پیچ خوردگی مچ پا شایعترین آسیب مچ پا است. این آسیب شایع زمانی رخ میدهد که یک یا چند رباط دچار پیچ خوردگی، کشیدگی یا پارگی شوند. زیرا رباطها نقش مهمی در حفاظت از مفاصل دارند. علائم پیچ خوردگی مچ پا به شدت آسیب بستگی دارد و متفاوت است.
روشهای مختلفی برای درمان پیچ خوردگی مچ پا وجود دارد که هرکدام از آنها نسبت به نوع و شدت عارضه کارایی ویژهای دارند.در این مقاله علت پیچ خوردگی مچ پا و راههای درمان را بررسی میکند. در ادامه با ما همراه باشید.
علت پیچ خوردگی مچ پا چیست؟
در بیشتر مواقع ممکن است در اثر کشیدگی بیش از حد مفصل مچ پا این عارضه رخ دهد. در بیشتر پیچ خوردگیها مچ پا به بیرون و پا به داخل میچرخد. سپس رباطهای خارج مچ پا را بیش از حد کش میدهد و در نهایت منجر به بروز این عارضه میشود. برخی دیگر از این عللها عبارتند از:
- استفاده از کفشهای نامناسب و غیر استاندارد هنگام ورزش
- انجام ورزش یا پیادهروی روی سطوح سخت و ناهموار
- انداخت ناگهانی وزن از روی یک پا بر روی پای دیگر
- وارد شدن ضربه شدید به مچ پا
- انعطاف پذیری کم مچ پا
- چرخش بیش از حد مچ پا
- افتادن از روی بلندی
-
علائم مختلف پیچ خوردگی مچ پا را بشناسید!
در بیشتر اوقات علائم این عارضه بلافاصله پس از آسیب دیدگی مشخص خواهد شد. برخی از این علائم شامل موارد زیر هستند:
- درد خفیف تا متوسط به ویژه هنگام تلاش برای حرکت دادن مفاصل
- ناتوانی در قرار دادن وزن روی پا
- حساسیت هنگام لمس مچ پا
- بی ثباتی مچ پا
- درد شدید
- حساسیت
- کبودی
-
معرفی انواع درمانهای خانگی پیچ خوردگی مچ پا
درمان پیچ خوردن پا به شدت آسیب دیدگی و سن بیمار بستگی دارد. معمولاً اولین مرحله درمان استفاده از روشهای خانگی است. زیرا این روشها آسان و بدون عوارض هستند. برخی از روشهای درمان پیچ خوردگی پا در منزل به شرح زیر هستند:
زردچوبه؛ روشی موثر برای درمان پیچ خوردگی مچ پا
زردچوبه خاصیت ضد التهابی دارد و برای درمان پیچ خوردگی زانو بسیار موثر است. همچنین از اسپاسم عضلات، بافتها و مفاصل جلوگیری و باعث کاهش درد و تورم میشود.
برای استفاده از آن میتوانید دو قاشق غذاخوری پودر زردچوبه و یک قاشق غذاخوری آب لیمو را با کمی آب گرم مخلوط کنید و روی مچ پا قرار دهید. برای نتیجهگیری بهتر هر ۱۰ ساعت این خمیر را عوض کنید.
بیشتر بخوانید: گرفتگی عضلات یا اسپاسم چیست ؟ ۱۱ نوع اسپاسمی که عضلات را به خطر میاندازند
-
نمک اپسوم؛ درمانی آسان برای پیچ خوردگی مچ پا
این نمک به عنوان یک روش خانگی مناسب برای درمان درد و پیچ خوردگی زانو مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا کریستال سولفات منیزیم برای عضلات بسیار موثر است.
برای استفاده یک فنجان نمک اپسوم را داخل لگنی بزرگ بریزید و با آب گرم مخلوط کنید. سپس ۳۰ دقیقه مچ پا را داخل آن قرار دهید. این کار را ۳ الی ۴ بار در روز میتوانید تکرار کنید.
بیشتر بخوانید: ۱۱ علت درد پایین کمر و راههایی برای درمان این درد ناخوشایند
روغن کرچک؛ درمان سریع و اثرگذار
-
از این روغن به عنوان درمان سنتی برای کاهش درد زانو استفاده میشود. روغن کرچک یک تری گلیسیرید است و از اسید ریکینولئیک تشکیل شدهاست. زیرا دارای خاصیت ضد التهابی است. نحوه استفاده از این روغن بسیار آسان است.
روغن کرچک را روی یک پد پنبهای بریزید و ۲ دقیقه روی مچ پاها ماساژ دهید. شما میتوانید ۲ الی ۳ بار در طول روز این کار را تکرار کنید.
پیاز؛ روشی معجزه آسا
پیاز به دلیل خاصیت ضد التهابی برای درمان گرفتگی مفاصل، آرتریت و روماتیسم استفاده میشود. زیرا میتواند به کاهش درد، تورم و التهاب پیچ خوردگی مچ پا کمک کند.
یک پیاز بزرگ را به قطعات کوچک ریز ریز کنید. پیاز را با کمی نمک مخلوط کنید و داخل دستمال بپیچید. سپس این ترکیب را روی پچ پا ببندید. این کار را هر ۸ ساعت تکرار کنید.
-
تجویز داروهای ضد التهابی برای درمان پیچ خوردگی مچ پا
بر اساس تحقیقات، بهترین دارو برای درمان این عارضه داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی است. زیرا این داروها ایمن و قابل اطمینان هستند. داروهای غیر استروئیدی(NSAID) سبب کاهش التهاب، تورم و درد پیچ خوردگی مچ پا میشود. برخی از این داروهای غیر استروئیدی شامل پیروکسیکام، دیکلوفناک و پروفن است.
برای جلوگیری از پیچ خوردگی مچ پا چه اقداماتی انجام دهیم؟
اگرچه نمیتوان از پیچ خوردن پا جلوگیری کرد، اما اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای جلوگیری از این عارضه آنها را انجام دهید. برخی از این اقدامات عبارتند از:
- تناسب اندام را حفظ کنید و از فعالیتهایی که برای وضعیت جسمانی شما تهاجمی هستند اجتناب کنید
- پوشیدن کفشهای مناسب و استاندارد برای فعالیتهای ورزشی یا روزانه
- اگر قبلا دچار آسیب به مچ پا شدید برای جلوگیری از آسیب مجدد آن را محکم ببندید
- از راه رفتن روی سطوح سخت و ناهموار خودداری کنید
- انجام تمرینات ثبات و تعادل که باعث تقویت مچ پا میشوند
- قبل از انجام فعالیتهای ورزشی بدن خود را گرم کنید
یادداشت پایانی؛ درمان پیچ خوردگی مچ پا را جدی بگیرید
پیچ خوردگی مچ پا یکی از شایعترین آسیبها به مچ پا است. این عارضه علت و علائم مختلفی دارد و در افراد مختلف به دلیل شدت عارضه و سن متفاوت است. سوالهای گوناگونی از جمله، برای پیچ خوردگی پا چه کنیم؟ برای افراد مبتلا به این عارضه پیش میآید.
روشهای مختلفی مانند خانگی و پزشکی برای درمان این عارضه وجود دارد که در این مقاله به آن پرداختیم. به طور کلی با تغیر سبک زندگی و انجام برخی از اقدامات میتوان از بروز آن جلوگیری کرد.
منبع:مجله پزشکی سیو طب
نظر شما