پیشگیری، علایم و درمان سرطان روده بزرگ/ ضرورت انجام سالانه کولونوسکوپی در افراد بالای ۴۵ سال

فوق تخصص بیماریهای کبد و گوارش بالغین، کولونوسکوپی را شایعترین و مفیدترین روش غربالگری سرطان روده بزرگ عنوان کرد و گفت:تاکنون شروع غربالگری را از سن ۵۰سالگی توصیه می کردند اما با توجه به بروز فزاینده در بالغین جوانتر، شروع غربالگری از سن ۴۵ سالگی در همه بالغین توصیه می شود.

به گزارش گروه بهداشت ودرمان خبرگزاری سلامت به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، دکتر بهزادحاتمی با بیان این که سرطان روده بزرگ، بیماری شایع و کشنده است که در صورت تشخیص در مراحل اولیه کاملا قابل درمان است، اظهار کرد: از نظر آمار جهانی، سرطان روده بزرگ سومین سرطان شایع در مردان و دومین سرطان شایع در زنان است.

وی افزود: سرطان روده بزرگ از نظر میزان مرگ و میر ناشی از سرطان ها، رتبه دوم را در هر دو جنس به خود اختصاص داده است.

دکتر حاتمی با اشاره به این موضوع که بیشترین میزان شیوع سرطان روده بزرگ در ایران مربوط به افراد بالای ۵۰ سال است، خاطرنشان کرد: سالانه حدود دو هزار و ۲۰۰  مورد مرگ ناشی از سرطان روده بزرگ در ایران گزارش می شود.

وی به رایج ترین نشانه های بالینی سرطان روده بزرگ اشاره کرد و گفت: بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ ممکن است در ابتدا هیچگونه علامتی نداشته باشند و با بزرگ شدن تومور و یا گسترش آن به خارج از روده علامت دار شوند.

این متخصص تغییر در عادات روده ای و اجابت مزاج مثل اسهال، یبوست یا باریک شدن مدفوع  در صورتی که اخیرا ایجاد شده باشد و بیش از چند روز طول بکشد، احساس نیاز به به دفع مدفوع که با اجابت مزاج رفع نمی شود، دفع خون قرمز روشن از مقعد، وجود خون در مدفوع که ممکن است مدفوع به رنگ سیاه قیری یا قهوه ای تیره درآید،دردهای کرامپی شکم، خستگی، ضعف و بی حالی، کاهش وزن غیر ارادی را از جمله نشانه های هشدار دهنده ابتلا به سرطان روده بزرگ عنوان کرد. 

دکتر حاتمی افزود: البته داشتن نشانه های مذکور به معنای ابتلای صددرصد به سرطان نیست اما باید توجه داشت که این علامت ها  نیاز به بررسی دارند.

فوق تخصص بیماریهای کبد و گوارش با اشاره به این که در صورتی که سرطان روده بزرگ از طریق غربالگری در مراحل اولیه و قبل ازعلامت دارشدن تشخیص داده شود درمان پذیر است، اضافه کرد: غربالگری از طریق یافتن و برداشتن پولیپ های روده توسط کولونوسکوپی می تواند از بروز سرطان روده بزرگ در آینده پیشگیری کند، بنابراین در صورتی که این پولیپها برداشته نشوند ممکن است بعدا به سرطان تبدیل شوند.

به گفته وی در صورتی که سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ یا سندرم های ارثی مستعد کننده به سرطان روده بزرگ یا بیماری التهابی روده وجود داشته باشد غربالگری اهمیت بیشتری پیدا می کند.

دکتر حاتمی درباره راههای شناسایی سرطان روده بزرگ توضیح داد: افراد بدون علامت که طی غربالگری تشخیص داده شده اند، وجود علایم و نشانه های مشکوک به سرطان(دفع خون قرمزروشن از مقعد یا دفع مدفوع سیاه قیری، درد شکم، تغییر در عادات روده ای و کم خونی فقر آهن جزو علائم شایع سرطان روده بزرگ هستند)، مراجعه به اورژانس با انسداد روده، پارگی روده و به ندرت خونریزی گوارشی حاد از شایع ترین راههای شناسایی این سرطان هستند.

