به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری سلامت به نقل از روابط عمومی شبکه پنج سیما؛ دکتر حسین رضاییزاده متخصص طب ایرانی در برنامه "یه روز تازه" درباره سرماخوردگی گفت: سرما خوردن یک یا دو بار در سال برای هر فرد طبیعی است زیرا آنقدر شایع است که نباید چیز عجیبی باشد، البته همانطور که سرماخوردگی با آنفولانزا و کرونا فرق دارد، گونههای خود سرماخوردگی هم متفاوت هستند. سرماخوردگی عادی ممکن است تبدیل به عفونت شود و بیش از ۳ روز طول بکشد و خلط پیدا کند که در این صورت شخص حتما باید به پزشک مراجعه و آنتیبیوتیک مصرف کند.
وی افزود: اما در سرماخوردگیهای عادی که آبریزش، تب و یا احساس خستگی خفیف همراه هستند، مصرف آنتیبیوتیک نه به درمان کمک میکند و نه پیشگیری از عفونی شدن؛ صرفا بدن ما را در برابر آنتیبیوتیک مقاوم میکند. مداخلات کورتونی باعث طولانی شدن دوره میشود یعنی فرد گمان میکند که شدت بیماری را کاهش داده اما در واقع دوره را طولانیتر کرده است.
این متخصص طب ایرانی درخصوص راههای درمان و کنترل سرماخوردگی بیان کرد: سرماخوردگی داروی شیمیایی ندارد و در بین گیاهان هم عناب و بابونه میتوانند علائم آن را کنترل کنند. کمااینکه در آلمان پزشک برای بیمار سرماخورده دمنوش بابونه تجویز میکند. یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی هم پوشش است. طبق توصیههای دینی و پزشکی باید خود را از سرمای پاییز و زمستان بپوشانیم، آن سرمای بهار است که خوشایند است. بنابراین پوشش مناسب در شب به ویژه برای کسانی که ترشحات پشت حلقی صبحگاهی دارند و به دلیل قرار گرفتن سر با سیستم گرمایشی که پرتاب هوا انجام میدهد، قرار گرفتن کنار پنجره و در کل این گردش هوا باعث میشود که همیشه احساس کنند سرما خوردهاند، بسیار راهکار مناسبی است به همین دلیل ما همیشه میگوییم که سر نوزاد و کودکان را با کلاه یا یک پوشش در شب بپوشانید.
وی ادامه داد: پرخوری، پرخوابی و کمتحرکی باعث غلبه سرما بر افراد میشود. به همین دلیل اکثر افراد تپل سر صبح قیافه گرفته، ترشحات چشمی و اخلاق تقریبا تندی دارند. این آدمها مستعد سرماخوردگی میشوند. در این شرایط داروهایی مانند عناب، آویشن، بابونه و نعناع هم به شکل بخور و هم دمنوش میتواند موثر باشد. در بین خوردنیها پونه را میتوان به لبنیات اضافه کرد و سوپ جو هم گزینه خوبی است.
رئیس دانشکده طب ایرانی دانشکده علوم پزشکی تهران تصریح کرد: در این دوره عدهای گمان میکنند که باید ایمنی بدن را با پرخوری تقویت کنند به همین دلیل به بیمار کباب یا غذاهای ارزانتر مانند برنج با حجم زیاد میدهند. اما بیمار باید در ۲، ۳ روز بیماری، مصرف پروتئین را کاهش دهد و همچنین متناسب با اشتهای خود غذا بخورد. سوپ جو به دلیل ترکیبات رقیق و ترکیبات جو بسیار گزینه مناسبی است، میتوان شلغم و چغندر هم به آن اضافه کرد. سوپ گشنیز، کدو و یا کدو حلوایی با دارچین هم اگر حساسیت نداشته باشند بسیار مفید است. همچنین ترکیب عسل، لیمو و زنجبیل هم گزینه خوبی است.
دکتر رضاییزاده افزود: در آن ۳ روز، فرد باید استراحت کند. اگر ۲۴ ساعت اول را خوب استراحت کند بیماری او تا حد زیادی رفع میشود. وی درباره مصرف سیر توضیح داد: سیر طبع گرم و تند میدهد و تداخلات دارویی دارد اما مصرف سیر و پیازچه در همان سوپ را توصیه میکنیم. عناب را میتوان به سوپ اضافه کرد، ترکیب عصاره عناب و عسل در داروهای گرانتر هم مانند ژل رویال مخصوصا در سالمندان و کودکان موثر است. عناب خودش نفاخ است بنابراین وقتی تبدیل به شربت میشود یا آویشن به آن اضافه میشود دیگر عوارض جانبی نخواهد داشت. بخور شلغم و پیاز هم موثر است. در بین میوهها هم لیموشیرین برای بیمارانی که صدایشان میگیرد بدون اینکه عفونت داشته باشند توصیه میشود.
رئیس دانشکده طب ایرانی دانشکده علوم پزشکی تهران با اشاره به تداخلات دارویی برخی گیاهان تاکید کرد: گیاهی که تندی و طعم آن بیش از حد میشود و به عبارتی قدرت آن بالا میرود احتمال تداخلات دارویی دارد. عناب در دز بالا و آویشن هم در تداخل با داروهای ضدانعقادی هستند. بابونه متعادلتر است. سیر هم با داروهای انعقادی و داروهای قلبی تداخل دارد بنابراین این افراد باید با پزشک خود مشورت کنند و در کل خیلی نمیتوان بیگدار به آب زد.
گفتنی است برنامه "یه روز تازه" مجله خبری صبحگاهی تهیه شده در گروه اجتماعی شبکه پنج سیماست که از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷ تا ۹ صبح با بخشهای مختلفی چون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، ورزشی و... با اجرای وحید رونقی و فریبا باقری روی آنتن میرود.
نظر شما