کد خبر: انتخابات-میان‌دوره‌ای-مجلس-یازدهم-د
۲۱ تیر ۱۳۹۹، ۱۷:۰۵
انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس یازدهم در سال ۱۴۰۰ برگزار می‌شود

به گزارش  گروه سیاسی خبرگزاری سلامت به نقل از خانه ملت، عباسعلی کدخدایی امروز شنبه (21 تیرماه) در نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره چهار حوزه انتخابی که نمایندگان آن فوت یا رد اعتبارنامه شده اند، گفت: ما دو مرحله انتخابات بعد از انتخابات سراسری داریم که مرحله دوم برای کسانی است که حد نصاب لازم را ندارند این انتخابات‌ها معمولاً بعد از انتخابات اصلی برگزار می‌شود، به همین دلیل و به علت شیوع ویروس کرونا این مرحله از انتخابات به شهریور ماه موکول شد بنابراین تصمیم گرفته شده مرحله دوم انتخابات در شهریور ماه برگزار شود.

سخنگوی شورای نگهبان بیان کرد: برای کسانی که فوت می‌کنند یا به هر دلیلی از ورود به مجلس باز می‌مانند انتخابات میان دوره‌ای باید برگزار شود، انتخابات میان‌دوره‌ای قبلاً به صورت مستقل برگزار می‌شد ولی سالهاست به موجب قانون مجلس با اولین انتخابات سراسر برگزار می‌شود، انتخابات این ۴ حوزه انتخابیه با انتخابات ریاست جمهوری برگزار می‌شود.

لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان تایید شد

وی ادامه داد: لایحه اصلاح موادی از قانون محاسبات عمومی کشور نیز تایید و مغایر قانون اساسی شناخته نشد.

وی یادآور شد: اساسنامه کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران، طرح اصلاح برخی قوانین انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا، طرح تنظیم برخی از مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش و طرح الحاق یک ماده به قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی ایراد گرفت و این طرح ها و لوایح را مغایر قانون اساسی و شرع دانست.

کدخدایی با اشاره به سالروز تاسیس شورای نگهبان گفت: ما در طول ۴۰ سال گذشته ۳۳۴۶ مصوبه را از سوی مجلس در ادوار مختلف دریافت کردیم اما در مورد آن‌ها  ۴۸۰۰ بار اظهارنظر شده است.

وی افزود: از این تعداد ۲۲۱۴ لایحه و ۱۱۳۲ طرح دریافت کردیم و یک دهم از مصوبات با ایراد مواجه شده است. در واقع ۲۹۸۳ مصوبه مورد تایید شورای نگهبان واقع شده است و ۳۶۳ مصوبه مغایرتش با شرع مقدس و قانون اساسی اعلام شده است. ۵۰۲ اساسنامه از هیات وزیران ارسال شده  که ۴۵۸ اساسنامه تایید شد و به  ۳۸ اساسنامه ایراد وارد شده است.

کدخدایی یادآور شد: ۱۰۸۱ نامه دیوان عدالت اداری برای فقها اعلام شده که از این تعداد ۱۸۱ نامه های دیوان خلاف موازین شرع شناخته شده است. همچنین  تعداد ۷۱ اصل را تفسیر کردیم که مواردی که درخواست تفسیر شده ۱۶۳ مورد بوده است.

سخنگوی شورای نگهبان افزود:  در مورد انتخابات ریاست جمهوری،  ۱۲ انتخاب سراسری داشتیم و در مجلس ۱۱ انتخابات سراسری و برای خبرگان ۵ انتخابات سراسری داشتیم اما در مجلس و خبرگان انتخابات میاندوره‌ای متعدد داشتیم که ۲۹ انتخابات سراسری هست لیکن انتخابات میان دوره ای هم به آن اضافه می شود.

شورای نگهبان به نظر مجلس درباره رد یا تایید اعتبارنامه احترام می‌گذارد

وی درباره هجمه به شورای نگهبان در خصوص رد اعتبارنامه غلامرضا تاجگردون در مجلس گفت: شورای نگهبان یک مرحله رسیدگی دارد و براساس قوانین و مقررات بررسی را انجام می دهد، رسیدگی به اعتبارنامه هم مرحله دیگری است که اینها هیچ کدام ارتباطی با یکدیگر ندارد.

