افزایش خطاهای دارویی در پی صدور مجوز فروش اینترنتی دارو

معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی گفت: یکی از نگرانی‌های جدی در خصوص فروش دارو در بستر پلتفرم‌ها، افزایش خطاهای دارویی و به خطر افتادن ایمنی بیمار، ارائه داروی قاچاق، تاریخ مصرف گذشته، تقلبی یا ارائه برخی داروهای با کاربرد سقط جنین، سو مصرف و سایر موارد پرخطر است.

به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت(طبنا) مهری حجت‌دوست با تاکید بر اینکه بیشترین سهم خطاهای درمانی مربوط به خطاهای دارویی است، اظهار کرد: با نگرش ارتقای ایمنی بیمار و کاهش خطاهای دارویی، اضافه شدن واسط به عنوان پلتفرم فروش آنلاین دارو پیش از طراحی دقیق سازوکارهای قانونی و نظارتی، ایمنی بیمار را به مخاطره می‌اندازد. از سوی دیگر یکی از نگرانی‌های جدی در خصوص فروش دارو در بستر پلتفرم‌ها، ارائه داروی قاچاق، تاریخ مصرف گذشته، تقلبی یا ارائه برخی داروهای با کاربرد سقط جنین، سوءمصرف و سایر موارد پرخطر است؛ بنابراین در زمان حاضر جهت تضمین کیفیت خدمات و کاهش مخاطرات، همچنان تحویل دارو در داروخانه و توسط مسئول فنی اهمیت و الزام دارد.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا نماینده‌ای از سازمان نظام پزشکی در جلسات تصمیم‌سازی مربوط به رسمیت شناختن پلتفرم‌های فروش آنلاین دارو که به تازگی هیئت مقررات‌زدایی بهبود محیط کسب و کار مجوز آن را صادر کرده، حضور داشته است و موضع سازمان نظام پزشکی درباره این مصوبه چیست؟، افزود: سازمان نظام پزشکی از تیرماه در جریان این موضوع قرار گرفت. در واقع جلسه‌ای در معاونت حقوقی ریاست جمهوری با موضوع «چالش کسب و کارهای مجازی و سکوهای واسط حوزه سلامت» برگزار شد که نمایندگان وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی در این جلسه حضور داشتند.

معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی تصریح کرد: موضوع جلسه در نهاد ریاست جمهوری بررسی چالش‌ها تحت عنوان «چالش کسب و کارهای مجازی و سکوهای واسط حوزه سلامت» بود که ما نظرات‌مان را ارائه دادیم، اما بعد از تنظیم صورت‌جلسه متوجه شدیم که در صورت‌جلسه بندی در رابطه با «عرضه دارو توسط پلتفرم‌ها» آورده شده است، بنابراین در تاریخ بیست‌وپنجم مردادماه ۱۴۰۲، نامه‌ای را در جهت تبیین نگرانی خود در خصوص توزیع و عرضه دارو توسط پلتفرم‌ها به مبادی ذی‌ربط ارسال کردیم.

وی در خصوص موضع سازمان نظام پزشکی در خصوص مصوبه هیئت مقررات‌زدایی بهبود محیط کسب و کار در رابطه با صدور مجوز پلتفرم‌های فروش آنلاین دارو، ادامه داد: در ابتدا باید به این نکته توجه داشت که هیئت مقررات‌زدایی بر این موضوع تاکید داشته است که پلتفرم‌های مجوزدار جهت ارائه دارو نیاز به اخذ مجوز جدیدی ندارند. این نکته به معنای قانونی بودن ارائه دارو در بستر پلتفرم‌های آنلاین نیست و همچنان که در ادامه تاکید شده سازمان غذا و دارو مکلف است دستورالعمل نظارت بر فرایند فعالیت و همکاری داروخانه‌ها با پلتفرم‌ها را تدوین کند، لذا این احتمال وجود دارد که سازمان غذا و دارو با توجه به سایر قوانین کشور از جمله قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی و قانون تجارت الکترونیکی و سایر قوانین و دستورالعمل‌ها به شکل کلی ارائه دارو توسط داروخانه به پلتفرم‌های آنلاین را ممنوع کند.

