به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان طبنا (خبرگزاری سلامت)، برخی از افراد معتقدند به مرغهای موجود در بازار هورمونهایی تزریق میشود تا رشدبدنی بهتری پیدا کنند و زود تر برای مصرف وارد بازار شوند و این هورمون ها برای سلامتی انسان ها بسیار خطرناک است.
اینگونه شایعه ها و باورهای نادرست بارها از زبان مسولان سلامت و بهداشت مواد غذایی رد شده و فعالان حوزه صنعت مرغداری با بیان نادرست خواندن این مطلب اعلام کردهاند که هورمونی بودن مرغهای داخلی به هیچ عنوان صحت ندارد در حقیقت با رشد جمعیت جهان دیگر تولید غذاهای صد در صدطبیعی و ارگانیک کار بسیار مشکلی است اما استفاده از هورمون هم توجیه منطقی و اقتصادی ندارد؛ چراکه تهیه هورمون در سطح گسترده هزینه بسیار گزاف و بالایی بر روی دست تولیدکنندگان میگذارد. در این بین هم مرغ ارگانیک، سبز و بدون آنتیبیوتیک ازجمله تبلیغاتی است که این روزها کموبیش دیده می شود.
مرغ بدون هورمون، همان مرغ بدون آنتیبیوتیک است.
دکتر محمد تقی اردستانی دکتری دامپزشکی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان طبنا(خبر گزاری سلامت) در مورد شایعه هورومونی بودن مرغ های داخلی می گوید:بهنظر من این موضوع اصطلاحی است که بین مردم بیان شده و گاهی هم فروشندهها برای برخی از مرغها از نام بدون هورمون یا ارگانیک(مرغ سبز) استفاده میکنند تا بتوانند فروش بیشتر و گرانتری داشته باشند؛ درحالیکه این نوع مرغها درواقع مرغ بدون آنتیبیوتیک است.
دکتر اردستانی ادامه میدهد: مردم گاهی از من میپرسند چرا برای رشد مرغها از هورمون استفاده می شود، درصورتیکه این سوال بهدلیل آگاهی کم است. اصلاح نژاد مرغ ها به همراه تغییر رژیم و جیرههای غذایی متعادل شده ،رشد مرغ را سریع کرده است؛ البته با این همه ما نسبت به کشورهای پیشرفته این امر رشد کافی نداشته ایم.
وی اضافه میکند: در سالهای گذشته تغییرات بسیاری در تغذیه طیور باعث سرعت رشد در آنها شده مثلا قبلا در مرغداری ها از گندم که 17 درصد پروتئین دارد، استفاده میشد.اما اکنون از سویا که 46 درصد پروتئین دارد و از ذرت که چندبرابر گندم انرژی دارد، استفاده میشود که با این وضعیت رشد مرغها در مرغداری سریعتر خواهد بود.
آنتیبیوتیک یک داروست که جزئی از فرآیند درمان و مقابله با برخی بیماریهاست و تاثیردرتأمین سلامت در مرغ ها میشود؛ البته باید دوره منع مصرف قبل از کشتار مرغ رعایت شود؛ زیرا درصورت رعایت نشدن دوره ممنوعیت وجود باقیماندههای آنتیبیوتیک مصرف شده در گوشت مرغ سلامتی انسانها را تهدید می کند.
دکتر اردستانی می افزاید:استفاده از هورمون رشد یا هر هورمونی که مد نظر مردم است به هیچ عنوان برای مرغداران توجیه اقتصادی ندارد.
بسیاری از مردم می پرسند چگونه ممکن است در مدت 45 روز یک جوجه40 گرمی به وزنی حدود۵ کیلوگرم میرسد، درحالیکه اگر مرغ در محیط آزادو خارج از مرغداری صنعتی نگهداری شود، این اتفاق را به چشم نمی بینیم. باید در نظر داشت افزایش سریع وزن مرغ در صنعت مرغداری بهچند علت است که از جمله اصلاحنژاد، علم تغذیه، بهداشت و درمان در مرغداریهاست.
این دامپزشک با اشاره به تغذیه علمی و محیط و درجه حرارت مناسب، تهویه استاندارد، رطوبت، دان و آب کافی و توجه به مقدار انرژی، پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز مرغها از عواملی است که باعث رشد سریع جوجهها میشود.
وی میافزاید: از سوی دیگر بعضی از مردم به اشتباه آنتیبیوتیک را هورمون رشد برای مرغ دانسته و عرضه مرغ بدون آنتیبیوتیک در برخی فروشگاهها خاص، این تصور غلط را ایجاد کرده که دیگر مرغهای تولیدی با هورمون رشد پرورش یافته اند. مرغ بدون آنتیبیوتیک مرغی است که از هیچ نوع دارو و آنتیبیوتیکی در پرورش آن استفاده نمیشود که اصطلاحاً به آن مرغ سبز یا ارگانیک میگویند.
البته باید بدانیم عنوان مرغ سبز نیز بهنظر من درست نیست؛ چراکه آنتیبیوتیک هم درصورت لزوم باید استفاده شود تامرغداران از برخی بیماری های درون مرغداری ها در امان باشند.
وی میافزاید: در بسیاری از کشورها پیشرفته در صنعت طیور و دام غالباً مرغ ۳۰ تا ۳۳ روزه به وزن مناسب برای مصرف میرسد، درحالیکه درمرغداری های ما بیش از ۴۰ روز طول میکشد تا مرغ به برای کشتارگاه و بازار فرستاده شود. مردم نباید هر مطلبی را که میشنوند باور کنند. این مطالب را فقط از منابع معتبر باید پذیرفت .
نظر شما