به گزارش طبنا (خبرگزاری سلامت) از مدیکالاکسپرس، بررسیهای تیم تحقیقاتی جانز هاپکینز، شواهدی به دست داده است که نقش روده را در ابتلا به بیماری پارکینسون بیش از پیش اثبات میکند. این محققان امیدوارند به دنبال این کشف، بتوانند مدل دقیقتری برای آزمایش درمانهایی تهیه کنند که میتواند جلوی ابتلا به پارکینسون یا پیشرفت آن را بگیرد.
بیماری پارکینسون در اثر تاشدگی اشتباه پروتئینی به نام آلفا-سینوکلئین در سلولهای مغزی رخ میدهد. هرقدر به تعداد این نوع پروتئینها اضافه شود، بافتهای سلولی بیشتری از بین میروند و ردیفی از ماده مغزی مرده به نام اجسام لویی (Lewy) از خود به جا میگذارند. وقتی سلولهای مغزی از بین بروند، توانایی فرد در حرکت، تفکر یا تنظیم احساسات نیز از بین میرود.
در تحقیقی که سال ۲۰۰۳ توسط محققان آلمانی انجام شد، نشان داد در بخشهایی از سیستم عصبی مرکزی افراد مبتلا به پارکینسون، انباشته از پروتئین اشتباه تاشده آلفا-سینوکلئین است. کنترل روده در دست این قسمت از سیستم عصبی مرکزی است و عصبهایی که مانند بالا رفتن از نردبان، روده را به مغز متصل میکنند، بیماری پارکینسون را به وجود میآورند.
اکنون محققان جانز هاپکینز با بررسیهای بیشتر به این نتیجه رسیدند که وجود پروتئینهای آلفا-سینوکلئين که به عصب صدمه میزنند و در عصب واگ حرکت کرده و به مغز میرسند، علایم اولیه پارکینسون را به وجود میآورند.
محققان میخواستند بدانند که این پروتئينها چگونه در امتداد عصب واگ که مانند یک کابل الکتریکی از معده و روده کوچک به پایه مغز متصل می شود، حرکت میکنند.
آنها برای بررسی این موضوع، ۲۵ میکروگرم از پروتئین آلفا-سینوکلئين مصنوعی به روده موشهای آزمایشگاهی سالم تزریق کردند. سپس از بافتهای مغز آنها در زمانهای مختلف، یک، سه، هفت و ۱۰ ماه پس از تزریق، نمونهبرداری کردند. محققان در این دوره ۱۰ ماهه متوجه شدند، در مکانهایی که عصب واگ به روده متصل است، از این نوع پروتئین تشکیل شده و تا به بخشهایی از مغز گسترش پیدا میکند.
محققان در ادامه بررسی، عصب واگ تعدادی از موشها را قطع کردند و مشاهده کردند که تولید این نوع پروتئین در عصب واگ صدمهدیده متوقف میشود.
بررسیهای دیگر محققان هم این مساله را بیش از پیش ثابت کرد که پروتئینهای آلفا-سینوکلئين میتوانند با استفاده از عصب واگ، خودشان را از روده به مغز برسانند و موجب بیماری پارکینسون شوند.
به گزارش طبنا، این بررسی نشان میدهد، با مسدود کردن مسیر انتقال پروتئینهای آلفا-سینوکلئین میتوان جلوی ابتلا به پارکینسون یا پیشرفت صدمات فیزیکی و شناختی ناشی از این بیماری را گرفت.
مترجم: نادیا زکالوند
نظر شما