اشاره : دفتر امور روستایی استانداری کردستان به سکانداری دکتر سیروان بهرامی، با احصاء مشکلات حوزه روستایی استان و برنامه ریزی و اقدامات هدفمند، به شعار دولت سیزدهم مبنی بر " رفع تبعیض، توسعه روستاها و مناطق کمترتوسعه یافته" جامه عمل پوشانده و اقدامات قابل توجهی در این راستا انجام داده است. اهتمام دفتر امور روستایی استانداری کردستان در دوسال اخیر، منجر به وقوع اتفاقات مثبتی در زمینه "تقویت منابع درآمدی پایدار روستا"، "ارتقاء سطح اقتصاد خرد روستا"، "تثبیت جمعیت و تسهیل روند مهاجرت معکوس روستاییان"، "توجه به مسایل فرهنگی، اجتماعی و ورزشی روستاهای کردستان در کنار عمران روستا " شده و موج امید بخشی در راستای تقویت روستا و جامعه روستایی کردستان بوجود آورده که بدون تردید تداوم این موج، تسهیل گر توسعه مجوعه استان کردستان خواهد بود. آنچه در زیر می آید عصاره گفتگوی خبرگزاری سلامت کردستان با دکتر سیروان بهرامی، مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری کردستان است.
به گزارش خبرگزاری سلامت(طبنا) استان کردستان، مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری کردستان در ابتدای گفت و گو ، به زمان ورودشان به مجموعه دفتر امور روستایی استان در تیرماه ۱۴۰۱ گریزی زد و گفت: "با توجه به سبقه ای که در زمینه مدیریت امور شهری و روستایی در سالهای قبل داشتم، تشکیل بانک اطلاعاتی را در راستای احصاء و بررسی کامل روستاهای استان، مشکلاتشان و اولویت بندی معضلات، ضروری دیدم و بعنوان اولین اقدام بانک اطلاعاتی کاملی از روستاهای استان را تشکیل دادیم. "
وجود ۱۶۷۸ روستا در استان کردستان / ۳۶۴ روستا در شرف ایجاد دهیاری هستند
دکترسیروان بهرامی ضمن اشاره به جمع آوری اطلاعات دهیاری ها و شوراها و شناسایی افراد و عوامل فعال مجموعه امور روستایی استان، گفت : در استان کردستان ۱۶۷۸ روستا وجوددارد که از این تعداد، ۱۳۱۴ روستا دارای دهیاری هستند و ۳۶۴ روستا نیز در شرف ایجاد دهیاری هستند.
بهرامی تصریح کرد:" اگرچه محوریت کار در امور روستایی بحث عمرانی است، لذا با توجه به اینکه عمدتا بحث عمران در خیلی جاها با بحث اقتصادی، اجتماعی و حوزه محیطی در هم تنیده است، نگاهها را علاوه بر بهبود عمران روستایی، بر سایر حوزه ها نیز معطوف کردیم و فضای فعالیت در حوزه های اجتماعی، فرهنگی، ورزش و سلامت روستاهای کردستان را نیز احیا کردیم. "
تلاش در جهت تحقق "عدالت اجتماعی و عدالت فضایی"
وی بیان کرد: ما در راستای پیاده سازی رویکرد موزون و متوازن در سطح روستاهای استان شعار "عدالت اجتماعی و عدالت فضایی" را برگزیدیم و به تاسی از برنامه جامع آمایش سرزمینی، در سطوح برنامه ریزی برای عمران و آبادانی روستاها، "عدالت اجتماعی به همراه عدالت فضایی" را در دستور کار قرار دادیم و عمده خدمات را به سمت روستاهای کمتر توسعه یافته و محروم بردیم. "
"ایجاد منابع درآمدی پایدار برای دهیاری ها و کمک به اقتصاد خرد روستا"
دکتر سیروان بهرامی در ادامه از تعریف ۲ هدف عمده تحت عنوان" ایجاد منابع درآمدی پایدار برای دهیاری ها" و "کمک به اقتصاد خرد روستا " پرده برداشت و اظهارداشت: "در سال ۱۴۰۱ در راستای تحقق اشتغال پایدار،۲۰۳ میلیارد تومان تسهیلات بین روستاییان کردستان در رسته های مختلف صنایع دستی، کشاورزی، صنعتی با تولیت اداره کار و بانکهای عامل استان توزیع کردیم.
