به گزارش طبنا (خبرگزاری سلامت) از مدیکال نیوزتودی، ویروس آنکولیتیک، ویروسی است که سلولهای سرطانی را هدف قرار داده و وارد آنها میشود و با استفاده از سازوکار سلولها، به تکثیر و گسترش خود میپردازد. این ویروس موجب تخریب تومورهای سرطانی از درونشان شده و به بافتهای سالم اطراف آن صدمهای نمیزند. همچنین بررسیها نشان داده است که اگر جلوی رسیدن گلوکز به سلولهای سرطانی گرفته شود، توانایی آنها در سوختوساز تغییر کرده و قدرت ویروس آنکولیتیک افزایش مییابد.
محققان دانشگاه آکسفورد با استفاده از سلولهای سرطانی تخمدان، ریه و روده بزرگ موشهای مبتلا به سرطان، به بررسی عملکرد این روش درمانی پرداختند. آنها گفتند که وقتی مقدار قند در دسترس سلولهای سرطانی را محدود کردند، ویروسهای آنکولیتیک در حمله به سلولهای سرطانی بهتر و موثرتر بودند.
منبع انرژی تمام سلولها، گلوکز است. سلولهای معمولی از نیروگاههای درونی به نام میتوکندری استفاده کرده و گلوکز را به واحدهای انرژی شیمیایی تبدیل میکنند. اما سلولهای سرطانی برای اینکه نیاز فراوانشان به انرژی را تامین کنند، فرایند سوختوساز گلوکز سریعتری دارند و این امر بدون دخالت میتوکندری صورت میگیرد. به این فرایند، اثر واربورگ میگویند. بنابراین دانشمندان درصدد تولید داروهایی هستند که جلوی این نوع سوختوساز گلوکز در سلولهای سرطانی را بگیرد و در عین حال سلولهای سالم بتوانند انرژی مورد نیاز خود را تولید کنند.
ویروسهای آنکولیتیک نسبت به داروهای بررسیشده، یک مزیت دارد و آن این است که آنها وارد سلولهای سرطانی شده و به مرور زمان درون این سلولها افزایش مییابند. اما داروهای فعلی درمان سرطان، پس از مدتی از مقدارشان کم میشود و در نتیجه اثربخشی خود را از دست میدهند. همچنین هرچه گلوکز کمتری در محیط باشد، ویروسهای آنکولیتیک، قویتر میشوند و به سلولهای سرطانی بیشتر حمله کرده و میتوانند سریعتر تکثیر شوند. از آنجاییکه سلولهای سرطانی به سرعت گلوکز مصرف میکنند، نسبت به داروهایی که قند مصرفی آنها را هدف قرار میدهند، حساس هستند و در برابر آنها نمیتوانند مقاومت کنند.
به گزارش طبنا، محققان آکسفورد امیدوارند با استفاده از ویروسهای آنکولیتیک، انواع سرطانها را بهتر از گذشته درمان کنند.
مترجم: نادیا زکالوند
نظر شما