به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت، کامران خداکرمی؛ متخصص گوش و حلق و بینی از دلایل شایع بودن مشکل سینوزیت در مردم ایران گفت: فرقی که نژاد ما با اروپاییها دارد این است که تیغه بینی در نژاد آریایی انحراف بیشتری دارد. این انحراف داخلی تیغه بینی باعث میشود تا دهانه خروج ترشحات از سینوسهای صورت مستعد مسدود شدن باشند. در فصل سرد هم التهاب ناشی از سرما بیشتر میشود و دهانه خروج ترشحات تنگتر شده و به سختی خارج میشوند. این ترشحات به شکل طبیعی در بینی وجود دارند تا محیط داخلی بینی مرطوب بماند اما زمانی که دهانه سینوس مسدود شود، ترشحات داخل سینوس میمانند. حالتی مانند مرداب ایجاد میشود و میکروبهایی هم که به طور طبیعی در بدن وجود دارند و در حالت عادی بیماریزا نیستند در این مایع رشد میکنند و سینوزیت ایجاد میشود. در سرماخوردگی و آلرژی هم این تورم مخاطی دهانه سینوسها باعث انسداد و گیر افتادن ترشحات میشود که خارج کردن به زور این ترشحات باعث گسترش التهاب به دیگر سینوسها میشود. سرما خود میتواند به تنهایی باعث شروع این مشکل شود و همچنین معمولا سرماخوردگی و آلرژی باعث شروع سینوزیت میشود. به علاوه استنشاق آب معمولی که کلر دارد هم باعث وارد شدن آب به سینوسها و بروز سینوزیت میشود.
او افزود: کسانی که به دلیل ژنتیکشان انحراف تیغه بینی دارند یا به هر دلیلی مشکل انسداد دهانه سینوس دارند با هر بادی که به سرشان میخورد، سردرد میگیرند. بستن دستمال یا گرم کردن پیشانی مشکل این افراد را حل نمیکند بلکه باید دهانه ورودی هوا به سینوسها را گرم کنند و حرارت همراه با رطوبت را از راه بینی استنشاق کنند تا دهانه سینوسها آرام آرام باز شوند. در واقع علاج این مشکل گذاشتن حوله داغ یا همین ماسک معمولی روی سوراخهای بینی است.
خداکرمی از علائم سینوزیت توضیح داد: اگر فرد ترشحات غیرطلایی رنگ داشته باشد (معمولا ترشحات طلایی به دنبال آلرژی و برای خروج مواد حساسیتزا ایجاد میشوند) و ترشحاتش سبزرنگ و کدر باشند، نشانهای از وجود سینوزیت است. توصیه میکنیم از حوله داغ روی بینی استفاده کنند تا ترشحات آرام آرام تخلیه شوند. به علاوه در آبریزش بینی مردم عادت دارند ترشحات بینی را تخلیه کنند اما خروج ترشحات از بینی یکی از دلایل بروز سینوزیت است. بهتر است ترشحات را به سمت بالا و پشت حلق بکشیم و از دهان تخلیه کنیم. حتی اگر ترشحات را ببلعیم، بیضررتر از تخلیه کردن است. اسید معده قدرتمند است و میکروبها را از بین میبرد. با فین کردن ترشحات به جای اینکه از بینی خارج شوند به ناحیه مسدود شده برخورد کرده و وارد دهانه سینوسها میشوند و درد تشدید میشود. مسئله بعدی این است که سعی کنیم در زمان آلرژی و سرماخوردگی دهانه ورودی سینوسها را با داروهای ضداحتقان توصیه شده توسط پزشک، باز نگهداریم و خودسرانه قطرههای بینی استفاده نکنیم.
او ادامه: همچنین پماد ویکس و بخور اکالیپتوس چون دهانه سینوسها را باز نگه میدارد به طور مقطعی باعث تخلیه ترشحات از سینوسها میشوند و به شرطی که عامل مسدود کننده وجود نداشته باشد، کار بدی نیست. به این صورت که بخور بدهند و ترشحات را از راه دهان خارج کنند اما اینها به تنهایی اثر درمانی ندارند چون سینوزیت معمولا چند روز طول میکشد تا درمان شود. گرفتگیهای اول صبح هم میتواند به دلیل آلرژی یا سینوزیت مزمن و یا حتی ناشی از ریفلاکس اسید معده باشند.
این متخصص گوش و حلق و بینی با اشاره به اینکه سینوزیت چه زمانی نیاز به جراحی دارد گفت: سینوزیت در بسیاری از موارد با حوله گرم و یا مصرف دارویی که پزشک تجویز کند درمان میشود و به ندرت به سمت جراحی میرود. مواردی که نیاز به جراحی دارند کسانی هستند که انسداد دهانه سینوس در آنها به قدری شدید است که با هربار سرماخوردگی درد شدید و ترشحات سبزرنگ دارند و فرد از کار و زندگی میافتد.
او در پایان تاکید کرد: با توجه به فصل سردی که در پیش داریم، آنفولانزا، سرماخوردگیهای ساده یا آلرژی بیشتر میشود و چون مخاط بینی ملتهب است، ویروس کرونا راحتتر میتواند در بدن مشکلساز بشود. در این فصل کسانی که مقداری گرفتگی بینی پیدا میکنند به شکل مضاعفی باید مراقب ابتلا نشدن به کرونا باشد. اگر گرفتگی بینی ایجاد شد به صورت مکرر از سرم شستشوی استانداردی که در داروخانهها وجود دارد و غلظت نمک مناسبی دارد، استفاده کنند. همچنین از سرم دستسازی که با آب معمولی و کلردار ساخته میشود، استفاده نکنند. سرم را به صورت چکاندن داخل بینی استفاده کنند نه این که سرم را بالا بکشند و ترشحات را با شدت تخلیه کنند چون خود این کار میتواند باعث سینوزیت شود.
گفتوگو: پرستو خلعتبری
نظر شما