کدخدایی گفت: نمایندگان مجلس براساس قانون داخلی خود مجلس اعتبارنامه ها را در مواردی که مسایل جدیدی دارند می توانند بررسی کنند و این کار هم در مجلس های گذشته هم اتفاق افتاده است، ۱۹ مورد هم قبلا  مواردی داشتیم که در شورای نگهبان تایید شده اما مجلس به اعتبارنامه آن‌ها رای لازم را نداد از این رو اتفاق خاصی نیست که صورت گرفته باشد.

سخنگوی شورای نگهبان درباره هجمه‌های صورت گرفته نیز گفت: مثل بقیه هجمه هایی است که به شورای نگهبان می شود که برخی از سر کینه توزی است و برخی از سر نادانی؛ امیدواریم که دوستان نادان هم به خودشان بیایند و توجه کنند که هجمه ها به شورای نگهبان چه آسیبی می رساند. شورای نگهبان همان شورای نگهبان سال 1388 است و قطعا از آرای خودش دفاع می‌کند. ممکن است اشتباهی هم صورت گرفته باشد اما ترتیبی که در قانون برای رسیدگی ها است این که براساس اسناد و مدارک رای گیری می کنند و هرکدام از افرادی که رای بیاورند به عنوان تایید صلاحیت اعلام می شود.

وی افزود: الان که من در خدمت شما هستم برخی از نمایندگان به برخی نمایندگان در جلسه هیات مرکزی رای منفی دادند در حالی که من مخالف بودم ولی ساختار رای گیری و قانون که می گوید رای هیات مرکزی و شورای نگهبان که به آن احترام می‌گذاریم بنابراین همه آرایی که در شورای نگهبان صادر شده است مورد احترام و اعتبار حتی خود من هست که ممکن است مخالف باشد. دوستان باید ملاحظات دیگری هم داشته باشند و از شایعات پرهیز کنند و اخباری که بدست آنها می رسد بررسی کنند و ببینند چه کسی خبر را به آنها می دهند و بعد اعلام نظر کنند.لازم نیست فرافکنی و به شورای نگهبان هجمه کنند.

گزارش گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل درباره ترور سردار سلیمانی دیر و حداقلی است

وی درپاسخ به سوالی درخصوص این‌که گزارشگر حقوق بشر سازمان بین الملل در گزارشی ترور سردار سلیمانی را خلاف قوانین بین‌المللی عنوان کرد، گفت: من سخنگوی وزارت خارجه نیستم ولی تا جایی که می‌دانم پیگیری‌های حقوقی صورت گرفته که بخشی از آن اعلام شده است؛ اگرچه این گزارش دیر و حداقلی است اما اعلام آن که یک اقدام خلاف قوانین بین‌الملل از مرجع رسمی است این قابل توجه است و دوستان وزارت خارجه پیگیر هستند.

وی در پاسخ به سوالی درباره ایرادهای شرعی شورای نگهبان به اساسنامه کمیته ملی المپیک اظهار داشت: طبق اصل ۸۵ قانون اساسی اساسنامه تمام موسسات دولتی و عمومی باید به شورای نگهبان بیاید و اگر هم قبلا هم نیامده این اشکال در اجرا بوده است اساسنامه کمیته ملی المپیک به عنوان یک موسسه عمومی در واقع در شورای نگهبان مطرح شده که این شورا در این خصوص اعلام نظر کرده است.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره رسیدگی به مدارک منتخبین مجلس گفت : اگر قانون اصلاح شود کار ما آسان تر خواهد شد، اما اینکه به صورت سیستماتیک از وزارت علوم یا حوزه های علمیه یا شورای مدیریت دانشگاه آزاد اعلام کنیم نیست و معمولاً دوستان ما در وزارت کشور این کار را انجام می‌دهند و ما هم در شورای نگهبان اگر تردید بکنیم و گزارشی به دست ما برسد بررسی خواهیم کرد.

هیات نظارت بر رفتار نمایندگان از این پس بر عملکرد نمایندگان نظارت می‌کند

وی ادامه داد: نسبت به نمایندگان که الان وارد مجلس شده اند و شورای نگهبان آنها را تایید کرده و اعتبار نامه آنها تصویب شده شورای نگهبان از نظر قانونی ورود نخواهد کرد و اگر مطلبی هم باشد نسبت به عملکرد آینده آن ها از طریق هیئت نظارت بر نمایندگان اجرا خواهد شد.

