محققان به این نتیجه رسیدهاند که اشتها، کاهش وزن، متابولیسم و هورمونهای زنانه ارتباط نزدیکی با هم دارند. بنابراین بررسی مکانیسم عملکرد هورمونهای خانمها میتواند به کنترل بهتر وزن با رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم کمک زیادی کند. در این مطلب چند هورمون که روی وزن خانمها بیشترین تاثیر را دارند معرفی میکنیم.
هورمون تیروئید
خانمها بیش از آقایان نسبت به تغییرات و عدم تعادل هورمونها آسیب پذیر هستند. هورمونها در هر سنی روی خانمها موثر بوده و روی زندگی روزمره و سیکل بیولوژیکی آنها تاثیر دارند. یکی از این هورمونهای موثر، هورمون تیروئید است.
معمولا کم کاری تیروئید و کمبود هورمونهای آن در بین خانمها رواج بیشتری دارد. این مسئله یکی از عوامل چاقی در خانمها محسوب میشود. علائم رایج کم کاری تیروئید شامل خستگی، سرمایی بودن، چاقی، خشکی پوست و یبوست میشود. در واقع اضافه وزن نتیجه کاهش میزان سوخت و ساز بدن است که در اثر کم کاری تیروئید اتفاق می افتد.
هورمون استروژن
استروژن هورمون جنسی زنانه است. در طول دوره یائسگی، سطح هورمون استروژن دچار افت شده و باعث بروز اضافه وزن و چاقی بویژه در اطراف شکم میشود. در یائسگی، سلول های چربی خود را به صورت یک منبع دیگر استروژن می یابند که کالری های دریافتی را به چربی تبدیل میکند. این مسئله نیز منجر به چاقی مفرط میشود.
هورمون پروژسترون
در طول دوره یائسگی، بدن خانمها با کاهش میزان هورمون پروژسترون مواجه میشود. افت این هورمون به طور واقعی باعث اضافه وزن نمیشود. واقعیت این است که این مسئله باعث احتباس آب و نفخ در خانمها شده و به این ترتیب خانمها احساس سنگینی و پُری میکنند.
هورمون تستوسترون
برخی خانمها از اختلالی به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک رنج می برند. این مسئله در اثر افزایش میزان تستوسترون بروز میکند که منجر به افزایش وزن، اختلالات قاعدگی، موی زاید صورت، آکنه و نازایی میشود.
تستوسترون عامل کنترل حجم عضلانی در خانمها است. در طول یائسگی میزان هورمون تستوسترون دچار افت میشود.
در نتیجه سوخت و ساز بدن نیز کاهش پیدا کرده و در پی آن اضافه وزن حاصل میشود.
بالا بودن میزان هورمون استرس به افزایش اشتها و چاقی منجر میشود که استرس و کم خوابی دو عامل افزایش دهنده این هورمون هستند
هورمون انسولین
هورمون انسولین از طریق سلول های بتای پانکراس (لوزالمعده) تولید میشود. این هورمون مسئول کنترل و تنظیم چربی ها و کربوهیدرات در بدن است. انسولین به بدن اجازه می دهد تا از قند دریافت شده استفاده کند. این هورمون همچنین عامل ایجادکننده سندرم تخمدان پلی کستیک است که منجر به نازایی میشود. باید بدانید که میزان بالای انسولین در خون به افزایش وزن منتهی میشود.
هورمون کورتیزول یا استرس
اضافه وزن و چاقی عامل دیگری نیز دارد که همان هورمون کورتیزول یا هورمون استرس است. بالا بودن میزان کورتیزول به افزایش اشتها و در نهایت چاقی منجر میشود. استرس و کم خوابی دو عامل افزایش دهنده میزان کورتیزول خون هستند. سندرم کوشینگ نیز یک وضعیت افراطی است که باعث تولید کورتیزول میشود.
توصیه هایی برای جلوگیری از افزایش وزن در خانمها
کاهش وزن هرگز مسئله ساده و راحتی نیست. با این حال میتوان با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و عادت های غذایی به کاهش وزن و تناسب اندام نزدیک تر شد. برای این کار به توصیه های زیر عمل کنید:
- کربوهیدرات های برنامه غذایی تان را کاهش دهید.
- فقط زمانی غذا میل کنید که گرسنه اید و برنامه غذایی تان را سر ساعات مشخصی تنظیم کنید.
- از مواد غذایی باکیفیت و سالم استفاده کنید و دور فست فودها را خط قرمز بکشید.
- از مصرف نوشیدنی های الکلی و نوشیدنی های گازدار بپرهیزید.
- مطمئن باشید شیرین کننده های مصنوعی تفاوتی با قند ندارند. بنابراین به دنبال جایگزین کردن قند با این شیرین کننده ها نباشید، مانند نوشابه رژیمی.
- به طور منظم ورزش کنید.
- داروهایتان را بررسی مجدد کنید.
- شب ها 8 ساعت بخوابید.
- استرس تان را کنترل کنید.
- مصرف محصولات نانوایی و لبنیات پرچرب را کاهش دهید.
- به میزان کافی آب بنوشید.
- مواد غذایی یا مکمل های سرشار از مواد معدنی و ویتامین ها مصرف کنید.
- هورمونهایتان را بررسی کنید.
عدم تعادل هورمونی در خانمها و افزایش وزن ناشی از آن توسط پزشک قابل تشخیص بوده و با مشاهده علائم آن قابل درمان است. درمان این مشکل میتواند شامل تغییراتی در سبک زندگی، مصرف دارو یا هورمون درمانی باشد. افزایش وزن و مشکلات هورمونی در بین خانمها مسئله رایجی است. بنابراین کافیست که در جریان این تغییرات باشید و با مشاهده علائم آن به پزشک مراجعه کنید.
منبع:تبیان