به گزارش خبرگزاری سلامت دکتر اصغر دالوندی در پنل پرستاری در بلایا، چالش ها و افق های پیش رو در نهمین کنگره بین المللی سلامت در حوادث و بلایا که با حضور نمایندگی از معاونت پرستاری وزارت بهداشت و ارگان های زیربط با این موضوع در مرکز همایش های بین المللی رازی با همت بسیج جامعه پزشکی برگزار شد، گفت: خوشبختانه محوریت این همایش را پرستاران برعهده داشتند زیرا دبیر اجرایی و دبیر علمی کنگره پرستار بودند و بیش از نیمی از رشته های مرتبط مانند مدیریت حوادث و بلایا که تا سطح دکترا نیز پیش رفته اند، داوطلبان آنان کارشناسان و کارشناسان ارشد پرستاری بوده اند.
وی محسنات این کنگره را از نگاه توسعه ای این گونه برشمرد و اظهار داشت: پس از برگزاری این کنگره توجه ویژه ای به حوزه مدیریت سلامت در حوادث و بلایا شد که منجر به تولید برخی از رشته ها گردید. همچنین همگرایی بین بخشی و سازمانی در کشور ایجاد گردید و می توان گفت که سازمان بحران از خروجی علمی این کنگره ایجاد شد.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری با بیان این که علمی کردن پاسخ به بحران ها در سطح ملی و بین المللی از ذات این کنگره ایجاد شده است، تصریح کرد: همچنین مراکز پژوهشی مدیریت سلامت در حوادث و بلایا ازدیگر خروجی های این کنگره بوده است. کشور به این حوزه نیاز داشت و فارغ التحصیلان رشته های مرتبط با این رشته می بایست قدر این رشته را بدانند زیرا این رشته رو به تکامل است .
وی با تاکید بر این که در گذشته مردم کشور می پنداشتند که عامل بروز حوادث و بلایای طبیعی خدا است اما خوشبختانه بواسطه پیشرفت علم، آگاهی و دانایی و گسترش عصر ارتباطات توانستیم این نگرش را تغییر دهیم، خاطر نشان کرد: با تغییر نگرش و با عقل سلیم توانستیم در خصوص این گونه حوادث، آینده نگری داشته باشیم و بتوانیم بر این حوادث تسلط یابیم و در ادامه پیشگیری، مراقبت، مدیریت و در نهایت بر این حوادث کنترل داشته باشیم.
دالوندی یادآور شد: تجاربی که از زلزله بم برای مردم و مسئولین ایجاد گردید، باعث شد که در زلزله لرستان، کرمانشاه و سیل اخیر حاصل یک مدیریت حوادث و بلایا با هماهنگی و همکاری بین نهادی ایجاد شود اما باز هم عدم هماهنگی بین نهادهای زیربط مشکل اصلی در مدیریت سلامت حوادث و بلایا است .
وی تاکید کرد: زمینه های این کنگره باعث شد که تفکر توسعه مند و در ادامه تفکر توسعه پایدار ایجاد شود زیرا بدون مدیریت سلامت در حوادث و بلایا دچار مشکل و بحران خواهیم شد . بنابراین راهی جر رفتن به سمت توسعه پایدار در ابعاد محیطی، اجتماعی و اقتصادی وجود ندارد.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری با اشاره به ابعاد توسعه پایدار در حوزه محیطی، گفت: در خصوص حوزه محیطی استحکام بناها، سازه ها و زیر ساخت هامی بایست تغییر یابد و این امر بدین معنی است که سازه های ما از رویکرد معمار باشی به معمار سازی تغییر رویه دهد. بنابراین می بایست به سمت تقویت سازه های قدیمی و ساخت سازه های محکم، استوار و علمی گام های موثر برداشته شود.
وی با اعتقاد به این که توسعه پایدار از بعد اجتماعی نیز می بایست مورد توجه قرار گیرد، افزود: در رفع مشکلات این حوزه به دانش، آگاهی و مشارکت فعال مردم نیاز است . مردم می بایست با آمادگی بیشتر و مشارکت در تصمیم گیری، سیاستگذاری و استفاده از تجارب خود، مسئولین کشور را در مدیریت این حوادث یاری رسانند. در سیل اخیر نقش بی بدیل و مشارکت مردم در کاهش عوارض و ابعاد اجتماعی آن اثر گذار بوده است.
دالوندی با اشاره به بعد اقتصادی در توسعه پایدار، اظهار داشت: در بعد اقتصادی این گونه حوادث مشکلات متعددی وجود دارد و اصلی ترین مشکل عدم وجود مدیریت واحدی بر منابع مالی که به این مناطق سرازیر می شود، است که باید تقویت گردد.
وی با اعتقاد به این که پرستاران می توانند در برنامه ریزی، پیشگیری، پاسخ فوری و طولانی مدت و توانبخشی نقش بی بدیلی در مدیریت سلامت در حوادث و بلایا داشته باشند، تاکید کرد: پرستاران نقش های آموزش، مدیریت، مشاوره، حمایت، تحقیق و کار با مردم را بر عهده دارد بنابراین در مدیریت سلامت در حوادث و بلایا می توانند نقش موثری داشته باشند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری با اشاره به نقش پرستاران در حوزه تحقیق، خاطرنشان کرد: پرستاران می بایست در حوزه تحقیق تمرکز بیشتری بر روی تک تک موضوعات به صورت عمیق تر داشته باشند هر چند که سازمان بین المللی پرستاری (ICN) در این حوزه برای تشخیص، برآیند و مداخلات پرستاری در مدیریت سلامت در حوادث و بلایا ورود کرده و کدهای مشخصی را بیان نموده است اما همچنان نقش پرستار در اجرای وظایف خود در این حوزه در کشور ما مبهم است و نیاز به شفافیت بیشتری دارد.
وی ادامه داد: پیشنهاد ما تدوین نقشه راهبردی خدمات در عرصه مدیریت سلامت در حوادث و بلایا و پاسخ به آن است و باید با حضورسایر اعضای تیم سلامت این نقشه تدوین شود و نقش پرستار، پروتکل ها و گایدلاین های زیربط کاملا مشخص و تعریف گردد.
دالوندی در پایان افزود: ایجاد و توسعه گروه های داوطلب پرستار محور که نمونه های آن را در کمک به سیل زدگان پل دختر شاهد بودیم، و نیاز به آموزش تخصصی تر، پژوهش هدفمند در این عرصه و رویکرد کارآفرینی به مجموعه مدیریت سلامت در حوادث و بلایا می تواند ما را در مراحل مختلف فازهای حوادث و بلایا یاری کند.
نظر شما