به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت به نقل از وبدا،دکتر ناصر شعیبی، با اشاره به اینکه بیماران مبتلا به خشکی چشم به دلیل اختلال عملکرد غدد چربی لبه پلک ها (غدد مایبومین) و یا ناشی از کاهش ترشح اشک مبتلا به این بیماری می شوند گفت: در بیماران مبتلا به این بیماری در صورت روزه داری ممکن است تعادل لایه اشکی بر هم بخورد؛ اما با تجویز داروهای مورد نیاز، کمپرس و شستشوی لبه پلک ها این مشکل می تواند برطرف شود.
معاون آموزشی بیمارستان فوق تخصصی چشم خاتم الانبیاء(ص) مشهد خاطر نشان کرد: در بیمارانی که خشکی چشم ناشی از کمبود ترشح اشک است، روزه داری و در نتیجه کم آبی بدن می تواند باعث تشدید خشکی چشم شود.
وی با بیان اینکه در افراد با نزدیک بینی شدید، شیوع جدا شدگی خلفی زجاجیه به علت آبکی بودن زجاجیه بیشتر است گفت: روزه داری و کم آبی ممکن است باعث کاهش حجم زجاجیه و احتمال افزایش خطر سوراخ یا پارگی شبکیه شود. از طرفی شبکیه در این بیماران نازک است و امکان دارد روزه داری باعث اختلالات تغذیه ای لکه زرد شبکیه شود.
دکتر شعیبی با بیان اینکه بیمارانی که تحت عمل جراحی عیوب انکساری (لیزیک، لازک، پی آر کی، ترانس پی آر کی و غیره) قرار گرفته اند، تغذیه به خصوص استفاده از اسید های آمینه در هفته ها و ماه های ابتدایی پس از عمل در ترمیم قرنیه و نتیجه عمل موثر است، گفت: از همین رو روزه داری در ماه های اول پس از عمل و تا زمان ثابت شده شماره چشم می تواند به چشم آسیب برساند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: روزه داری در افراد سالم مبتلا به قوز قرنیه اثری ندارد؛ اما در کسانی که به قوز قرنیه در زمینه سایر بیماری ها مثل کنژنکتیویت های بهاره (حساسیت های فصلی) یا اختلالات بافت همبند همچون سندرم مارفان و سندرم اهلرز دانلوس مبتلا هستند، اختلالات تغذیه ای ناشی از روزه داری می تواند موثر باشد.
وی ادامه داد: روزه داری باعث ایجاد آب مروارید یا پیشرفت آن نمی شود اما بیمارانی که اخیراً تحت جراحی آب مروارید قرار گرفته اند، لازم است بصورت منظم از قطره های چشمی آنتی بیوتیک و ضد التهاب استفاده کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد:بر اساس مطالعات انجام شده، فشار داخل کره چشم در زمان روزه داری به خصوص در صبح ها پایین می آید؛ از طرفی بعد از مصرف مقادیر زیاد آب در زمان افطار فشار چشم بالا می رود که این نوسانات فشار می تواند در بیماران با بیماری آب سیاه یا گلوکوم پیشرفته آسیب رسان باشد، اما در بیمارانی که گلوکوم آن ها پیشرفته نیست، ممکن است اثر چندانی نداشته باشد.
وی گفت: در سایر بیماری های عصب بینایی مثل سکته عصب بینایی(AION نیز اگر یک چشم درگیر شده باشد، با کم آبی بدن ممکن است چشم دیگر نیز در معرض خطر باشد.
دکتر شعیبی بیان کرد: در زمان روزه داری در بیماران دیابتی شیوع انسداد ورید شبکیه افزایش می یابد که می تواند ناشی از افزایش غلظت خون در زمان روزه داری باشد. در بیماران دیابتی با گرفتاری پیشرفته شبکیه عوارض شبکیه ای افزایش می یابد و در نتیجه توصیه می شود که اگر این بیماران تصمیم به روزه گرفتن دارند، برای جلوگیری از کم آبی در سحر مایعات کافی بنوشند.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه در بیماری تخریب لکه زرد شبکیه ناشی از کهولت هم مسائل التهابی و هم کمبود های تغذیه ای دخالت دارند، روزه داری در این بیماران نیز ممکن است باعث آسیب لکه زرد شبکیه شود. نرسیدن مواد غذایی و املاح و ویتامین ها به بدن در طی دوره زمان طولانی و به خصوص که این افراد مسن هستند، ممکن است باعث پیشرفت بیماری شود.