کد خبر: دانستنی-هایی-درباره-تیروئید
۹ آذر ۱۳۹۵، ۱۰:۱۲

خبرگزاری سلامت: تیروئید غده ای است که در تمامی پستانداران وجود دارد بزرگ شدن غیر طبیعی تیروئید گواتر نام دارد که به 3 دسته گواترهای ساده،کم کار و پر کار تقسیم می شود.

دکتر سعید کلانتری متخصص داخلی و فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم می گوید:غده تیرویید موادی به نام هورمون را داخل خون ترشح می کند. در  گواترهای ساده میزان ترشح این هورمون ها طبیعی است، اما در گواترهای کم کار ترشح هورمون های تیروئید کم و در گواترهای پر کار بیش از حد نیاز بدن است.

وی تشخیص گواتر را بسیار مهم می داند و ادامه می دهد: در صورتی که خانم ها مبتلا به اختلال در عملکرد تیروئید  باشند در زمان بارداری بر جنین آنها اثرات بسیار نامطلوب و جبران ناپذیری خواهد گذاشت که این عوارض پس از تولد نوزاد برای همیشه گریبانگیر وی خواهد بود. لذا خانم هایی که در ریسک ابتلا به گواترهای کم کار یا پرکار قرار دارند حتما  قبل از حاملگی باید از نظر تیروئید بررسی شوند تا از طبیعی بودن عملکرد تیروئید انها اطمینان حاصل شود.

عوامل خطر و هشدار دهنده ای که باید مورد توجه ویژه قرار گیرند شامل داشتن سابقه مشکلات زایمانی نظیر فشار خون حاملگی و دیابت حاملگی، سقط جنین، زایمان مرده و اختلالات مادرزادی در جنین، تولد نوزادان بیش از چهار کیلو و یا کمتر از دو و نیم کیلو گرم و همچنین سابقه بیماری های تیروئید در خود شخص و یا فامیل درجه یک وی می باشد.

وی هشدار می دهد که گواتر کم کار منجر به نازایی، اختلال در ضریب هوشی نوزاد، سقط جنین،ف شارخون در حاملگی، بروز بیماری قند در مادر حامله و موجب عدم رشد مغزی و عقب ماندگی ذهنی دایمی جنین و نوزاد می شود. و بعد از تولد نوزاد دچار عقب ماندگی رشد و کوتاهی قد و عدم بلوغ  جنسی می گردد و در سنین بالاتر منجر به بروز نارسایی های قلبی، مشکلات پوستی و بیماری های اعصاب و روان و نازایی خواهد شد.

فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم ادامه می دهد که پرکاری تیروئید نیز عوارض نامطوبی روی مادر و جنین دارد و موجب فشار خون حاملگی و نارسایی قلب در مادرو سقط جنین می شود و در جنین موجب تولد زودرس وکاهش ضریب هوشی و کم وزنی نوزاد می گردد.

وی تأکید می کند:  خانم های بالای 60سال و آنهایی که در زمان حاملگی سقط جنین یا نازایی داشته و یا نوزادانی با کاهش ضریب هوشی  و یا معلولیت ذهنی به دنیا آورده اند و یاافرادی که به دنبال زایمان التهاب تیروئید پیدا می کنند و در حاملگی های قبلی  دچار بیماری تیروئید بوده اند یا زنانی که از داروهای اعصاب مصرف می کنند باید از لحاظ تیروئید بررسی شوند. بنابراین خانم هایی که قصد بار داری دارند به خصوص آنهایی که عوامل خطر و زمینه ساز  بیماری های تیروئید را دارند، حتما باید از سلامت و عملکرد تیروئید خود با یک ازمایش ساده مطمین شوند و نکته مهم شناسایی افراد و درمان آنها قبل از بروز عوارض جبران ناپذیردر جنین و نوزاد است.

طبق گفته وی، گواترهای ساده (گواترهای نه کم کار و نه پرکار) عارضه ای ندارند و تنها منجر به بزرگ شدن تیروئید می شوند؛ و به صورت توده بزرگ و بدشکلی در جلوی گردن ظاهر می شوند . به مرور زمان داخل گواترافراد مبتلا ممکن است گره هایی ایجاد شود که می توانند منشأ سرطان تیروئید باشند.

 برای درمان کم کاری تیروئید قرص لووتیروکسین تجویز می شود تا میزان هورمون های تیروئید را به حد نیاز برساند. در زمان حاملگی نیاز به  مصرف قرص های تیروئید بیشتر می شود، به گونه ای که میزان آن باید تا 50درصد افزایش یابد. حال آن که در پرکاری ها دارویی داده می شود که از ساختن هورمون های تیروئید جلوگیری نماید. در خصوص تشخیص پرکاری ها و کم کاری ها باید دقت بسیار شود، چرا که درمان نامناسب می تواند عوارض نامطلوبی داشته باشد. همچنین میزان داروی مصرفی باید بر اساس معاینات منظم و آزمایشات لازم تنظیم و کنترل شود.

 

کد خبرنگار: 410100

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha