کد خبر: نکاتی-درباره-آسیب‌های-وارده-به-فک-و-صو
۲۷ دی ۱۳۹۵، ۱۳:۳۰

خبرگزاری سلامت: کودکان در سنین مختلف به دلیل شیطنت‌هایشان مستعد آسیب‌های مختلف به خصوص در ناحیه سر و گردن می‌باشند. زمانی که ضربه به صورت وارد شود، در قدم اول باید احتمال آسیب به استخوان های فک و صورت با رادیوگرافی بررسی گردد. در میان دندان‌ها، دندان‌های پیشین فک بالا بیشتر در معرض ضربه قرار دارند.
دکتر پریسا مهراشتیاق، دندانپزشک کودک و نوجوان می‌گوید: آسیب‌های دندانی و فکی در پسران بیشتر از دختران است و بیشترین سن مربوط به آن 2-4  سالگی است که کودک نوپا هنوز تعادل کافی ندارد و تازه راه رفتن را آموخته است. دوچرخه، اسکیت، اسکوتر و ورزش‌های رزمی بدون استفاده از محافظ‌های دندانی نیز از عوامل شایع ضربه به شمار می‌روند. آسیب‌های دندانی وارده انواع مختلفی دارد. یکی از این عوامل شکستگی دندان است و شامل طیف وسیعی می‌باشد که می‌تواند از لب پرشدگی مختصر مینا تا شکستگی عاج و مینا یا شکستگی همراه با درگیری عصب دندان متفاوت باشد. گاهی اوقات خط شکستگی تا ریشه نیز امتداد می‌یابد که درمان هر کدام از این نوع آسیب‌ها متفاوت است.

ممکن است شامل لقی خفیف دندان، لقی شدید، فرو رفتن دندان در حفره، بیرون زدگی دندان یا بیرون افتادن کامل دندان باشد.

وی ادامه می‌دهد: مهم ترین مسأله بعد از به وجود آمدن اورژانس‌ها، حفظ خونسردی است تا بتوان کودک را هم آرام کرد. زمان هم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زمان طلایی در آسیب‌های دندانی زیر2ساعت است تا احتمال موفقیت درمان افزایش یابد. در مواردی که دندان به صورت کامل از حفره خود بیرون افتاده است، اگر دندان دائمی باشد باید دندان بیرون افتاده را از قسمت تاج آن گرفت و شستشوی ملایم و مختصری انجام داد. البته باید دقت داشت که به هیچ عنوان به قسمت ریشه دندان دست زده نشود و مورد دستکاری قرار نگیرد، زیرا در غیر این صورت برقراری و موفقیت پیوند بسیار کم خواهد شد. بعد از شستشوی ملایم دندان باید آن را در محل حفره قرار داد، با فشار ملایمی نگه داشت و در اولین فرصت به مرکز درمانی مراجعه شود.

مهراشتیاق عنوان می‌کند: در صورتی که اطرافیان قادر به جایگزینی دندان در حفره دندانی نیستند، باید دندان را در محیطی نگه دارند تا خشک نشود. شیر سرد کم چرب محیط مناسبی برای نگهداری موقت دندان است و در صورت عدم دسترسی می‌توان از نرمال سالین نیز استفاده کرد. باز در صورت عدم دسترسی توصیه می‌شود یکی از اطرافیان دندان را در داخل دهان و زیر زبان خود نگه دارند و در اولین فرصت و کوتاه‌ترین زمان ممکن به دندانپزشک و مرکز درمانی مراجعه کند. باید دقت شود مواد مذکور فقط در دندان‌های دائمی صادق است و به هیچ عنوان در مورد دندان‌های شیری نباید اقدام به جایگزینی شود، زیرا احتمال آسیب به جوانه دندان دائمی نیز وجود دارد.

وی می‌گوید: ضربه به دندان شیری می تواند باعث بروز مشکلاتی در دندان‌های دائمی مانند جابجایی جوانه دندان یا بروز نقص ساختاری و ایجاد لکه روی دندان دائمی شود. در برخی مواقع، بررسی‌های اولیه پس از ضربه علائمی از عوارض را نشان نمی‌دهد، اما این امر مهم است. بنابراین  بهتر است پیگیری‌های مداوم و رادیوگرافی‌های چند وقت یک‌بار انجام گیرد، زیرا احتمال آسیب به عروق و اعصاب انتهای ریشه دندان وجود دارد که در طولانی مدت عوارضی مانند تغییر رنگ، عفونت، نکروز و ... ایجاد می‌کند. بنابراین لازم است مردم اطلاع داشته باشند دندانی که ضربه خورده است باید تا مدت‌ها تحت بررسی، معاینه و رادیوگرافی قرار گیرد تا در صورت بروز عوارض روند درمان نیز کلید بخورد.

 

کد خبرنگار: 410100

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha