به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری سلامت به نقل از روابط عمومی شبکه پنج سیما، حسین گلرخی در برنامه یه روز تازه گفت: خیلی از خانوادهها معتقدند که بهتر است برای یک فرزند امکانات بیشتر فراهم شود تا امکانات بین چند فرزند تقسیم شود و این باور اشتباه رواج پیدا کرده است و خیلیها رفاه مادی را میشناسند اما با رفاه روانی و سلامت روان آشنا نیستند. همه تجربه آرامش روانی را داریم و در زمانی که آرامش روانی باشد، حداقل رفاه هم مورد قبول است. اگر آرامش روانی نباشد، بالاترین رفاه مادی هم برای ما مفید نخواهد بود و هرچه تعداد فرزندان بیشتر باشد، سلامت روان خانواده بالاتر هست و در نتیجه فرزندان بعدی از آرامش روانی بیشتر برخوردار خواهند بود و خانواده با هر سطح رفاهی آرامش بیشتری تجربه میشود.
گلرخی اظهار داشت: شنیدهایم که یک ده آباد، به از صد شهر خراب هست اما درخصوص فرزندان اگر فرزند اول خوب تربیت شود، فرزندان بعدی هم بهتر تربیت خواهند شد و تربیت فرزندان بعدی با زحمت کمتر و لذت بیشتر خواهد بود. والدین در فرزندان دوم به بعد لذت بیشتری میبرند؛ به این دلیل که اضطراب آنها در فرزندان بعدی کمتر هست و تجربیات بیشتری دارند و حتی تجربهها نشان داده است که لذت دوران بارداری در فرزند دوم به واسطه کاهش اضطراب بیشتر هست. تعداد فرزندان بیشتر منجر به رفاه روانی و لذت از داشتهها میشود و در جامعه ما با وجود افزایش رفاه مادی، رفاه روانی کاهش پیدا کرده است. تصاویر گذشته که این روزها در فضای مجازی منتشر میشود، به ما آرامش میدهد و تصویر منزل مادربزرگ و حضور فرزندان و نوهها برای ما آرامشبخش هست؛ البته که در این تصاویر شاهد رفاه مالی بالا نیستیم.
وی افزود: نیازهای هر دوره از رشد انسان باید در همان مرحله رفع شود. در خانوادههای تکفرزند یا دو فرزند با چالشهایی در بزرگسالی روبهرو میشویم و این چالشها در دوران ازدواج فرزندان برای والدین هم ایجاد میشود و در دوران سالمندی پدر و مادر نیز چالشهایی شکل میگیرد. خانوادهای که تعداد فرزندان کمتری دارد، وقت بیشتری برای فرزند میگذارد اما این زمان برای فرزند بهینه نیست و بچهها از برادر و خواهرشان یادگیری بهتری دارند. یادگیری از پدر و مادر سختتر هست چون آنها برای یک نسل دیگر هستند و با توجه به اختلاف سنی باید زحمت بیشتری بکشند و یادگیری از پدر و مادر به صورت پایدار نخواهد بود. در خانوادههای پرجمعیت فرآیندهای آموزشی و رشدی راحتتر و با دوامتر هست و احساس کفایت اجتماعی تنها توسط پدر و مادر شکل نمیگیرد؛ خواهر و برادر نیز این احساس را برای یکدیگر ایجاد میکنند.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: عملکرد پدر و مادر در فرزند اول، در تمایل آنها برای فرزندآوری تعیینکننده هست. انسان تمایل به تکرار تجربه آزار را ندارد و در صورتی که تجربه فرزندآوری تلخ باشد، ناخودآگاه رغبت برای فرزندآوری کم میشود و لذت از فرزند در گرو حضور پدر و مادر کنار هم هست. براساس یک باور غلط اما رایج نقش الگودهی پدر بیشتر از مادر هست و خیلیها معتقدند مادر به دلیل زمان بیشتری که در کنار فرزندان هست، نقش اول تربیتی را به عهده دارد اما از نظر علمی و آموزههای دینی پدر نقش اصلی تربیت را دارد. تفاوتی بین جنسیت مرد و زن وجود دارد که در نقش مادر و پدر بیشتر عیان میشود. مدل شخصیتی مرد به مراتب الگوپذیری بیشتری را ایجاد میکند و فرزندان تمایل دارند، بخشی از ابعاد شخصیتی خود را از پدر بگیرند. بعد اجتماعی، آداب معاشرت و عقل معاش را ناخودآگاه از پدر میگیرند و این ابعاد پایه زندگی آنها میشود و مهارتهای خرده ارتباطی، انتقال عواطف را از مادر میگیرند.
گلرخی خاطرنشان کرد: تکفرزندی برای فرزند، پدر و مادر آسیبزا هست و خانواده دو فرزند کمتر آسیب دارد و با دو فرزند تجربیات خوبی کسب نمیشود و از سه فرزند به بالا خانواده سالمتر خواهد بود. در صورتی که خانوادهها بیش از سه فرزند داشته باشند اما تربیت فرزند اول غنی نباشد، الگوپذیری بد شکل خواهد گرفت و فرزند اول با تربیت خوب منجر به رشد سایر فرزندان خواهد شد.
وی در پایان افزود: تأثیرپذیری فرزندان از یکدیگر گسترده اما پنهان هست. تمام تأثیرپذیریها به شرط فاصلهگذاری استاندار شکل خواهد گرفت و اختلاف سنی 10 ساله استاندارد نیست. یک الگوی بهداشتی برای سلامت جسمی مادر و کودک وجود دارد که باید رعایت شود و الگوی روانی استاندارد بر این اساس است که فرزندان احساس کنند در یک نسل هستند. بچهها باید نیازهای روانی مشترک داشته باشند تا الگوپذیر در آنها وجود داشته باشد و افزایش یادگیری، تعاملات اجتماعی، شراکتپذیری و حل مسئله از طریق خواهر و برادرها شکل میگیرد و مدیریت مشاجره در خانوادههای پرجمعیت بلوغ اجتماعی را شکل میدهد.
گفتنی است برنامه "یه روز تازه" مجله خبری صبحگاهی تهیه شده در گروه اجتماعی شبکه پنج سیماست که از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷ تا ۹ صبح با بخشهای مختلفی چون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، ورزشی و... با اجرای وحید رونقی، فریبا باقری، حافظ کاظمزاده، مهدی واعظی، صدیقه مرادی و علی مرادخانی روی آنتن میرود.
نظر شما