وی در پاسخ سوالی در خصوص ارزیابی عملکرد شورای نگهبان در چهلمین سالروز تاسیس این و این که آیا شورای نگهبان را نهادی نیازمند تغییر می‌دانید؟ گفت: عملکرد را شما باید نمره دهید و ممکن است خود ما هرچه بگوییم خلافش باشد. اساس شورای نگهبان بعنوان نهاد لازم و ضروری و با تشخیص موسسان قانون اساسی شکل گرفته است و اگر فراز و فرودهای ۴۰ سال را در نظر بگیریم بهتر می توانیم بود و نبود این شورای نگهبان را تشخیص داده که برای چه بوده است.

سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: هر نهادی خوب است که تحولاتی را در خود به وجود آورد و اصلاحاتی داشته باشد؛ خود ما باید در رویه‌های‌مان تغییر ذایقه‌ای داشته باشیم و این کار در حال انجام است و  از پیشنهاد و انتقاد شما استقبال می‌کنیم و اگر پیشنهادی دارید برای ما ارسال کنید.

شورای نگهبان آماده همماری با مجلس در خصوص لایحه قانون تجارت است

کدخدایی درباره بررسی لایحه تجارت در این شورا و احتمال کنار گذاشته شدن آن از سوی مجلس با توجه به ایراداتی که شورای نگهبان به آن وارد دانسته است گفت: اصلاح هر قانون و تشخیص کارشناسی آن بر عهده مجلس و دولت است. شورای نگهبان معمولا ورودی در آنها نخواهد داشت. ما به مجلس نمی گوییم که قانون تجارت را شما تصحیح کنید یا نکنید یا این گونه یا آن گونه تصحیح کنید. بنابراین تشخیص کارشناسی بر عهده مجلس است. الان که قانون لایحه تجارت با ایراد به مجلس ارسال شده است مجلس می تواند آن را کنار بگذارد یا این که یک لایحه جدید ارایه دهد. در هر صورت ما آماده هستیم هرگونه که مجلس نسبت به لایجه تجارت تصمیم گرفت براساس آن عمل کنیم و طبیعتا ایرادات قانون اساسی و شرعی نباید داشته باشد.

جرم سیاسی در مسیر اصلاح است

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری درباره دیدار با نمایندگان مجلس دوره یازدهم در خصوص قوانین انتخابات و جرم سیاسی آیا صحبتی داشتید گفت: جرم سیاسی مشخصا در مسیر اصلاح است و دارد انجام می شود اما نسبت به قوانین انتخابات با عنایت به این که مجلس دستوری نداشت این پیشنهاد انجام شد و از سوی رییس مجلس و هم نمایندگان مورد موافقت قرار گرفت و الان کمیسیون شوراها برای تهیه پیش نویس اولیه مسوول شده است و دوستان ما هم در شورای نگهبان به آنها کمک می کنند تا قانون انتخابات اصلاح شود.

کدخدایی در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه آیا امکان پخش مستقیم مشروح مذاکرات شورای نگهبان در موضوع بررسی صلاحیت کاندیداها وجود دارد یا خیر؟، گفت: طبق قانون اطلاع رسانی درباره نتیجه بررسی صلاحیت ها باید به خود کاندیداها اعلام شود و این رویه کاملا منطقی است زیرا ممکن است افراد مشکلاتی داشته باشند و کسی از آن باخبر نباشد و در نتیجه اعلام نظر شورا به صورت علنی زمینه هتک حرمت او و خانواده او را فراهم کند که این خلاف شرع، قانون و اخلاق است.

وی افزود: هیچ منعی برای پخش مشروح مذاکرات شورا در موضوع تصویب قوانین وجود ندارد اما در موضوع تایید صلاحیت‌ها بعید است که چنین امکانی فراهم شود.

سخنگوی شورای نگهبان درباره اعلام نظر درباره برخی پرونده‌ها که پس از انتخابات صورت گرفت، گفت: درباره یکی دو نفر از منتخبان پس از ورود آنها به مجلس گزارش‌هایی به دستمان رسید که صلاحیت آنها را مخدوش می کرد. اما چون نمی توانستیم به پرونده‌ها ورود کنیم گزارش‌ها را به مجلس اعلام کردیم تا در تایید اعتبارنامه‌ها از این گزارش‌ها استفاده شود. در واقع وظیفه شورا در این مرحله تنها اعلام این گزارش‌ها به مجلس بود.

کدخدایی در پاسخ به سوالی درباره ادعای برخی رسانه‌ها درخصوص رایزنی رئیس جمهور سابق کشورمان با شورای نگهبان برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده گفت: هیچ‌گونه رایزنی با شورای نگهبان برای انتخابات  ریاست جمهوری  بعمل نیامده است و این اخبار تکذیب می شود.  نسبت به صلاحیت افراد همانطور که در مجلس برای هر دوره اظهارنظر  می کنیم برای  انتخابات ریاست جمهوری هم در زمان خودش اظهار نظر  می‌کنیم و باید موضوع بررسی شود و امکان بررسی هم وجود دارد و نظر شورا در زمان خودش اعلام می شود.

وی افزود: تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری ممنوع است و اگر جایی خطایی صورت گیرد، باید تذکر داد اما این گفت‌وگوهایی که انجام می‌شود، عرفا تبلیغ نیست.

سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: پیشاپیش درباره کاندیداتوری افراد اعلام نظر نمی‌کنیم و باید پرونده هر فرد در زمان بررسی صلاحیت همان انتخابات بررسی شود.

قرارداد 25همکاری ساله ایران و چین در صورت نهایی شدن به مجلس و شورای نگهبان ارائه می‌شود

کدخدایی در پاسخ به سوالی درباره امضای قرارداد 25 ساله ایران و چین گفت: همه موافقتنامه‌ها و قراردادهای بین‌المللی باید در مجلس تصویب و در شورای نگهبان از نظر شرع و مغایرت آن با قانون اساسی بررسی شود. درباره قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین هم همینطور خواهد شد که البته تا الان به نظر قراردادی منعقد نشده است و اگر شد حتما به مجلس و شورای نگهبان ارایه خواهد شد.

وی ادامه داد: بنظر من اصل این قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین خوب بود و باید از آن حمایت کنیم و موضع دشمنان در خصوص این مذاکرات تند بود که نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی راه خود را درست رفته است بنابراین هر موافقتنامه و قراردادی که با منافع ملی و مصالح عمومی کشور مرتبط باشد و عدم مغایر با قانون اساسی و شرع مقدس باشد مورد نظر شورای نگهبان خواهد بود.

وی درباره بررسی تخلفات نمایندگان مجلس فعلی از سوی شورای نگهبان نیز گفت: یکی دو نماینده از سوی شورای نگهبان تایید صلاحیت شدند گزارشاتی از آنها به دست ما رسیده که به مجلس هم ارائه شده که این موضوع از سوی آنها پیگیری شود. سخنگوی شورای نگهبان درباره مباحث مطرح شده برای فیلترینگ اینستاگرام و اینکه احتمالاً مجلس طرحی در این زمینه ارائه کند گفت: پیشاپیش نباید قضاوت کرد باید پس از اینکه مجلس در این زمینه قانونی را وضع کرد اظهار نظر کنیم.

کدخدایی در پاسخ به سوالی  درباره این که برخی فعالیت‌های زودهنگام انتخاباتی خود را آغاز کرده‌اند آیا شورای نگهبان این موضوعات را رصد می‌کند و آیا تذکرات لازم را به این افراد می‌دهد یا خیر اظهار داشت: در همه انتخابات این موضوع دیده می‌شود و اگر موضوعی وجود داشته باشد قطعا وزارت کشور و شورای نگهبان تذکرات لازم را به افراد خواهد داد.

وی درباره برگزاری انتخابات شوراها با توجه به اینکه نظارت آن بر عهده مجلس است و اینکه آیا شورای نگهبان ایده جدیدی برای برگزاری این انتخابات دارد یا خیر گفت: طبق اصل 99 قانون اساسی برگزاری انتخابات شوراها بر عهده مجلس است که دوستان اصرار دارند این انتخابات را نیز شورای نگهبان برگزار کند که برای شورا مقدور نیست البته گفتگوهایی مطرح شده است پیشنهاداتی نیز برای برگزاری انتخابات شوراها ارائه شده است که باید پیش برویم و ببینیم در آینده چه می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha