معاون آموزشی وزارت بهداشت از آغاز ثبت نام پنجاهمین آزمون دستیاری خبر داد و گفت: این آزمون اردیبهشت ۱۴۰۲ برگزار میشود و مشکل قانونی برای برگزاری پنجاهمین آزمون دستیاری وجود ندارد.
به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت، دکتر ابوالفضل باقریفرد معاون آموزشی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی امروز (8 بهمن ماه) در نشست خبری ضمن تبریک پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی اظهار داشت: ادغام دانشگاه های علوم پزشکی در نظام سلامت در دهه 60 مطرح و سبب شد آموزش علوم پزشکی از وزارت علوم منفک و به وزارت بهداری (وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) اضافه شود و در دنیا کمتر کشوری است که وظیفه آموزش علوم پزشکی نیز در وزارت بهداشت صورت گیرد.
ادغام آموزش و پژوهش، تحقیق و درمان دستاورد بزرگ نظام است
وی آموزش علوم پزشکی در کنار درمان و پژوهش را یک دستاورد بزرگ برای نظام جمهوری اسلامی ایران عنوان و خاطرنشان کرد: مهمترین دستاورد ادغام آموزش و پژوهش و تحقیق و درمان در کنار هم باعث شده تا فارغالتحصیلان مهارت کافی داشته باشند.دکتر باقری فرد سه دستاورد مهم ادغام را، ارتقای کمی خدمات حوزه سلامت، ارتقای کیفی خدمات سلامت و ارتقای شاخصهای سلامت برشمرد و تاکید کرد،: کاهش مرگ و میر مادران باردار، افزایش امید به زندگی و کاهش مرگ و میر نوزادان از برکات ادغام است.
معاون آموزشی وزارت بهداشت با بیان اینکه ما آموزش را خودمان انجام میدهیم و مهارت کافی را در بیمارستان به دانشجو می دهیم، تاکید کرد: در گذشته بسیاری از پزشکان خارجی در کشور ما فعال بودند و خدمات سلامت از نظر تعداد افت زیادی داشت. دکتر باقری فرد ادامه داد: در حال حاضر حدود ۲۵۰ هزار دانشجو در وزارت بهداشت درحال تحصیل هستند و ۲۱ هزار نفر عضو هیات علمی بوده که نیمی از آنها خانم هستند، در حال حاضر ۶۶ هزار دانشجوی پزشکی و ۱۴ هزار دانشجوی دندانپزشکی داریم.
همه رشتههای بالینی دنیا را در کشور داریم
وی مراکز تحقیقاتی وابسته به رشتههای پزشکی و رشته تخصصی و فوق تخصصی در کشور را به ترتیب 800 و 150 مرکز عنوان و تاکید کرد: همه رشتههای بالینی دنیا را در کشور داریم و نیازی نیست کسی برای تحصیل به خارج از کشور مراجعه کند.
معاون آموزشی وزارت بهداشت، افزود: مدرک تحصیلی وزارت بهداشت در همه جای دنیا مورد تایید است و در حوزه درمان کیفیت درمان به حدی است که عمدتا از کشورهای منطقه برای امور درمانی به ایران مراجعه میکنند.
وی توزیع نامناسب پزشکان را از مشکلات این حوزه دانست و با تاکید بر اینکه به دنبال بومی سازی پزشکان هستیم، خاطرنشان کرد: تلاش خواهیم کرد بومیسازی رشتههای تخصصی و فوق تخصصی صورت گیرد تا ماندگاری در مناطق محروم ایجاد شود.
دکتر باقری فرد در پاسخ به پرسشی درباره مهاجرت پزشکان گفت: میان دو موضوع «قصد مهاجرت» و «مهاجرت کردن» باید تفاوت قائل شد. آمار پزشکانی که مهاجرت میکنند به آن میزانی که اعلام میشود، نیست.
وی گفت: مسائل اقتصادی در مهاجرت پزشکان تاثیر دارد که با پیگیریهای دکتر عینالهی (وزیر بهداشت) سقف کارانه پزشکان برداشته شد. ما با ایجاد جذابیت میتوانیم با پدیده موضوع مهاجرت پزشکان مقابله کنیم.
معاون آموزشی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برگزاری پنجاهمین آزمون دستیاری با تاکید بر اینکه امسال مشکل قانونی برای این آزمون وجود ندارد، گفت: اکنون فرآیند ثبتنام این آزمون در حال انجام است.دکتر باقری فرد ادامه داد: مشکل قانونی در چهل و نهمین آزمون دستیاری که اردیبهشت ماه امسال برگزار شد مرتفع گردید و با ایجاد تغییراتی در آییننامهها، ایراداتی که دیوان عدالت ادارای در مورد برگزاری آزمون وارد کرده بود، مرتفع شد.
معاون آموزشی وزارت بهداشت با بیان اینکه سال گذشته آییننامه های برگزاری آزمون دستیاری در نشست شورای پزشکی عمومی و تخصصی با حضور روسای دانشگاههای علوم پزشکی تغییر کرد و مشکلات مرتفع شد، اعلام کرد که دیوان عدالت اداری نیز کاملا در جریان تغییرات هست.
آغاز ثبت نام دستیاری و برگزاری آزمون در اردیبهشت ماه 1402به گفته وی، مشکل منابع آزمون حل شده و منابع به روز شده است و امسال مشکلی نخواهیم داشت. ثبت نام پنجاهمین آزمون دستیاری شروع شده و آزمون اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ برگزار میشود. اینکه وزارت بهداشت اصرار دارد آزمون در موعد مقرر برگزار شود به دلیل آن است که دستیاران از ابتدای سال تحصیلی(مهرماه) در بیمارستان ها حضور داشته باشند.