افزایش کیفیت و ایمنی خدمات و مراقبت‌های سلامت، در اولویت است

حجت‌دوست گفت: نکته نظر و نگرانی اساسی ما در سازمان نظام پزشکی از منظر ارتقا سطح سلامت جامعه است؛ هر چند که موضوع اعتراض‌های انجمن‌های داروسازی ایران بر حق است، اما موضوع ما از نظر «ایمنی بیمار» است. طبق سیاست‌های کلی سلامت ابلاغی سال ۱۳۹۳ در بند ۲-۸ افزایش کیفیت و ایمنی خدمات و مراقبت‌های سلامت، در اولویت قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: نقشه راه مسئولان حوزه سلامت در سیاست‌گذاری‌ها باید سیاست‌های کلی ابلاغی باشد که در آن به تضمین و ارتقای ایمنی بیمار تاکید شده است. این در حالی است که وزارت بهداشت از سال ۱۳۹۳ و پس از ابلاغ این سیاست‌ها، استانداردهای ایمنی بیمار را تدوین و پیاده‌سازی کرد؛ به طوری که این امر جزو الزامات اعتبار بخشی مراکز مراقبت سلامت محسوب می‌شود.

معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی با اشاره به اینکه طبق آمارهای بین‌المللی و ملی خطاهای دارویی بیشترین سهم خطاهای درمانی را دارند، گفت: آمارهای جهانی و پژوهش‌های مبتنی بر شواهد نشان می‌دهد، در تمام مراکز مراقبت سلامت احتمال وقوع خطاهای درمانی وجود دارد که گاهی منجر به آسیب‌های جدی و عوارض جبران‌ناپذیر در بیماران می‌شود و طبق آمارهای منتشر شده در سطح بین‌المللی و ملی، خطاهای دارویی بیشترین سهم خطاهای درمانی را دارند؛ برای همین است که سازمان بهداشت جهانی در ارائه راه‌حل‌های ایمنی بیمار، فرایند دارودهی ایمن را تعریف کرده است، یعنی استانداردهای ایمنی باید از ابتدای زنجیره که تولید دارو است تا انتهای زنجیره یعنی مصرف دارو توسط بیمار لحاظ شود.

وی با بیان اینکه صدور مجوز پلتفرم‌های آنلاین فروش دارو در واقع به نوعی حذف مسئول فنی داروخانه است، اظهار کرد: طبق قانون وزارت بهداشت مسئول فنی دارویی باید در داروخانه به طور مستمر حضور داشته باشد، با توجه به اینکه بیشترین خطاهای دارویی دادن داروی اشتباه به بیمار است، بنابراین مهم‌ترین وظیفه مسئول فنی داروخانه، تحویل داروی درست به بیمار درست است. یعنی مسئول فنی صحت داروی نسخه شده و تاریخ انقضای دارو را کنترل می‌کند، افزون بر این مسئول فنی تلفیق دارویی را بررسی می‌کند تا داروی نسخه شده با داروهای دیگر و غذای مصرفی بیمار تداخل نداشته باشد. از طرفی نحوه دقیق آموزش مصرف دارو باید چهره به چهره به بیمار یا همراه بیمار اتفاق افتد، همچنین داروساز شرایط نگهداری و علائم و عوارض دارو را به بیمار آموزش می‌دهد؛ لذا حذف وظایف مسئول فنی دارویی در عرضه دارو توسط پلتفرم‌ها خطر افزایش خطاهای دارویی را به دنبال خواهد داشت.

حجت‌دوست افزود: در آخرین مصوبه هیئت مقررات‌زدایی و بهبود محیط کسب و کار، سازمان غذا و دارو مکلف شده است دستورالعمل نحوه فعالیت پلتفرم‌های فروش آنلاین دارو را تدوین کند و طبق مذاکراتی که با رئیس مرکز بهبود محیط کسب‌وکار وزارت امور اقتصادی و دارایی داشتیم درخواست کردیم که تمام استانداردهای دارودهی ایمن در تدوین دستورالعمل مد نظر قرار گیرد و البته لازم به تذکر است که طبق قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی، این سازمان باید در تدوین آئین نامه‌های مرتبط با امور پزشکی اظهارنظر مشورتی ارائه کند.

وی با بیان اینکه داروخانه‌ها هزینه‌های زیادی را بابت بکارگیری مسئول فنی پرداخت می‌کنند، خاطرنشان کرد: ارتقای سلامت مردم برای ما مهم‌تر از کسب و کار و درآمدزایی است و بنا به دلایل مذکور، مخالفت سازمان نظام پزشکی با عرضه دارو در بستر پلتفرم‌های فروش آ نلاین دارو تا «بررسی کامل ابعاد و زوایای موضوع»، «تدوین دستورالعمل‌های اجرایی و نظارتی دقیق و کارا» و در نهایت «اصلاح سایر قوانین مرتبط» ادامه دارد و امیدواریم در جهت ارتقای سلامت جامعه گام برداریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha