عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، سرما خوردگی، آلرژی و سینوزیت همه میتوانند موجب احتقان مسیر بینی، کاهش حس بویایی یا تلخی دهان شده و در نتیجه توانایی چشیدن طعمها را کاهش دهند.
به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت(طبنا)تلخی دهان دلایل متعددی دارد از جمله رفلاکس معده، کمبود ویتامین، سیگار کشیدن و ... حدود یک ماه است که احساس میکنم مزه دهانم تلخ شده است. لطفا بفرمایید چه دلایلی میتواند داشته باشد؟ تلخی دهان دلایل متعددی دارد از جمله رفلاکس معده، کمبود ویتامین، سیگار کشیدن و ...
از عمده دلایل تلخی دهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
سلامت ضعیف دهان
بهداشت ضعیف دهان موجب مشکلات لثه و دندان مانند ژینژیویت میشود که در تغییر طعم دهان و تلخی دهان تاثیر زیادی خواهد داشت.
کمبود ویتامین
کمبود ویتامین یک علت تلخی دهان است. ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز برای بدن، برای عملکرد درست اندامها مثل طعم، مزه و بو لازمند. به عنوان مثال روی برای حواس چشایی و بویایی لازم است. به همین خاطر قبل از مصرف مکمل روی، پزشک میزان روی بدن را چک میکندو جالب است بدانید افزایش روی هم میتواند باعث تلخی دهان شود. همچنین یکی دیگر از عواملی که موجب از دست دادن طعم غذاها یا تلخی دهان میشود، کمبود ویتامین B ۱۲ است.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن هم میتواند مزه تلخ در دهان ایجاد کند. دلیل آن هم اینست که سیگار حاوی مواد شیمیایی سمی است و به جوانههای چشایی آسیب میزنند. اگر سیگار ترک شود جوانههای چشایی رشد کرده، بیشتر میشوند و احساس مزه و طعم بهبود مییابد. ولی در برخی موارد هم در افرادیکه سالیانی است سیگار میکشند ممکنست پس از ترک سیگار هرگز جوانههای چشاییشان بهبود نیابد.
بارداری
در مراحل اولیه بارداری، برخی از زنان حس چشایی شان عوض میشود. ممکن است طعم فلزی عجیب در دهان حس کنید یا اینکه برخی غذاها به خوشمزگی قبل نباشند. یا مثلا از غذاهایی که قبلا دوست داشته اید دیگر خوشتان نیاید.
شیمی درمانی و داروهای بیولوژیکی
در کنار شیمی درمانی و استفاده از داروهای بیولوژیکی ممکن است طعم عجیبی در دهان حس مانند طعم فلز، یا چیز تلخ یا شور حس شود. همچنین تلخی دهان گاهی از عوارض این مورد است.
داروهای دیگر
یکی دیگر از علل تلخی دهان برخی از داروهایی است که برای درمان آلرژی، بیماری آلزایمر، آنمی، آسم، فشار خون، گلوکوم (آب سیاه)، بیماری پارکینسون، نقرس، آرتروز روماتیسمی، اسکیزوفرنی و مشکلات تیروئید مصرف میشوند و نیز آنتی بیوتیکها (مانند مترونیدازول)، ضد قارچها، کورتیکواستروئیدها، دیورتیکها و چسبهای نیکوتین و استفاده میشوند. یکی از عواملی که موجب از دست دادن طعم غذاها یا تلخی دهان میشود، کمبود ویتامین B ۱۲ است.
مشکلاتی در سلامتی
خشکی دهان به علت بی آب شدن بدن یا آسیب غدد بزاق، گاهی باعث طعم فلزی در دهان میشود. همچنین کسانیکه دیابت یا بیماری تیروئید، کبد یا کلیه دارند ممکنست گاهی حس تلخ شدن دهان داشته باشند یا مزه دهانشان با قبل فرق کند.
پیری یا سوء تغذیه
یکی دیگر از عوامل موثر بر تغییر طعم غذاها پیری و سوء تغذیه است. طعم شیرین و شور اغلب با تغذیه نامناسب یا پیری، کاهش مییابد.
سندرم سوزش دهان
سندرم سوزش دهان، گلاسودینیا، گلاسوپیروز، استومودینیا و دیسستزی دهان مشکلی است که با حس مداوم سوزش در لبها، زبان یا جای دیگری در دهان مشخص میشود. این مشکل گاهی باعث کاهش چشایی یا حس تلخی دهان همراه است.
جراحی
جراحیهایی که در دهان، بینی و حلق انجام میشود، میتوانند به عصبهای جوانههای چشایی یا غدد بزاق آسیب زده و باعث تلخی دهان یا مشکلاتی در چشیدن طعم غذا شوند.
اختلالات چشایبرخی افراد به صورت ارثی ممکن است ناتوانی بویایی یا چشایی بوها و طعمهای خاصی را تجربه کنند. ضعف چشایی (Hypogeusia) به کاهش چشایی و اختلال چشایی (dysgeusia) یک طعم غیر طبیعی اشاره دارد. البته این مشکل نادر است.
نظر شما