به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت به نقل از وبدا، دکتر علیرضا رئیسی گفت: صنعت دخانیات با گردش مالی سالیانه 20 تا 25 هزار میلیارد تومان در ایران، 40 هزار میلیارد تومان هزینه مستقیم و 70 تا 90 هزار میلیارد تومان هزینه غیرمستقیم و سرجمع 140 هزار میلیارد تومان هزینه سلامتی به کشور تحمیل می کند.
وی که در نشست خبری هفته ملی بدون دخانیات (4 تا 10 خرداد) سخن می گفت، افزود: از سال 96 تاکنون رای دیوان عدالت اداری مبنی بر ممنوعیت واردات تنباکو به کشور بر زمین مانده است و شاهدیم که مافیای دخانیات انواع تنباکوهای معسل و معطر که زیان های بسیار جدی به سلامت افراد تحمیل می کنند، را وارد کشور می کند.
وی تصریح کرد: تنباکوهای معسل و معطر 7 هزار ماده شیمایی ، 70 ماده سرطان زا و 400 ماده سمی در خود دارند و تجارت این نوع مواد تجارت مرگ است.
دکتر رئیسی گفت: کرونا در یکسال و نیم گذشته 3.5 میلیون انسان را کشته است ولی دخانیات سالیانه 8 میلیون انسان را در جهان به کام مرگ فرو می برد.
وی افزود: در ایران حدود 8 میلیون نفر مواد دخانی مصرف می کنند و سالیانه حدود 55 هزار میلیارد نخ سیگار مصرف می شود. متاسفانه هم سن مصرف مواد دخانی از جمله قلیان کاهش یافته و هم شاهد استقبال روزافزون بانوان از این مواد هستیم.
وی در خصوص فعالیت شرکت های خارجی تولیدی مواد دخانی در ایران، گفت: شرکت های کره ای، ژاپنی و انگلیسی و آمریکایی در ایران مشغول تولید مواد دخانی هستند. شرکت های کره ای باتحریم از ایران خارج شدند ولی شرکت تولید کننده مواد دخانی آنها در کشور فعال است. شرکت های آمریکایی در ایران اجازه فعالیت ندارند، ولی شرکت B.A.T با همکاری انگلیسی ها به صورت مشترک در ایران مواد دخانی تولید می کنند. شرکت ژاپنی G.P.I در ایران وینستون تولید می کند.
معاون بهداشت خاطرنشان کرد: در فیلم ها و سریال ها با وجود ممنوعیت تبلیغ مصرف مواد دخانی این کار به راحتی انجام می شود و قهرمانان فیلم ها در حال تفکر، مطالعه، افسردگی و ... سیگار می کشند.
وی افزود: یکی از شناخته شده ترین راه های کاهش مصرف سیگار در کشورها اخذ مالیات از تولید کنندگان است. اما در ایران از قیمت درب کارخانه مالیات اخذ می شود نه قیمت عرضه مواد دخانی. به عنوان مثال قیمت درب کارخانه سیگار وینستون 660 تومان است، قیمت روی جلد 12 هزار تومان و قیمت فروش 18 هزار تومان ولی از قیمت 660 تومان درب کارخانه مالیات می گیریم.
وی با اشاره به اینکه از سال 97 تاکنون ریالی از این مالیات که قرار بود به وزارت خانه های بهداشت و ورزش تعلق گیرد به بخش سلامت نرسیده است، گفت: مالیات سالیانه مواد دخانی بر اساس قیمت درب کارخانه 6 هزار میلیارد تومان است که در واقع باید 18 هزار میلیارد تومان بر اساس قیمت فروش به مردم باشد.
وی فروش سیگار نخی به دانش آموزان و افراد زیر 18 سال را غیرقانونی دانست و بیان داشت: متاسفانه دکه های فروش، مقابل مدارس اقدام به این کار غیرقانونی می کنند.
معاون بهداشت با تشکر از دادستانی کل کشور به خاطر ابلاغ حکم و اجرای دستور جمع آوری قلیان سراها گفت: در سال 98 بالغ بر 22 هزار واحد صنفی عرضه قلیان در کشور فعالیت می کردند که اکنون این تعداد به 2900 واحد رسیده است.
وی آمار توسعه صنعت دخانیات را چنین اعلام کرد: در سال 94 واحدهای تولیدکننده دخانیات در کشور 7 واحد بود که در سال 99 به 23 واحد یعنی رشد 4 برابری رسیده است. در هیچ صنعتی شاهد رشد 4 برابری در این بازه زمانی نبوده ایم. همچنین تعداد واحدهای تولیدی تنباکو وقلیان در سال 94 بالغ بر 15 واحد بود که اکنون به 39 واحد افزایش یافته است.
دکتر رئیسی گفت: به ما می گویند به تولید مواد دخانی کاری نداشته باشید بروید به مردم بگویید سیگار و قلیان نکشند. این حرف مثل این است که بگوییم به تولید مواد مخدر کاری نداشته باشید بلکه جلوی مصرف آن را بگیرید! زیرا مواد دخانی هم مثل مواد مخدر برای سلامتی انسان ها ضرر دارد.
وی در پایان بار دیگر نگرانی وزارت بهداشت را از روند رو به رشد تبلیغ، تولید و بسته بندی های شیک مواد مخدر و واردات تنباکوهای معسل و معطر اعلام و تصریح کرد: خوشبختانه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس برای مقابله با این روند عزم جدی دارد. انتظار داریم دیوان عدالت اداری نیز مصوبه بر زمین مانده ممنوعیت واردات تنبکوهای معسل و معطر را اجرا کند.
نظر شما