بهرامی با بیان اینکه در قالب همین پرداخت تسهیلات، طرحهایی که از سالها قبل راکد و تعطیل شده بودند، احیاشده و به چرخه فعالیت و تولید بازگشتند، افزود: نمونه ای از این طرحها، "شرکت تولید رب" در شهرستان دهگلان بود که با پرداخت تسهیلات روستایی به چرخه تولید بازگشت و در همین راستا اشتغال تعدادی از اهالی روستاهایی که باکارخانه احیاشده همجواری داشتند، محقق شد.
تصویب ۱۱ طرح اقتصادی روستایی کردستان برای اولین بار در وزارت کشور
مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری کردستان به تصویب ۱۱ طرح اقتصادی روستایی کردستان برای اولین بار در کمیته تسهیلات دهیاری های وزارت کشور اشاره کرد و گفت: طرحهای بوم گردی و گردشگری هورامان، سلین، بل، احداث نانوایی یورقل سقز، طرح ماشین الات قلیان شامل بیل مکانیکی، از نمونه طرحهایی هستند که در راستای تقویت دهیاریها و ایجاد منایع پایدار برای روستاهای استان صورت گرفت.
دکتر بهرامی خاطرنشان ساخت: خوشبختانه ذهنیت دهیاری های استان تغییر یافته و سیل درخواستهای وارده به دفتر امور روستایی، حاکی از این موضوع است که دهیاری ها و اهالی روستاهای استان به این خودباوری رسیده اند که می توانند برای خود و خانواده هایشان و روستاهای متبوعشان منابع درآمدی پایدار ایجاد کنند.
بهرامی افزود: ۴۰۰ نفر از روستاییان استان کردستان با استفاده از ظرفیت بانک ملی و پست بانک، از تسهیلات اشتغالزایی روستایی بهره مند شدند که راه اندازی شرکت تعاونی زنجیره ای در روستای مالوجه قروه از نمونه این طرحهاست که برای اولین بار در کشور اتفاق افتاد و با راه اندازی این شرکت برای ۲۰ بانوی اهالی همین روستا که سرپرست خانوار هستند اشتغال ایجاد شد.
تکلیف دولت مبنی بر پرداخت ۳۰ درصد اعتبارات تبصره ۱۸ در حوزه روستایی
دکتر سیروان بهرامی اظهارداشت: امسال دولت مکلف کرده که ۳۰ درصد اعتبارات توزیع تبصره ۱۸ استانها، در حوزه روستایی پرداخت شود که همین موضوع بیانگرنگاه ویژه دولت به توسعه نقاط کمتر توسعه یافته و توسعه روستایی است و همین موضوع نقش دفتر امور روستایی در حیطه توزیع، نظارات و اشتغالزایی و ساماندهی طرحها را پررنگ تر می کند.
شناسایی ظرفیتهای فرهنگی و اجتماعی /تقویت ساختار اقتصادی روستا
این مقام مسئول در حوزه روستایی، هدف از برگزاری جشنواره های مختلف فرهنگی، اجتماعی و کشاورزی و ... را "شناسایی ظرفیتهای فرهنگی و اجتماعی" و "کمک به معیشت و ساختار اقتصادی روستا "عنوان کرد و گفت : جشنواره توت فرنگی شیان، جشنواره گلاب گیری، یادبود محموخان دزلی، جشنواره گردو در بانه، جشنواره زمین پاک دیواندره، جشنواره دله مرز سروآباد، جشنواره موسیقی لیلاخ و ...دستاوردهای قابل توجهی هم در زمینه اقتصاد روستایی و هم در زمینه فرهنگی و اجتماعی بهمراه داشت.
