به گزارش گروه اجتماعی طبنا(خبرگزاری سلامت)، حبیبالله مسعودی فرید در تشریح اقدامات سازمان بهزیستی در قبال کودکان کار ایرانی و اتباع، گفت: یک کودک افغانستانی اگر در افغانستان کار کند، ۵۰ افغانی درآمد خواهد داشت، اما همان فعالیت در ایران برای او ۲۵۰ افغانی درآمد دارد. به جهت همین حاشیه سود بالا، برخی از خانوادههای افغان برای فرستادن فرزندانشان به کشور هزینه میپردازند. این مبالغی که برای قاچاق کودکان پرداخت میشود از ۲ میلیون تومان تا ۱۰ میلیون تومان است.
وی در ادامه تشریح کرد: بنابراین اگر ما با کار کودکان غیرایرانی برخورد میکنیم، درواقع برخورد با قاچاقچیان کودک است. دستور عمل سازمان بهزیستی حق برخورد بد با کودکان را نمیدهد. اگر سازمان بهزیستی این اقدامات را انجام ندهد، مورد نقد نهادهای بینالمللی قرار میگیرد و ما به این دلیل که چرا با قاچاق کودک مقابله نمیکنیم، متهم خواهیم شد. متهم میشویم که چرا با بردهداری نوین کودکان کار مقابله نمیکنیم. نقد بنده به سازمانهای مردم نهاد این است که چرا در رابطه با کار کودکان کار بیانیه صادر میکنند، اما در رابطه با قاچاق کودکان بیانیهای صادر نشده است.
مسعودیفرید در ارتباط با شیوه صحیح مقابله با کار کودک و قاچاق کودک کار گفت: این درست نیست که با رویکرد خیریهای به کار کودکان و قاچاق کودکان کار نگاه کنیم، چرا که این به معنای آن است که کودک و خانواده او باید شرایط خود را بپذیرند. آیا صرفا باید یک وعده غذای گرم به آنها بدهیم یا لوازمالتحریر به آنها اهدا کنیم؟ یا مدرسهای مخصوص آنها بسازیم؟ مطمئنا با این رویکردها، کودک از چرخه فقر بیرون نخواهد آمد، اما رویکرد دیگری وجود دارد که میگوید؛ باید تمرکز بر اصلاح کیفیت زندگی کودک باشد.
وی با بیان اینکه بین کودک و خانواده اولویت ما باید کودک باشد، گفت: یعنی اگر امکان حمایت از خانواده وجود ندارد، ابتدا باید از کودک حمایت شود. بسیاری از کشورها اقشار فقیر دارند، اما نمیتوانند کودک خود را به داخل خیابان بفرستند. نمیتوانند این کار را با فقر خود توجیه کنند. کار کودک به هر دلیلی غیرمجاز است. بر این اساس باید حمایتها به خود کودک معطوف شود، حتی اگر خانواده نیاز به کمک داشته باشد. کسی نمیتواند کودک خود را به دلیل فقر به کار مشغول کند.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در رابطه با وظایف حاکمیت در قبال کودکان کار گفت: وظیفه نظام است که از این کودکان حمایت کند. حاکمیت میتواند اعلام کند که من نمیتوانم از خانواده کودکان حمایت کنم و تنها امکان حمایت از کودک را دارم. اگر به دلیل کسری بودجه یا هر دلیلی دیگری، حاکمیت توان حمایت از خانواده را ندارد، مکلف به حمایت از کودکان است.
وی افزود: بنده بارها اعلام کردهام که ما سیاستهای حمایت از کودک کار نداریم و باید این سیاستها تدوین شوند، در این تدوین دولت و نهاد قانونگذاری مجلس باید دست به کار شوند؛ چرا در برنامههای توسعه هیچ بحثی در رابطه با کار کودکان و نوجوانان نشده است.
مسعودیفرید در نقد سیاستهای مهاجرتی کشور و با تاکید بر اینکه این سیاستها مشکلات سازمان بهزیستی را بسیط میکند، بیان کرد: سیاستهای مهاجرتی ما واقعا اشکال دارد. افراد با ویزای توریستی یا زیارتی وارد کشور میشوند و در اینجا میمانند. خیلی از افراد هم غیرقانونی وارد میشوند. در حالی که توریستها در کشورهای دیگر برای کوچکترین رفتار غیرقانونی خود نگران هستند، اما خیلی از افرادی که قانونی یا غیرقانونی وارد کشور ما میشوند، به راحتی و کاملا غیرقانونی در چهارراههای کشور مشغول کار میشوند.
نظر شما