منصور آرامی، نماینده مردم بندرعباس، قشم، حاجیآباد، بندرخمیر و ابوموسی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری سلامت؛ با بیان اینکه آنقدری که تبصرهها در بودجه مربوط به درآمدهای نفتی است از حوزه دریایی هیچ چیزی نیامده است، افرود: این نشان میدهد که توسعه شهرهای ساحلی در نگاه دولت نیست. در صورتی که دولت میتواند از حوزه دریا هم درآمد خوبی داشته باشد ولی هیچکس به آن فکر نکرده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا نمیتوان از نمونههای موفق و تجربیات سایر کشورها در این زمینه استفاده کرد؛ اضافه کرد: قطعا میتوان این کار را انجام داد، تولید ناخالص داخلی ایران از دریا حدود ۲ تا ۴ درصد است، در صورتی که در بسیاری از کشورهای اروپایی بین ۱۲ تا ۲۵ درصد و در برخی جاها تا 50 درصد هم وجود دارد. دبی یکی از شهرهایی است که در موضوع گردشگری و تجارت و اقتصاد دریا وارد شده است. شهر شارجه هم در موضوع صنایع دریایی به خوبی کار کرده است. خیلی از کشورها نظیر کره جنوبی و نروژ که دریا دارند در همین شرایط به سر میبرند.
آرامی تاکید کرد: عرض من این است که دولت همچنان نگاه تک محصولی و اقتصاد رانتی دارد، البته که نفت یک نعمت خدادادی است و باید برای داشتن آن شکرگذار کنیم، اما در مواجهه با یک بحران، نفت ما تحریم میشود و نمیتوانیم آن را بفروشیم. بالاخره این نفت یک روز تمام خواهد شد ما از چه تکنولوژی و فناوری دیگری استفاده کردهایم که بتوانیم جایگزین این منبع کنیم؟ متاسفانه دولت به این موضوع کمتر توجه داشته چون کار سختی است!
عضو کمیسیون عمران در مجلس گفت: سخت است چون دولت باید به سراغ فناوریها، تجربیات و اتفاقات در حوزهای جدید برود که خودش هم در آن تخصص ندارد! ما در نفت که تخصص داریم پالایشگاه و پتروشیمی میسازیم، اما ما در حوزه شیلات هم نمیتوانیم همین قدر کار کنیم تا بتوانیم کشور سرآمدی باشیم؟ کشوری که ۵۸۰۰ کیلومتر ساحل دارد نمیتواند در این حوزه فعالیتی داشته باشد؟
وی ادامه داد: ببیند نروژ یا پاکستان در حوزه شیلات چقدر کار کردهاند ما چقدر کار کردهایم؟ درست است که ما کشور نفتی هستیم و باید در نفت سرآمد باشیم ولی میتوانیم در شیلات و صنایع دریایی هم سرآمد باشیم. کره جنوبی چگونه در صنعت دریایی سرآمد شده کشتی و شناورهای دریایی میسازد؛ ما هم میتوانیم کار را انجام دهیم.
آرامی افزود: ما باید همان میزان که نفت کار میکنیم در صنایع دریایی، گردشگری دریایی، شیلات، ترانزیت، بنادر و غیره کار کنیم، در این زمینهها هیچ اقدامینشده چون کار سختی برای دولت است! تغییر معمولا کار راحتی نیست و دولت باید رویه خود را در اقتصاد و استفاده از سایر منابع عوض کند.
خبرنگار: محمدسیاح
نظر شما