اقدامات سلامت محور / ساماندهی فاضلاب روستاها
مدیرکل دفتر امور روستایی به برنامه ها و اقدامات سلامت محور در روستاهای استان اشاره کرد و گفت: "با توجه به اینکه ساماندهی فاضلاب روستاها متولی خاص و معینی نداشت و دهیاری ها نیز بدلیل محدودیت اعتبار قادر به حل این معضل نبودند، با وزارت کشور مکاتبات متعدد کردیم و موفق به جذب تخصیص قابل توجهی در این راستا شدیم و با خرید تجهیزات و لوله و هدایت فاضلاب روستاها، نهضت ساماندهی فاضلاب روستاها را راه انداختیم که امسال در شهرستان قروه و دهگلان فاضلاب ۴۲ روستا (وینسار، گنداب سفلی و علیا و کنانی گنجی و...) را ساماندهی کردیم، البته که این اقدام در سنندج، کامیاران، بانه، سقز، دیواندره، سروآباد و دیگر شهرستانها در حال اجرا است. "
دکتر سیروان بهرامی تصریح کرد: یکی از مشکلات اساسی در روستاهای استان، روستاهایی هستند که پایاب سد هستند و فاضلابشان به داخل سد می ریزد که حل این معضل نیازمند بودجه، برنامه ریزی مدون و زمان است است که این مهم هم در حال پیگیری و انجام است.
احیای فرهنگ ورزش در روستاهای کردستان / ایجاد محیط شاد و نشاط آور
بهرامی به تاکیدات استاندار کردستان مبنی بر ایجاد محیط شاد و نشاط آور در جامعه روستایی استان اشاره کرد و گفت: "در همین راستا، در مرحله اول، شناسایی روستاهایی که مستعد ایجاد چمن مصنوعی و سالن هیای ورزشی بودند و نیز روستاهایی که دارای سالنهای فرسوده و قابل ترمیم بودند را در دستور کار قرار دادیم. "
بهرامی از بهره برداری ۱۱ چمن مصنوعی در روستاهای استان در سفر اخیر رئیس جمهور به کردستان خبرداد و گفت :سالن ورزشی شویشه بخش کلاترزان از نمونه سالنهای ورزشی است که نیاز به ترمیم و بازسازی داشته که برای بازسازی آن اعتبار خاصی را جذب کردیم و با احیاء آن، اهالی روستاهای اطراف هم می توانند از این فضای ورزشی بهر مند شوند.
اهمیت امورات فرهنگی و اجتماعی روستایی کمتر از مسایل عمرانی نیست
دکتر بهرامی نشست صمیمی با جوانان و نوجوانان روستاییان کردستان را با اهمیت توصیف کرد و گفت: "معتقدم، امورات ورزشی، فرهنگی و اجتماعی کمتر از مسایل عمرانی نیست چرا که تقویت فرهنگ و ورزش روستایی نقش مهمی در کاهش ناهنجاریها و آسیب های اجتماعی ایفا می کند. "
مدیرکل دفتر امور روستایی، احیاء فرهنگ ورزش بانوان روستایی را پراهمیت خواند و گفت: برگزاری مسابقات ورزشی ویژه بانوان روستایی بخش کلاترزان، در رشته های هفت سنگ، طناب کشی، چوب کشی و مچ اندازی در این راستا بود که در تلاش هستیم مسابقات مشابه در سایر مناطق روستایی استان نیز برگزار کنیم.
دکتر سیروان بهرامی از برنامه ریزی برای ارتقاء فرهنگ ورزش بین افراد کم توان جسمی در روستاهای کردستان خبرداد و گفت: قبل از سال جاری برای این عزیزان مسابقات ورزشی در نظر گرفته ایم. "
بهرامی همچنین از برگزاری جشنواره مشترک هلپرکی استان کردستان با شهرهای کرد نشین استان آذربایجانغربی در آینده نزدیک خبرداد.
