیزیوتراپی این است که ما چه کنیم که بیمار ورزش کردن یا انجام حرکات را دوست داشته باشد. در این سیستم به این ابعاد هم توجه شده است. در حال گفت و گو با متخصصین نورولوژی در زمینه تاثیر و عملکرد آن هستیم. البته بیمارانی که به ما مراجعه میکردند نیاز داشتند که کسی در انجام حرکات به آنها کمک کند. اگر بتوان مثلا هفتهای دو بار بیمار را با اپلیکیشن تست کرد و یک بار هم حضوری مراجعه کنیم، میزان مراجعه حضوری کم میشود تا باعث انتقال ویروس نشویم.
او اظهار داشت: همچنین پیش از کرونا سعی کردیم در درمان اکثر بیماران از سیستم رباتیک که بهتر و پیشبرندهتر است، استفاده کنیم که با شیوع کرونا متوقف شد. برخی از این تجهیزات تولید شرکتهای دانشبنیان بود. بعضی هم از کشور اتریش تهیه شده بود که هلال احمر هم تعدادی از آنها را دارد.
گفت و گو: پرستو خلعتبری
نظر شما