دکتر مجید حاجی فرجی متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتوگو با
طبنا(خبرگزاری سلامت) درباره خواص پای مرغ و مضرات آن گفت: به طور کلی مصرف پای مرغ در کشورهای آسیای شرقی رواج داشته مانند بسیاری از غذاهایی که در این کشورها رواج دارد و در کشور ما سابقه دیرینه ندارد.
وی ادامه داد: برخی از افراد فواید و مزایای مصرف پای مرغ را درمان بعضی از موارد بیماری مانند پوکی و نرمی استخوان و آرتروز مطرح کردند، اما واقعیت این است که تحقیقات علمی مستندی درباره خواص درمانی یا جلوگیری از این بیماری ها با مصرف پای مرغ بویژه برای بیماری نرمی استخوان یا راشیتیسم که ریشه در کمبود ویتامین D نه کلسیم و مشکلات غضروفی دارد، موجود نیست.
حاجی فرجی اضافه کرد: برخی از افراد در باره پوکی استخوان در سالمندان یا زنان یائسه نکاتی را در فضای مجازی یا رسانه های نامعتبر مطرح می کنند که این موضوع غلط است، معمولا علت پوکی استخوان در سالمندان و یائسگی زنان ریشه در تغییرات هورمونی دارد و پای مرغ به هیچ وجه نمی تواند از این اتفاق پیشگیری یا جلوگیری کند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: ادعا بر این است که پای مرغ منبع عظیمی از کلسیم یا ویتامین D یا حتی اسیدهای آمینه ضروری است که واقعا صحیح نیست و حتی مقداری از کلسیم و ویتامین D و حتی ویتامین A هم ندارد.
وی تاکید کرد: منبع غنیای از چربی و کلسترول بالا و پروتئین 30 تا 35 درصدی و چربی اشباع بسیار بالاتر از چربی معمولی است و برای افراد سالمند یا افرادی که دچار مشکلات قلبی عروقی یا چربی خون توصیه نمی شود. کالری آن هم به ازای هر 100 گرم 200 تا 220 و کلسیم آن هم حدود 6 گرم و آهن حدود 4 گرم است.
حاجی فرجی ادامه داد: در کنار این حاوی کلاژن و کندرویتین است که در ذات آن نهفته است اما مصداقی بر این نیست که حتما در کلداژن سازی یا برطرف کردن بیماری های روماتیسمی موثر باشد.
خواص پای مرغ و مضرات آن
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی گفت: گزارش ها حاکی بر این است که بیشتر در بزرگسالی البته در طب سنتی یا گزارش های آسیای شرقی کمک کننده است و شاید هم بتواند کمک کند اما با توجه به مشکلاتی که دارد از جمله خطرات آلودگی های محیطی که پای مرغ دارد و تجمع آنتی بیوتیک ها که معمولا در مرغداری ها برای رشد به اینها داده می شود و معمولا این آنتی بیوتیک ها باقی مانده در احشام و اندام تهتانی از جمله پای مرغ تجمع پیدا می کند خیلی توصیه نمی کنیم.
وی تاکید کرد: شستشو و آماده سازی پای مرغ به دلیل اینکه امکان رفع آلودگی ها و خطرات در آن کمتر اتفاق میفتد، مشکل دیگری است، به همین دلیل خطراتی مانند انتفاق باکتری یا هلیکوباکتری که در مرغ ها وجود دارد که حتی در شستشوی مرغ معمولی هم بسیار توصیه می شود ظروف یا دستی که به آن خورده می شود به هیچ وجه با وسایل آشپزخانه نباید برخورد کند چراکه امکان انتقال آلودگی آن زیاد است.
حاجی فرجی تصریح کرد: پوکی استخوان بیشتر با تغییرات هورمونی در ارتباط است و مصرف پای مرغ نمی تواند اثری بر آن داشته باشد، در کودکانی که دچار راشیتیسم هستند هم تاثیری ندارد چون منبع این بیماری کمبود ویتامین D است که از راه سنتز و تابش آفتاب یا مصرف مکمل هایی که پزشک تجویز می کند قابل درمان است، منابع غنی ویتامین D در غذاها از همین پای مرغ نداریم و در کل خیلی توصیه نمی شود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: اگر احتیاط های لازم برای شستشو و پخت صورت بگیرد شاید بتواند بخشی از آلودگی ها را از بین ببرد و برای بخشی از جامعه که قدرت درآمدی بسیار پایینی دارند وعده غذایی تقریبا مناسبی باشد اما در شرایط خاصی مانند بحران کرونا با توجه به امکان بالای انتقال آلودگی ها اصلا توصیه نمی کنیم، حداقل باید در این شرایط پای مرغ را فراموش کرده و از مواد غذایی ای مانند لبنیات و تخم مرغ و غلات استفاده کنند.
وی اظهارکرد: متاسفانه یا خوشبختانه امکان انتقال با استفاده از تلفن همراه در فضای مجازی افزایش یافته است و به همین دلیل اطلاعات بسیار پراکنده و گاها غلطی به عنوان طب اسلامی، سنتی، شرقی منتشر می شود یا اطلاعات نادرست به صورت دهان به دهان بیان و مردم را به اشتباه می اندازد. توصیه ما به مردم این است که اطلاعات درست را از منابع علمی دریافت کنند.
خبرنگار: محمدسیاح
نظر شما