به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت، مرتضی رجایی؛ جراح و متخصص بیماریهای استخوان مفاصل و ستون فقرات در خصوص مشکل گودیکمر و عوارض آن گفت: گودی کمر در افراد مختلف متفاوت است و بخشی از این تفاوت به دلیل ویژگیهای ژنتیکی هر فرد که در برخی از افراد بیشتر و در برخی هم کمتر است. براساس آن ما تصمیم میگیریم که چه کفشی برای بیمار توصیه کنیم. در واقع بر اساس میزان گودیکمر بیمار پاشنه و لژ کفش را مشخص میکنیم تا کمترین فشار بر کمر بیمار ایجاد شود. مسئله دیگری که به بیماران دارای گودی کمر توصیه میکنیم آموزش نحوه خوابیدن است. معمولا به آنها میگوییم اگر بیمار به پشت میخوابد زیر زانوهای خود را پر کند تا گودی کمر پر شده و فشار کمتری به ستون فقرات وارد شود یا اگر به پهلو میخوابد بین زانوهای خود بالشت کوچکی قرار دهد.
او افزود: تمام هدف ما این است که با توجه به شکل و مورفولوژی بیمار راهنماییهایی را به او ارائه دهیم تا فشار کمتری بر ستون فقراتش وارد شود. از طرفی تقویت عضلات اطراف ستون فقرات باعث میشود تا گودی کمر کمتر شود. بهترین راه برای این کار آب درمانی است. حرکت در آب به این جهت که وزن بدن را کاهش میدهد باعث تقویت عضلات میشود؛ بدون اینکه فشاری روی دیسکها وارد شود. بسیاری از بیماران تصور میکنند زمانی که کمردرد دارند باید شروع به ورزش کردن کنند. اینکار باعث اضافه شدن فشار وزن بر روی دیسکی میشود که مشکل دارد. این کار به هیچ وجه توصیه نمیشود. فعالیتهای ورزشی در زمان حمله درد بسیار کار اشتباهی است اما پس از بهبودی و اینکه یک یا دو ماه بیمار بدون علامت بود، میتواند پیادهروی و ورزش را شروع کند. در این شرایط پیادهروی میتواند باعث تقویت عضلات اطراف ستون فقرات شود.
رجایی با اشاره به لزوم مراجعه به موقع و پیش از بحرانیشدن موضوع عنوان کرد: متاسفانه بیماران زمان را از دست میدهند تا جایی که درمان بیماری سخت میشود. اگر علامت کوچکی در ستون فقرات وجود دارد باید از همان ابتدا شروع به درمان کنند به این دلیل که ما در مراحل اولیه به راحتی با دادن دارو یا توصیههایی میتوانیم بیماری را درمان کنیم. بیماران باید به کوچکترین دردهم حساس شوند. وجود درد به معنی به وجود آمدن این بیماری است. گرچه بدن خود میتواند مشکلات را کنترل کند اما این موقت است و آسیب بر جای خود باقی است. اگر ادامه پیدا کند بیماران با آسیب و بیماری پیشرفتهتری مراجعه میکنند. پس لازم است که بیماران در مراحل اولیه به ارتوپد مراجعه کنند تا پزشک بر اساس شرح حال و شرایط بیمار سابقه پیشینه او در بیمار، تصمیم و درستی برای درمان او بگیرد. درمان صحیح در مراحل ابتدایی بسیار میتواند موثر باشد.
گفتوگو: پرستو خلعتبری
نظر شما