وی در ادامه به مهمترین عوامل خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ اشاره کرد و افزود: سن یکی از قوی ترین عوامل پیش بینی کننده سرطان روده بزرگ یا پولیپهای روده است، برخی سندرم های ارثی مستعد کننده به سرطان روده بزرگ از جمله FAP و یا سندروم لینچ، سابقه سرطان تخمدان، رحم یا پستان( خانم هایی که به این سرطانها مبتلا بوده اند شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان روده بزرگ دارند)، سابقه بیماری التهابی روده، چاقی، دیابت و مقاومت به انسولین، فعالیت بدنی ناکافی یا زندگی کم تحرک، مصرف سیگار و الکل، سابقه پرتوتابی ناحیه شکم و لگن به ویژه در دوران کودکی و ابتلا به بیماری فیبروز کیستیک، بیماری آکرومگالی از مهمترین این عوامل هستند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه تاکید کرد: رژیم غذایی پر چرب و کم فیبر، مصرف کم میوه و سبزیجات، مصرف زیاد غذاهای کنسرو شده مانند تن ماهی و گوشت فرآوری شده (مانند انواع سوسیس و کالباس، گوشت دودی و گوشت نمک سود شده) ،مصرف فراوان گوشت قرمز (بیش از ۸۰ تا ۹۰ گرم در روز) خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهند.

 وی درباره راه های پیشگیری از این سرطان افزود: ورزش و فعالیت فیزیکی منظم، رعایت رژیم غذایی کم چرب و پر فیبر و مصرف میوه و سبزیجات تازه نقش محافظت کننده در برابر ابتلا به سرطان روده بزرگ دارند.

وی با اشاره به مهمترین راههای تشخیص سرطان روده بزرگ خاطرنشان کرد: کولونوسکوپی دقیق ترین روش تشخیصی برای سرطان روده بزرگ است، زمانی که سرطان روده بزرگ علامت دار می شود معمولا تومور در مرحله نسبتا پیشرفته قرار دارد، لذا توصیه می شود افراد تحت غربالگری سرطان روده بزرگ قرار گیرند.

دکتر حاتمی با اشاره به فواید غربالگری سرطان روده بزرگ خاطرنشان کرد: با تشخیص پولیپ ها و ضایعات پیش سرطانی و برداشتن آنها از بروز سرطان روده بزرگ پیشگیری می شود، همچنین اکثر سرطانهای روده بزرگ از پولیپ های خوش خیمی منشا می گیرند که با گذشت زمان به سرطان بدخیم تبدیل می شوند.

به گفته فوق تخصص بیماریهای کبد و گوارش تومورهای سرطانی که در مراحل اولیه تشخیص داده می شود امکان درمان موثرتر را فراهم می سازد، هزینه درمان مرتبط با سرطان روده را کاهش داده و میزان مرگ ومیر ناشی از سرطان را به مراتب کمتر می کند.

کولونوسکوپی شایعترین و مفیدترین روش غربالگری سرطان روده بزرگ است که این عضو هیئت علمی دانشگاه به آن اشاره کردو گفت: تاکنون شروع غربالگری را از سن ۵۰سالگی توصیه می کردند اما با توجه به بروز فزاینده در بالغین جوانتر، شروع غربالگری از سن ۴۵ سالگی در همه بالغین توصیه می شود.

دکتر حاتمی ادامه داد: در صورتی که آزمایش مدفوع از نظر وجود خون مخفی برای غربالگری  مورد استفاده  قرار گیرد، باید توجه داشت که این آزمایش دقت کولونوسکوپی را ندارد و باید سالانه تکرار شود و در صورت مثبت شدن حتما باید کولونوسکوپی انجام گیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha