به گزارش طبنا(خبرگزاری سلامت)، یکی از شاخصهای مهم سلامتی افراد جامعه، میزان دسترسی بهموقع و تعداد پزشک کافی در جامعه است.
بهدنبال انتشار گزارش سازمان جهانی بهداشت درباره سرانه تعداد پزشک، واکنشهای مختلفی را از سوی مردم و کارشناسان شاهد بودهایم؛ طبق این گزارش، سرانه تعداد پزشک در ایران نسبت به میزان استاندارد جهانی بسیار کم است تا جایی که کشورهای جنگزده فلسطین و سوریه وضعیت بهتری در زمینه سرانه تعداد پزشک نسبت به ایران دارند!
یکی از آخرین اقدامات مردمیتشکیل کمپین در مخالفت با سرانه کم تعداد پزشک در کشور است؛ هدف این کمپین، شکستن انحصار پزشکان و افزایش ظرفیت تعداد پزشکان در کشور است؛ در همین راستا گفتگویی با حسینعلی حاجیدلیگانی؛ عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامیدرباره سرانه کم تعداد پزشک در کشور انجام شده است.
حاجیدلیگانی درباره تعداد سرانه پزشک گفت: تعداد سرانه پزشک بهویژه پزشکان متخصص در کشور کم است.
وی افزود: درباره پزشکان متخصص چند مسئله مهم داریم؛ یکی این است که مردم دسترسی راحت ندارند یعنی شما مثلاً در ایام تعطیلات عید از روز 28 اسفند تا حدود بیستم فروردین هیچ کجا دسترسی به پزشک متخصص نمیتوانید داشته باشید؛ من خودم موردی بود چند تا شهر رفتم، مرکز استان رفتم اما دسترسی پیدا نکردم و نتوانستم یک پزشک متخصص ببینم؛ نکته بعدی روزهای جمعه، روزهای پنجشنبه و روزهای تعطیل معمولاً دسترسی به پزشک متخصص وجود ندارد.
وی درباره رویکرد وزارت بهداشت گفت: البته ممکن است که وزارت بهداشت بگوید "آقا، در بیمارستانها پزشک متخصص هست"؛ بله پزشک متخصص هست اما کم است؛ در بیمارستان هم پزشک متخصص برای بیمارانی است که مثلاً بستری هستند، ممکن است یک ساعتی پزشکی بیاید سری بزند و برود اما دسترسی کاملی نیست.
حاجیدلیگانی درباره علت دسترسی کم به پزشکان متخصص گفت: علت این مشکل، انحصار است؛ طبق قانون وزیر اقتصاد مسئول است و باید این انحصارها را بشکند؛ برابر قانون نباید انحصار وجود داشته باشد؛ پذیرش پزشک عمومیممکن است برای کشور هزینه داشته باشد اما در مورد تربیت پزشکان متخصص، این امر هزینهبر نیست چرا که پزشکان دوره طرح خود را در بیمارستان میگذرانند و تخصص خود را دریافت میکنند.
وی افزود: نمیدانم چرا این انحصار برداشته نمیشود و شاهدیم که مرتب فقط تعرفههای پزشکی اضافه میشود؛ در این میان فقط مردم بیچاره ضرر میکنند؛ افرادی که ضعیف هستند بهخاطر تعرفههای بالایی که پزشکان متخصص میگیرند امکان درمان ندارند؛ خب، چرا انحصار وجود دارد؟ آن وقت افراد بیچاره واقعاً مرگ را جلوی چشم خودشان میبینند اما توان مالی برای مراجعه به پزشک متخصص یا کارهای تشخیصی ندارند.
حاجیدلیگانی خاطرنشان کرد: هر جایی که انحصار داریم، دچار مشکل هستیم؛ در بحث متخصصین پزشکی دچار انحصار هستیم و خدمات به مردم نمیرسد؛ وزیر بهداشت و درمان روز قیامت هم که شده باید پاسخگوی این مرگومیرهایی که بهجهت این انحصار، دسترسی به پزشک ندارند، باشد.
شاخص سرانه تعداد پزشک در بسیاری از کشورهای پیشروی حوزه سلامت عموماً بین 30 تا 40 پزشک بهازای هر 10000 است در حالی که سرانه تعداد پزشک در ایران 11 نفر بهازای هر 10000 نفر است!
طبق برآورد آمارهای سازمان جهانی بهداشت از 2015 تا 2017 شاخص سرانه تعداد پزشک در ایران نسبت به استاندارد جهانی بسیار کمتر است؛ تعداد سرانه پزشک در ایران حتی از کشورهای کمترتوسعهیافته و جنگزده سوریه و فلسطین هم کمتر است.(تسنیم)
نظر شما