کد خبر: نمک-دریا-مصرف-خوراکی-ندارد
۶ خرداد ۱۳۹۷، ۱۰:۰۹
به گزارش طبنا(خبرگزاری سلامت)، زهرا عبداللهی با بیان اینکه عرضه نمک‌های تقلبی بدون ید با عنوان "نمک دریا" موجب بازگشت بیماری گواتر در کشور خواهد شد، گفت: نمک‌های غیراستاندارد توسط افراد سودجو به صورت زیرپله‌ای، زیرزمینی و قاچاقی تهیه می‌شوند و با تبلیغات گمراه کننده و هزینه‌ای گران‌ترعرضه می‌شوند. وی با اشاره به اینکه به‌طور قطع با این متخلفان برخورد قانونی می‌شود اظهار کرد: نمک دریا مورد تایید وزارت بهداشت نیست و آنالیز این نوع نمک‌ها در آزمایشگاه مشخص کرده که علاوه بر نداشتن ید، درجه ناخالصی زیادی دارند و آلوده به فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیک و کادیوم هستند. عبداللهی گفت: تبلیغات گسترده استفاده از نمک‌های تقلبی، برنامه کشوری مبارزه با اختلالات تیرویید را تهدید می‌کند، چراکه علاوه بر مکان‌های غیرمجاز، این نمک‌ها در عطاری‌ها نیز به فروش می‌رسد و مردم نیز با این تصور که نمک‌های دریا خاصیت درمانی دارد، آن‌ها را مصرف می‌کنند، درحالیکه نمک‌های دریا مصرف خوراکی ندارد. وی با بیان اینکه رسانه‌ها و صدا و سیما در امر فرهنگسازی صحیح نقش به سزایی دارند، افزود: در برنامه‌های آشپزی، تغذیه‌ای و آموزشی باید تاکید شود که مردم نمک یددار تصفیه شده بسته بندی مصرف کنند و خانواده‌ها نیز باید نسبت به مصرف نمک یددار تصفیه شده حساس شوند و آن را در ظرف‌های در بسته نگهداری کنند. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه نظارت بر عطاری‌ها برعهده وزارت بهداشت نیست، تصریح کرد: این موضوع از طریق دبیرخانه شورای عالی سلامت و کارگروه صیانت از سلامت در حال پیگیری است. وی با بیان اینکه درحال حاضر ایران به عنوان کشورعاری از کمبود ید در منطقه مدیترانه غربی شناخته شده است، ادامه داد: شیوع گواتر در کشور هر ۵ سال یک بار بررسی می‌شود، درحال حاضر ایران در منطقه از نظر شیوع گواتر، عاری از گواتر است و در منطقه به عنوان نمونه معرفی شده است، کشور‌های منطقه، ایران را به عنوان الگو قرار داده و حتی برای گذراندن دوره‌های آموزشی نیز به ایران سفر کرده و برنامه‌های پیشگیری ایران را الگوبرداری می‌کنند. لازم است مادران باردار پس از زایمان، نوزادان خود را به مراکز غربالگری دولتی بیاورند. عبداللهی افزود: منظور از استفاده از نمک یددار، مصرف زیاد نمک نیست، زیرا اکنون ۳ برابر حد استاندارد در کشور نمک مصرف می‌شود و کشور با بیماری‌های قلبی و عروقی و پرفشاری خون روبه رو است، بنابراین مردم باید نمک به مقدار کم، اما از نوع استاندارد و یددار استفاده کنند. آب و خاک ایران از لحاظ داشتن ید فقیر بوده و بنابراین مردم نیز در معرض ابتلا به کمبود ید قرار دارند، باید ید را به مردم برسانیم و اگر این کار را انجام ندهیم با عوارض متعددی از جمله گواتر مواجه خواهیم شد و گواتر ممکن است راه تنفسی را ببندد یا در بلع اختلال ایجاد کند، البته گاهی هم ممکن است علامت خاصی نداشته باشد. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: هیپوتیرویید (کم‌کاری تیرویید) از دیگر مشکلات کمبود ید در بدن است، این بیماری با علایمی مانند تنبلی، بی حالی، خشکی پوست، یبوست، اضافه وزن و عدم تحمل سرما همراه است. وی با اشاره به اینکه کمبود ید در دوران بارداری موجب ابتلای کودک به عقب‌ماندگی ذهنی و جسمی نوزاد می‌شود، گفت: کمبود ید در مادران باردار موجب کاهش بهره هوشی کودک شده و در صورت کنترل نشدن آن در نوزادان، توسعه کشور به خطر می‌افتد، کمبود ید همچنین باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و به دلیل کاهش مقاومت بدن، احتمال ابتلا به بیماری و مرگ و میر کودکان بیشتر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha