به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، دکتر گلاله اصغری دکترای علوم تغذیه، نمایه توده بدنی یا BMIرا شاخصی برای تشخیص وضعیت وزنی افراد برشمرد و گفت: نمایه توده بدنی یا BMI حاصل تقسیم وزن فرد برحسب کیلوگرم بر مجذور قد وی بر حسب متر است که اگر در بازه ۲۵-۱۸,۵ قرار داشته باشد فرد دارای وزن مناسب بوده و در طیف سلامت قرار دارد.
نمایه توده بدنی زیر ۱۸,۵ نشانه کم وزنی است
به گفته وی درصورتی که BMI بالای ۲۵ باشد فرد دچار اضافه وزن و اگر زیر ۱۸,۵ باشد دچار کم وزنی است.
این دکترای تغذیه به افرادی که از کم وزنی رنج می برند توصیه کرد برای پیگیری به متخصص تغذیه مراجعه کنند و به هیچ عنوان راهکارهایی را که توسط افراد غیر متخصص پیشنهاد می شود برای افزایش وزن اجرا نکنند.
به گفته وی کم وزنی می تواند ارثی باشد و والدینی که دارای وزن پایین هستند ممکن است دارای فرزندانی با وزن پایین باشند البته این موضوع در مورد چاقی و اضافه وزن نیز مصداق دارد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: اگر فردی قبلا دارای وزن مناسبی بوده و هم اکنون دچار کاهش وزن شده است باید دلایل این تغییر حتما مورد بررسی قرار گیرد و اگر از نظر پزشکی مبتلا به بیماری نباشد باید میزان دریافتهای غذایی وی بررسی شود.
وی وضعیت روحی روانی فرد را یکی از عوامل موثر بر کم وزنی و کاهش اشتها و دریافت های غذایی عنوان کرد که درصورت درمان و اصلاح وضعیت روحی روانی و سایکولوژیک اشتهای فرد نیز بهبود می یابد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان این که برخی افراد به دلیل عدم دریافت مواد غذایی کافی به مدت طولانی، دچار کم وزنی می شوند خاطرنشان کرد: در این افراد کمبود مواد مغذی به ویژه ویتامینهای گروه ب کاهش اشتها را در پی دارد که تجویز مولتی ویتامینها به خصوص ویتامینهای گروه ب می تواند سودمند باشد.
افراد کم وزن به متخصصان تغذیه مراجعه کنند
وی به افرادی که از کم وزنی رنج می برند توصیه کرد که برای بررسی های بیشتر به متخصص تغذیه مراجعه کنند و گفت: متخصص تغذیه در ابتدا به بررسی برنامه غذایی روزانه این فرد پرداخته و میزان دریافت های وی را با استانداردها مقایسه میکند.
به گفته وی گاهی اوقات این صرفا قضاوت شخصی فرد است که غذای کمی دریافت می کند درحالی که بررسی متخصص تغذیه حاکی از آن است که از نظر تغذیهای دریافت کافی داشته و کاملا سالم است. بنابراین اگر حداقل دریافت میزان مورد نیاز از گروههای غذایی را داشته باشیم و کالری مورد نیاز خود را دریافت کنیم از نظر تغذیهای کفایت می کند و سالم هستیم.
دکتر گلاله اصغری خاطرنشان کرد که پس از بررسی برنامه غذایی روزانه فرد، رژیم غذایی مناسب توسط متخصص تغذیه توصیه می شود به نحوی که حداقلهای گروههای غذایی را حتما دریافت کند.
راهکارهای موثر برای بهبود وضعیت تغذیه افراد کم وزن
دکترای تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه، شکل ظاهری غذا را یکی از مهمترین راهکارهای موثر در افزایش اشتها به ویژه در کودکان کم وزن و بی اشتها عنوان کرد و افزود: درصورتی که شکل ظاهری و چیدمان، طعم، بو، رنگ و مزه غذا جذابیت داشته باشد انگیزه فرد برای خوردن آن افزایش می یابد. بنابراین استفاده از تزیینات متنوع و مواد غذایی و سبزیها و میوههای رنگی در چیدمان غذا برای ترغیب بچههای بیاشتها و کم وزن موثراست.
وی استفاده از غذاهای کم حجم و پرکالری نظیر سالاد الویه و شیکها را که دارای مقادیر مناسبی از پروتئین و نشاسته و چربی هستند به این افراد توصیه کرد.
این متخصص تغذیه، شیکها را با توجه به ترکیب شیر با انواع میوهها به همراه انواع مغزها منبع پروتئینی کلسیمی و منیزیم خوب و یک میان وعده مناسب برای کودکان عنوان کرد .
برای افزایش وزن از عمل به توصیه های افراد غیر متخصص پرهیز کنید
این دکترای تغذیه به افراد کم وزن هشدار داد از عمل به توصیه های افراد غیرمتخصص برای افزایش وزن پرهیز کنند و گفت: برخی جوانان برای افزایش وزن به توصیه عوام به انجام ورزشهای قدرتی در باشگاهها و مصرف مقادیر بسیار زیاد پروتئین مبادرت می کنند اما این راهکار مناسبی برای افزایش وزن نیست.
وی با تاکید بر سقف مشخص پروتئین مصرفی در رژیم غذایی روزانه افراد خاطرنشان کرد: میزان نیاز فرد به پروتئین براساس سن، جنس، وزن و فعالیت بدنی وی در رژیم غذایی محاسبه و تعیین می شود. باید توجه داشت که دریافت پروتئین اضافی باعث افزایش عملکرد و کارکرد کلیه و کبد شده و آسیبهای جدی کلیوی و کبدی را در درازمدت در پی خواهد داشت.
این متخصص تغذیه با توصیه به ریزه خواری در این افراد گفت: افراد کم وزن و بی اشتها معمولا تحمل حجم غذای بالا در یک وعده را ندارند بنابراین باید وعدههای غذایی خود را کم حجم و با تعدد بیشتر برنامه ریزی کنند. به طور مثال شام خود را در دو وعده به فاصله یک ساعت مصرف کنند . براساس این برنامه افراد مذکور در تمام طول روز در حال خوردن هستند.