به گزارش طبنا(خبرگزاری سلامت)، دکتر حسین دلشاد فوق تخصص بیماریهای غدددرون ریز و متابولیسم گفت: شایعهای که درفضای مجازی مبنی بر سقط جنین و کمکاری و پرکاری تیروئید به واسطه مصرف نمک ید دار انتشار یافته، نادرست است و پایه واساس علمی ندارد.
وی با اشاره به اهمیت مصرف ید در زنان باردار، گفت: کمبود ید به خصوص نزد زنان باردار با عوارضی از جمله سقط جنین، تولد نوزاد مرده، ناهنجاریهای مادرزادی، افزایش مرگ و میر نوزادان، عقب ماندگی ذهنی و اختلال رشد و نمو کودک همراه است. تامین ید مورد نیاز مادر در طی بارداری بسیار حیاتی است و مطالعات بسیار زیادی از چند دهه قبل وجود دارد که بر استفاده از نمک یددار و حتی مکمل ید در بارداری تاکید میکنند. دسترسی به این مکتوبات علمی با جستجو در فضای مجازی کار بسیار آسانی است. بنابراین به زعم انتشار مطالب غیرعلمی در فضای مجازی، مصرف ید در بارداری نه تنها باعث سقط جنین نمیشود بلکه باعث جلوگیری از آن و بسیاری دیگر از عوارض ناشی از کمبود ید در جنین و نوزاد میشود.
به گفته دلشاد، مصرف ید همانند دیگر درشت مغذیها و ریز مغذیها باید در محدوده فیزیولوژیک باشد. بدیهی است که مصرف بیش از مورد نیاز ید نیز میتواند زیانآور باشد.
وی ادامه داد: بر اساس تحقیقات انجام شده در ایران طی ۳۰ ساله گذشته که در مجلات علمی معتبر دنیا به چاپ رسیدهاند، تا سه دهه قبل شیوع گواتر و اختلالهای ناشی از کمبود ید از جمله کمکاری تیروئید درحد هیپرآندمیک بوده و حدود ۸۰ درصد کودکان، زنان، و مردان ایرانی مبتلا به گواتر (بزرگی غده تیروئید) در اثر کمبود ید بودند که پس از یک دهه ید رسانی همگانی، شیوع گواتر ناشی از کمبود ید به کمتر از ۵ درصد رسیده و ضریب هوشی دانشآموزان ایرانی نیز بطور قابل ملاحظهای افزایش یافته است.
دلشاد خاطرنشان کرد: در حال حاضر کم کاری تیروئید ناشی از کمبود ید در جامعه ایرانی بسیار بسیار اندک است و بیمارانی که از کمکاری تیروئید رنج میبرند مبتلا به نوعی اختلال خود ایمنی در بدن هستند که باعث کمکاری تیروئید آنها میشود. چون این بیماری همیشگی است بنابراین بیمار باید تا آخر عمر از قرص تیروئید استفاده کند.
وی اظهار داشت: بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی، کلیوی و یا سایر بیماران مقدار مصرف روزانه نمک خود را با پزشک معالج خود تنظیم کنند. زنان باردار علاوه بر مصرف نمک ید دار از سه ماه قبل از بارداری و در طول بارداری و شیردهی نیاز به حداقل ۱۵۰ میکروگرم ید اضافی در روز دارند که با مصرف فرآوردهای دارویی دارای حداقل ۱۵۰ میکروگرم ید که توسط پزشک معالج تجویز می شود تامین خواهد شد. مصرف نمک یددار در حد توصیه شده برای تمام افراد جامعه ضروری بوده و با هیچگونه عارضه جانبی همراه نیست(مهر)
نظر شما