به گزارش خبرگزاری سلامت (طبنا): گاهی خندیدن آنقدر برای انسان عادی میشود که فراموش میکنیم، چقدر شگفتآور است! آیا تا به حال به این مسئله فکر کردهاید که خنده به چه میزان میتواند در کنش و واکنش بدن سودمند باشد؟ و آیا میدانید موقع خندیدن چه اتفاقی در بدن رخ میدهد؟
خندیدن باعث افزایش سیستم ایمنی بدن می شود، با خندیدن هورمون استرس کمتر ترشح می شود و از طرفی سلول های ایمنی و البته تعداد آنتی بادی های مبارزه با عفونت افزایش پیدا می کنند که درواقع هنگام بیماری بدن بهتر می تواند مقاومت کند.
دکتر اباذر چراغی رئیس نظام روان شناسی و مشاوره استان زنجان به مناسبت روز جهانی لبخند در گفتگو با خبرنگار سلامت گفت : خنده در دسته هیجانات قراردارد و به همان اندازه که سایر هیجانات مهم هستند خنده هم برای شکل و فرم ارگان های مهم حیاتی بدن اهمیت دارد و تحقیقات نشون داده افرادی که خنده رو هستند بیشتر عمر می کنند و تحرک بیشتری دارند تا افرادی که غمگین هستند و مدام گریه می کنند.
دکتر چراغی با بیان اينکه خنده برعکس گریه عملکرد انسان را تقویت می کند، تحرک فرد را نیز بیشتر می کند اظهار داشت : خنده باعث افزایش دوپامین در مغز میشود و دوپامین شور و شوق انسان را زیاد می کند.
وی عنوان کرد : خنده برعکس گریه عمل می کند و گریه رقیب خنده هست در بعضی اوقات گریه غالب بر خنده میشود خنده مکانیزم دفاعی بدن را قوی می کند برعکس گریه مکانیزم بدن را ضعیف می کند.
رئيس نظام روان شناسی و مشاوره استان زنجان با اشاره به اينکه تاثیری که خنده برسلامت فرد دارد مثل ورزش است بیان کرد : در خنده هم مثل ورزش دوپامین مغز زیاد میشود، و کل اعضای ارگان حالت خوشایندی را کسب می کند ،مخصوصا عضلات شکم قوی تر میشود ولی در حالی که این تقویت را شما در گریه کردن ندارید.
دکتر چراغی باتوجه به شرایط کنونی جامعه گفت : در دوره کرونا متاسفانه ما از معجزه خنده غفلت کردیم، اگر در رسانه ها و فضای مجازی حتی کار می کردیم یقینا آسیب کمتر ی را جامعه خودمون داشت، حتی در بیمارستانها برای تقویت روحیه کادر درمان نیز نتونستیم ازاین نعمت خدادادی بهره ببریم.
علم روان شناسی ثابت کرده که خنده کارایی و انگیزه فرد را تقویت می کند، برعکس گریه عملکرد فرد را دچار اختلال کرده و میکانیزم بدن را در مقابل بیماریها و مخصوصا ویروس کرونا ضعیف می کند وفرد را خلع سلاح می کند.
دکتر چراغی گفت : متاسفانه ما دررنجاندن و گریاندن مهارت خاصی داریم و خنده افراد جامعه را حذف کردیم و آثار زیان بار آن را می بینیم ودر آینده، جامعه ما از نبود خنده خسارت زیادی خواهد دید. از دریچهی نگاه روانشناسی، لبخند زدن و خندیدن، نشانهی داشتن شخصیتی دست و دلباز، اجتماعی و خوشقلب است. گرچه ما معمولاً خندیدن زیاد را با سبکسری یکی میدانیم؛ ولی باید بدانیم که تغییراتی به واسطهی خندیدن و لبخند زدن بهوجود میآید که نماد عینی آن شادمانی است.
کسانی که دچار حملهی قلبی شدهاند در روز با حداقل ۳۰ دقیقه خندیدن میتوانند احتمال حملهی قلبی دوم را تا حد قابل توجهی کاهش دهند. همچنین کسانی که فشار خون دارند نیز با وجود روحیهی شاد و خندیدن میتوانند فشار خون خود را در حد مطلوب نگه دارند.
چگونه بخندیم؟
لبخندزدن: این کار پیش زمینه خندیدن است. پس با لبخندزدن شروع کنید. وقتی به فردی یا به صحنه ای نگاه می کنید که برایتان لذت بخش است، لبخند بزنید.
معاشرت با آدم های شاد: اینکه می گویند خندیدن واگیر دارد، چندان هم بیراه نیست. افراد خوشحال اغلب خوشحالی شان را با دیگران تقسیم می کنند،پس این شانس را دارید تا در کنار افراد شاد بیشتر بخندید. وقتی صدای خنده دوستی یا همکاری را می شنوید سریع طرفش بروید و از او بخواهید اگر موضوع خصوصی نیست برای شما هم تعریف کند.
تقسیم شادی: چطور است در مکالمه های خودتان از دیگران این جمله را بگنجانید «امروز جالب ترین اتفاقی که برایتان افتاده، چیست؟» مطمئن باشید مطالب جالبی می شنوید که باعث خندیدنتان می شود.
راحت خندیدن: بهترین راه تمرین این است که خودتان هم در خلوتتان سعی کنید کمی از موضع جدی بودن فاصله بگیرید و به مسائل ساده هم بخندید.
یادآوری خنده: در محل کارتان با روش های مختلف به خودتان یادآور شوید که باید بخندید. می توانید از یک عروسک لبخند به لب کوچک در ماشینتان یا میز محل کارتان استفاده کنید. از یک تصویر شاد برای صفحه اصلی کامپیوترتان استفاده کنید. عکس اعضای خانواده هم به خودی خود لبخند را بر لب های ما می نشاند. الگوبرداری از کودکان: کودکان به صورت ذاتی خوشحال اند. آنها گسترش دهنده شادی و خنده در هر محیطی هستند. بد نیست گاهی از آنها الگو بگیریم و وقتمان را به بازی با آنها اختصاص دهیم تا انرژی مثبت آنها به ما هم برسد.
خبرنگار : زهرا نوری