به گزارش گروه سلامت طبنا (خبرگزاری سلامت) متخصص اعصاب و روان(روانپزشک) به مناسبت هفته سلامت روان اظهار داشت: خودکشی مساله یک بعدی نیست بلکه عوامل مختلف جسمی، روانی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و... در آن دخیل است.
دکتر حسن فلاح پور افزود: طبق آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت(who)سالانه ۸۰۰ هزار نفر در اثر اقدام به خودکشی فوت می کنند و مهمترین فاکتور خطر برای خودکشی اقدام قبلی است، به عبارتی افرادی که سابقه قبلی اقدام به خودکشی داشته اند بیش از سایرین در معرض خطر قرار دارند، بنابراین اقداماتی از طرف سیستم بهداشت و درمان و حمایت های اجتماعی لازم برای این افراد ضروری است.
وی اضافه کرد: ۷۹ درصد کل خودکشی ها در جوامع میان افراد با درآمد اقتصادی پایین و متوسطه رخ می دهد که این موضوع از تاثیر عوامل اجتماعی و اقتصادی بر سلامت روان حکایت دارد و دومین علت مرگ و میر جوانان ۱۵- ۲۹ ساله در سطح جهان خودکشی است.
وی افزود:بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده حدود ۵۵ تا ۷۰ درصد سلامت روان تحت تاثیر عوامل اجتماعی قرار دارد که نشان دهنده اهمیت توجه به مسایل اجتماعی جهت ارتقای سلامت روان جامعه است.
عضو کمیته روانپزشکی اجتماعی انجمن علمی روانپزشکان ایران ادامه داد: خودکشی یک مشکل جدی برای سلامت عمومی جامعه بوده که قابل پیشگیری است اما متاسفانه این موضوع یک نوع تابو، نه تنها در جامعه ما بلکه در اغلب جوامع محسوب می شودکه در نهایت برخورد صحیحی با آن انجام نمی گیرد که نمونه عینی آن تغییر نام شعار روز جهانی سلامت روان در کشورمان به "سلامت روان و نشاط اجتماعی" است.
وی اظهار داشت:این موضوع موجب می شود افراد دچار اختلالات روان و افراد در معرض اقدام به خودکشی، برای دریافت خدمات سلامت روان به مراکز مشاوره و متخصصان سلامت روان مراجعه نکنند، بنابراین آگاهی بخشی مناسب در سطح جامعه درخصوص اختلالات روان و نیز تشریح اقدامات درمانی و مشاوره ای قابل انجام برای افراد در معرض خودکشی، خود اقدامی مناسب و پیشگیرانه خواهد بود.
فلاح پور افزود:بار مالی خودکشی ها نسبت به سایر بیماری ها بسیار بالاست و آمارها نشان می دهد مشکلاتی در ارتباط با روابط عاطفی، بحران اجتماعی و اقتصادی و بیماری های مزمن می تواند به بحرانی منتهی شود و در نتیجه آن فرد دست به چنین اقدامی بزند.
وی یکی از راهکارهای پیشگیری از خودکشی را کاهش دسترسی به ابزارهای خودکشی ذکر کرد و گفت: مداخله مناسب در مدارس به ویژه برای دانش آموزان و ارائه آموزش مهارت های زندگی در برابر چگونگی برخورد با مشکلات و معضلات پیش روی می تواند بسیار ثمر بخش بوده و سلامت روان بهتری را برای آینده آنها فراهم کند.
فلاح پور افزود: انجام اقدامات پیشگیرانه در این ارتباط از دوران ابتدایی اهمیت بسزایی دارد و تشخیص زودهنگام و درمان به موقع اختلالات روان و مصرف موادمخدر نیز امری مهم بوده و علاوه بر آن درمان و مشاوره مناسب به مبتلایان دردهای مزمن و استرس های حاد عاطفی نیز باید از سوی سازمانها و نهادهای مرتبط و رسانه های گروهی و مردم مورد توجه قرار گیرد.
این متخصص اعصاب و روان یادآور شد: امسال شعار روز جهانی سلامت روان ۱۰ اکتبر مصادف با ۱۸ مهر"برای پیشگیری از خودکشی با یکدیگر همکاری کنیم"نامگذاری شد که در واقع با هدف توجه بیش از پیش به افزایش میزان خودکشی در همه کشورها و جلب توجه سیستم های دولتی، غیر دولتی و مردم برای کاهش آن است.(ایرنا)
نظر شما