افرایش قابل توجه اعتبارات عمرانی روستایی نسبت به سالهای قبل
وی در ادامه، بدهی ۱۰۰ میلیارد تومانی دهیاری های استان در بخش عمرانی در ۸ ماهه اول سال را حاکی از بسط و گسترش فعالیت عمرانی در روستاهای سطح استان دانست و گفت: در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش ۱۸۰ درصدی اعتبارات عمرانی روستایی داشته ایم و افزایش اعتبارات امسال نیز نسبت به سال قبل، آمار رو به رشد قابل توجهی است که نویدبخش اقدامات امید بخشی در حوزه عمرانی استان کردستان است.
تثبیت جمعیت روستایی کردستان و افزایش مهاجرت معکوس
سیروان بهرامی خاطرنشان ساخت: میانگین جمعیت روستایی استان از میانگین کشوری بیشتراست و این مهم، نقطه قوت استان کردستان است که نشان از پایبندی مردم استان به بافت فرهنگی، اجتماعی و مذهبی دارد.
بهرامی تصریح کرد: در واقع سعی کرده ایم با اجرای طرح های برنامه ریزی راهبردی، اجرای برنامه های تعیین شده و سیاست گذاری های اصولی باعث برابری نسبی بین مناطق مختلف استان شویم و براساس همین رویکرد است که با تقویت اقتصاد پایدار روستا، ارتقاء معیشت و اقتصاد خرد روستا، توجه به بخش عمران، ارتقاء فعالیتهای فرهنگی، ورزش و اجتماعی، نشانه های خوبی از تثبیت جمعیت و افزایش مهاجرت معکوس در استان کردستان می بینیم.
مدیرکل دفتر امور روستایی به نمونه هایی از افزایش مهاجرت معکوس به شرح ذیل اشاره کرد که توجه به آن خالی از لطف نیست.
روستای سبدلو بخش مرکزی بانه- افزایش جمعیت از ۱۶۲۰ نفر به ۱۷۷۰ نفر – عامل افزایش جمعیت: اجرای آسفالت معابر –ساماندهی فاضلاب
روستای کرونان دهگلان- افزایش جمعیت از ۱۵۴۶ به ۱۶۵۱ نفر – عامل افزایش جمعیت: رونق کشاورزی، اعطای تسهیلات اشتغال، سنگفرش و آسفالت معابر
روستای سلین –افزایش جمعیت از ۷۲۳ نفر به ۸۱۳ نفر _ عامل افزایش جمعیت :رونق گردشگری و تقویت اقتصاد روستا
روستای سرچشمه بخش مرکزی سقز – افزایش جمعیت از ۴۰۹ نفر به ۴۹۰ نفر – عامل افزایش جمعیت : رونق گردشگری، تولید بستنی سنتی بعنوان یک برند
روستای ساروقامیش سنندج – افزایش جمعیت از ۱۹۰۱ نفر به ۲۱۴۱ نفر – عامل افزایش جمعیت : تقویت تعاونی کشاوری و توسعه باغات
روستای نگل- افزایش جمعیت از ۱۷۱۹ نفر به ۱۹۱۹ نفر – عامل افزایش جمعیت : توسعه گردشگری
دکتر بهرامی احیای روستای "علی سرخ "بخش مرکزی بیجار را نمونه ای بارز از تثبیت جمعیت روستایی در استان خواند و گفت: این روستا تا سال ۱۴۰۰ خالی از سکنه بوده که هم اکنون با سیاستهای ارتقاء تسهیلات و تاسیسات روستایی در کردستان، هم اکنون احیاشده، ۲۵ خانوار در آن زندگی می کنند و حدود ۴۰ پلاک سکونت نیز در حال واگذاری است.