دکتر باقری فرد افزود: بیمارستان ها به خصوص بیمارستان های دولتی بیشتر توسط دستیاران اداره میشوند و اگر دستیاران به موقع حضور نداشته باشند، خدمات رسانی به مردم و آموزش دچار مشکل میشود. چون دستیار تخصصی هم آموزش میبیند و هم خدمات ارائه میکند.
معاون آموزشی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره افزایش ظرفیت ۲۰ درصدی رشتههای پزشکی به صورت سالانه و اجرای این مصوبه در کنکور ۱۴۰۲ اظهار کرد: افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی و دندانپزشکی بیشتر از جدول اعلام شده است.
افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی با کمک سایر دستگاههاوی گفت: افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی با کمک سایر دستگاهها مانند سازمان امور استخدامی و سازمان برنامه بودجه ممکن میشود تا زیرساختهای لازم مرتبط با این موضوع فراهم شود. اگر زیرساخت فراهم نباشد و پذیرش انجام شود، فدراسیون آموزش پزشکی نسبت به رعایت نشدن شاخصها واکنش نشان میدهد زیرا کیفیت و کمیت آموزش پزشکی هر دو در کانون توجه قرار دارد.
دکتر باقری فرد تاکید کرد: در مورد رشته های پزشکی اگرچه افزایش ظرفیت داشتهایم اما بودجهای در ارتباط با این موضوع به ما پرداخت نشده است.
بومی سازی شبیه سازهای آموزشیوی درباره استفاده از تکنولوژی در آموزش گفت: در این زمینه کارهای خوبی انجام شده و ۷۰ درصد شبیهسازهایی که در امر آموزش دخیل هستند، بومی سازی شدهاند. اگرچه این موضوع با کمک معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری میسر شده، اما باید به این موضوع اشاره کرد که آموزش در رشتههای پزشکی باید به صورت حضوری و چهره به چهره باشد.
دکتر باقریفرد درباره پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع لیسانس در دانشگاه علومپزشکی تهران گفت: آییننامه این نوع پذیرش در حال بازبینی است و تغییراتی در جهت تسهیل برای تحصیل در رشته پزشکی درنظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه استفاده از ظرفیت مردمی در برنامه هفتم توسعه در کانون توجه است، تصریح کرد: در نظر داریم که علاوه بر ظرفیت دانشگاههای آزاد و دولتی از ظرفیت مردمی نیز استفاده کنیم. به طور مثال، از ظرفیت پزشکانی که در امر درمان بازنشسته شدهاند استفاده کنیم. البته در این بین شرایط باید به نحوی باشد که کیفیت تحت تاثیر قرار نگیرد و رتبههای بالا جذب شوند.
وی افزود: میتوانیم دانشجویان سایر کشورها را جذب کنیم. با استفاده از ظرفیت مردمی، ظرفیت رشتههای پزشکی را افزایش دهیم. برخی از دانشآموزان که معدل بالای ۱۹.۵ دارند اما نمیتوانند در رشته پزشکی تحصیل کنند که با افزایش ظرفیت امکان تحصیل آنها فراهم میشود.
تحصیل بیش از 6 هزار دانشجوی خارجی در رشته های پزشکیدکتر باقری فرد درباره بینالمللی شدن دانشگاههای علومپزشکی گفت: بیش از ۶۰۰۰ دانشجوی خارجی در رشتههای پزشکی تحصیل میکنند که این تعداد باید افزایش یابد. همچنین احداث دانشگاه در کشورهای دیگر در دستور کار قرار گرفته است و دانشگاه "سبطین" در کشور عراق یک مثال از این موضوع است. در این راستا ساخت دانشگاه در کشورهای تاجیکستان و غنا نیز انجام خواهد شد.
معاون وزیر بهداشت درباره کمبود متخصصان قلب در سالهای آینده گفت: به طور طبیعی به دلیل اینکه بیمار قلبی شرایط سختی دارد، رغبت به این رشتهها کمتر است. ما در نظر داریم که طب اورژانس و بیهوشی را در گروه مشاغل سخت بیاوریم تا زودتر از موعد بازنشسته شوند، باید شرایطی ایجاد کنیم که تمام توجه به رشتههای جراحی زیبایی جلب نشود.
گفتنی است در این نشست، سلیمان احمدی دبیر علمی همایش مرجعیت علمی درخصوص هفتمین همایش مرجعیت علمی گفت: اگر بخواهیم ادغام را تعریف کنیم باید از آن به عنوان دستاورد درون زا نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران یاد کرد. این دستاورد بزرگی در عرصه بینالمللی است.
وی خاطرنشان کرد: در برنامه آموزشی در کلاس درس نیاز جامعه را در نظر میگیریم و فراگیران بر اساس نیاز آموزش میبینند، آموزش پزشکی باید پاسخگوی جامعه باشد و فارغالتحصیلان باید توانمندی شناسایی نیاز و برآورده کردن نیاز را داشته باشند.احمدی ادامه داد: از نظر منابع انسانی کمتر از ۱۵ درصد فراگیران آموزش در اختیار ما هستند و اما تولیدات آموزشی ما سهم ۵۰ درصدی دارد که این موضوع اثربخشی ادغام را نشان میدهد.دبیر علمی همایش مرجعیت علمی گفت: بسیاری از کشورها نیز به سمت ادغام حرکت میکند.احمدی ادامه داد: وزارت بهداشت خود را موظف به کیفیت آموزش میداند و خروجی نظام آموزشی پزشکی باید با کیفیت باشد.وی گفت: رویکرد بینالمللی سازی فاخر شده است و امروز بینالمللی سازی در خانه مطرح است و باید در فرآیند کاری دانشگاهی این موضوع را در نظر بگیریم و بینالمللی سازی به معنای آمدن و رفتن دانشجو نیست.
نظر شما