به گزارش گروه سلامت طبنا( خبرگزاری سلامت) از مدیکالاکسپرس، مغز میتواند ارزشمندترین خاطراتمان را با مهارت و چابکی حفظ کند. عصبشناسان دانشگاه کلمبیا در آمریکا با بررسی سلولهای موشهای آزمایشگاهی توانستهاند برخی از دستگاههای مولکولی را که در ذخیره خاطرات طولانیمدت به مغز کمک میکنند تشخیص دهند.
این محققان با مشاهده فعالیت سلولهای عصبی مغز به نام عصبها، که از مرکز حافظه مغز به بیرون هدایت میشوند، توانستند متوجه شوند چگونه پروتئین CPEB3، عصبها را آماده ذخیره خاطرات به مدت طولانی میکند.
این بررسی، یکی از مهمترین عملکردهای سلولی اصلی در مغز انسان را نشان میدهد. محققان دانشگاه کلمبیا میگویند، این کشف میتواند روشهای جدیدی برای مقابله با بیماریهای تحلیل عصبی مغز که منجر به از دست دادن حافظه مانند بیماری آلزایمر میشود، ایجاد کند.
بنابه گفته یکی از این محققان، خاطرات هر کس به او هویت میدهد و وجود آن پایه اصلی زندگی و هستی ماست. اما حفظ خاطرات و حافظه، فرآیندی شیمیایی است و در این بررسی محققان توانستهاند اساس مولکولی توانایی مغزمان در ذخیره خاطرات و به یاد آوری آنها را شناسایی کنند.
تمام خاطرات، حتی آن دسته از خاطرات زودگذر، با کمک آکسون، رشتههای ریز و بلندی که از سلول عصبی برآمده است، به یکدیگر متصل میشوند. به نقاط اتصال این آکسونها، سیناپس میگویند که میتوان آنها را به «دست دادن به یکدیگر» تشبیه کرد. وقتی این عصبها با قدرت به یکدیگر دست میدهند، خاطرات به شکلی محکم در ذهنمان شکل میگیرند و مدتی طولانی باقی میمانند. اما وقتی این دست دادن، ضعیف باشد، خاطرات به سرعت محو میشوند. هرچه سیناپسها قویتر عمل کنند، خاطرات طولانیتر در ذهن میمانند.
محققان دانشگاه کلمبیا در بررسیهای خود متوجه شدند که پروتئین CPEB3، نقش مهمی در ارتباطات بین عصبها دارد و بدون آن ارتباطهای سیناپسی و در نتیجه حافظه از دست میرود.
به گزارش طبنا، محققان دانشگاه کلمبیا امیدوارند بتوانند با تقویت پروتئین CPEB3، فعالیت سیناپسهای مغز را حفظ کرده و جلوی تحلیل آنها را بگیرند و بدین ترتیب روشی جدید برای درمان بیماریهایی که با از دست دادن حافظه، مانند آلزایمر، همراه است ابداع کنند.
مترجم: نادیا زکالوند
نظر شما