ورود به پروژه های کلان ملی جهت منتفع کردن روستاهای کردستان
بهرامی از ورود دفتر امور روستایی استانداری کردستان به پروژه های کلان ملی خبر داد و گفت: با توجه به اینکه بخشی از این پروژه ها در بستر روستاهای کردستان اجرا می شود، ضرورت دارد که روستاییان از این ظرفیت منتفع و بهره مند شوند.
دکتر بهرامی در ادامه بیان کرد:" در راستای تقویت اقتصاد روستا، بنا هست در وردی شهرستاهای استان فضایی فراهم کنیم که روستاییان استان بتوانند در قالب بازار یا نمایشگاههای فصلی به ارائه محصولات کشاورزی و صنایع دستی بپردازند که مطالعات مکانی یابی در این زمینه صورت گرفته و با فرمانداران نیز در این زمینه مکاتبات و هماهنگی های لازم صورت گرفته است.
ارتقاء خدمات بهداشتی و درمانی در روستاهای کردستان
بهرامی ارتقاء خدمات بهداشتی و درمانی در روستاهای کردستان را ازدیگر برنامه های دفتر امور روستایی برشمرد و گفت : "در مقاطع مختلف سال، تیمهای درمانی و سلامت بهمراه تجهیزات تخصصی پزشکی را در روستاهای استان مستقر کرده و خدمات سلامت رایگان به اهالی روستاهای محروم ارائه می کنیم. "
وی استقرار یک تیم درمان کامل در روستای مالوجه قروه به مدت ۳ ماه و ارائه خدمات رایگان پزشکی، دندانپزشکی، عمل جراحی و ... را نمونه ای از این دست برنامه ها خواند و گفت: طی این برنامه سلامت، به مردم این روستا و روستاهای اطراف به مدت ۳ ماهخدمات رایگان پزشکی و سلامت ارائه شد.
دکترسیروان بهرامی به اجرای طرح "خانه های هلال" در روستاهای استان اشاره کرد و گفت: این طرح با همکاری بهورزان دانشگاه علوم پزشکی و مربیان جمعیت هلال احمر، با هدف ارتقاء سطح سلامت و آگاهی روستاییان در زمینه مسایل خودمراقبتی و مقابله با حوادث مترقبه و غیر مترقبه است در حال انجام است.
ابلاغ شیوه نامه سیما و منظر روستایی کردستان برای اولین بار در کشور
مدیرکل دفتر امور روستایی از تهیه و تدوین دستورالعمل ساماندهی سیما و منظر روستایی استان کردستان برای اولین بار در کشور خبرداد و گفت : براساس این دستورالعمل و شیوه نامه، الزامات لازم شامل نحوه صدور پروانه ساختمانی، تعداد طبقات، پارتیشن بندی های لازم در روستاها را به فرمانداریها، بخشداریها و دهیاری ها ابلاغ کرده ایم.
روستاییان استان کردستان شایسته دریافت بهترین خدمات هستند
دکتر سیروان بهرامی از تاکیدات و حمایتهای بی دریغ استاندار و معاونت امور عمرانی استانداری کردستان از اقدامات توسعه گرایانه و تقویت روستا و جامعه روستایی استان تقدیر و تشکر کرد و گفت:"عزم راسخ دستگاههای متولی از قبیل فرمانداری ها، سازمان صنعت، معدن و تجارت، سازمان جهاد کشاورزی، اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بنیاد مسکن، بانکهای عامل ، راهداری، شرکت آبفا، شرکت توزیع برق، مخابرات، شرکت گاز، اداره فناوری ارتباطات و مخابرات و نیز اهتمام و پیگیری نمایندگان مجلس و سایر مدیران در زمینه ارتقاء روستایی قابل تقدیر است. "
مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری کردستان در خاتمه خاطرنشان ساخت: اهالی روستاهای کردستان مردم نجیب و شریفی هستند و شایسته در یافت بیشترین و بهترین خدمات هستند.
گفت و گو: سیدلقمان ازدست
نظر شما