کیانوش جهانپور در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت درمان طبنا(خبرگزاری سلامت) گفت: اولین محموله واکسن تزریقی فلج اطفال وارد کشور شد که در واقع واکسن فلج اطفال نمونه تزریقی و خوراکی خرد و نمونه خوراکی شامل ویروس زنده تضعیف شده است.
وی با اشازه به اینکه مباحثی در زمینه نمونههای خوراکی فلج اطفال مطرح بود افزود: برخی از کارشناسان عنوان میکنند که گونه ای از ویروس موجود در واکسن خوراکی از طریق دستگاه گوارش دفع شده و احتمال بیماری زایی وجود دارد. در نتیجه یک تیپ ویروس از برخی واکسنهای خوراکی پولیو حذف شد و این واکسن خوراکی در ایران و بسیاری از کشورها متداول شد.
جهانپور ادامه داد: با توصیه سازمان جهانی بهداشت قرار شد یک بار در ۴ ماهگی یک دوز واکسن تزریقی فلج اطفال استفاده شود و واکسن خوراکی نیز به جای اینکه ۳ تیپ ویروس را در بر داشته باشد، ۲ تیپ را در بر بگیرد.
وی با اشاره به اینکه از چهار سال پیش این برنامه در کشور آغاز شده است تاکید کرد: از مدتی قبل تامین این واکسن برای ۵۵ کشور دنیا دچار مشکل شده بود و شرکتهای تولیدکننده نمیتوانستند نیاز همه کشورها را تامین کنند. امسال بر اساس نیاز موجود، صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در این راستا همکاری خوبی داشت و برای ورود واکسنهای تزریقی فلج اطفال به ایران همکاری کرد.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: برنامه واکسیناسیون تزریقی فلج اطفال در ایران در چهار ماهگی و با اولویت استانهایی انجام میشود که همجوار کشورهای شرقی هستند. زیرا بیماری فلج اطفال در کشورهای شرقی هنوز شیوع دارد. البته در ایران از سال ۷۹ تاکنون حتی یک مورد گزارش بیماری فلج اطفال نداشتیم و همه این تلاشها برای رسیدن به حفظ این موقعیت و حذف کامل بیماری فلج اطفال در کشور است.
وی در ادامه تصریح کرد: هیچ درمانی برای فلج اطفال وجود ندارد و تنها راه مقابله پیشگیری است که با چند نوبت واکیسناسیون انجام میشود.
جهانپور با تاکید بر اینکه سه نوع تهاجمیویروس فلج اطفال (نوع۱، نوع ۲ و نوع ۳) نوع ۲ (WPV۲) در سال ۱۹۹۹ میلادی ریشهکن شد و هیچ موردی از نوع ۳ (WPV۳) از سال ۲۰۱۲ میلادی تاکنون گزارش نشده است خاطرنشان کرد: این سه نوع از نظر علائم کاملا مشابه هستند؛ ولی تفاوتهای ژنتیکی و ویرولوژیکی بین آنان باعث میشود به طور جداگانه ریشهکن شوند.
وی با اشاره به اینکه ویروس فلج اطفال معمولا کودکان زیر ۵ سال را تحت تاثیر قرار میدهد اضافه کرد: از طریق ویروسهای دهانی یا مدفوع و همچنین از طریق مواد غذایی و آب آلوده منتقل میشود. این ویروس به سرعت در روده گسترش پیدا کرده و به سیستم اعصاب حمله میکند و در عرض چند ساعت منجر به فلج و معلولیت میشود. تب، خستگی، سردرد، استفراغ، سفتی گردن و بدن درد از مهمترین علایم این بیماری هستند. هیچ درمانی برای این عارضه وجود ندارد و فقط میتوان با واکسن از وقوع آن پیشگیری کرد.
نظر شما