به گزارش گروه سلامت طبنا (خبرگزاری سلامت)، دکتر مهدی نقی زاده، رئیس مرکز آموزش عالی کشاورزی بردسیر دانشگاه گفت: زعفران یا همان طلای سرخ، گیاه ارزشمند و پرسودی است که در طول هزاران سال در ایران کشت میشده و کمبود زمینهای کشاورزی، خشکسالی و کمآبی از جمله مشکلاتی در راه تولید این محصول ارزشمند است.
وی ادامه داد: روش آیروپونیک یا هواکشت درکشت زعفران، این امکان را میدهد تا بدون نیاز به زمین زراعی و آبیاری، در حجم انبوه زعفران تولید کرده و به سود قابلتوجهی دست پیدا کرد و کشت آیروپونیک زعفران میتواند در فضایی کوچک، سالنی 100 متری یا حتی یکی از اتاقهای خانه نیز انجام شود.
رئیس مرکز آموزش عالی کشاورزی بردسیر گفت: در کشت گلخانهای زعفران، هزینههای تجهیزات، شخم زدن زمین، آبرسانی و بسیاری از هزینه های دیگر را نداریم. همچنین کشت زعفران در مزرعه مشکلاتی همچون آفتزدگی، سرمازدگی، از بین رفتن پیاز زعفران توسط جوندگان، بارندگی نابهنگام در زمان برداشت و مشکلاتی از این دست همراه است ولی این موارد درکشت گلخانهای دیده نمیشود.
وی افزود: روش کشت ایروپونیک یا هواکشت، بدون نیاز به مزرعه و خاک اجرا میشود و باید توجه داشت که در این روش گیاه نباید هیچگونه تماس مستقیم با آب داشته باشد زیرا امکان پوسیدگی پیاز و انتقال بیماری را افزایش میدهد و فقط باید شرایط دمایی و رطوبتی مورد نیاز گیاه را در زمانهای مناسب مهیا کرد.
مرضیه خسروی، دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی مرکز آموزش عالی کشاورزی بردسیر و مجری طرح نیز در رابطه با فرآیند این کشت بیان کرد: ابتدا مقدار ۳۰۰ کیلوگرم بنه زعفران خریداری و سپس در خرداد ماه بنههای زعفران مناسب را جدا کرده و در انباری بدون رطوبت و تاریک تا شهریور ماه انبار میکنیم. طی این مدت سینیهای کشت با ابعاد مخصوص چوبی ساخته شده بود را در چند طبقه با فاصله ۵۰ سانتی متر از هم گذاشته و در پایان مرداد ماه بنههای زعفران را از انبار بیرون آورده و با محلول های قارچ کش و کنه کش دو درصد ضدعفونی کرده پس از گذشت ۱ الی ۲ روز که آب آنها خارج شد، بنه ها را در داخل سینی و کنار هم قرار داده و به اتاق کشت و طبقهها انتقال داده ایم.
وی افزود: پس از آن مدتی در فضای تاریک قرار داده و بر اساس نیازهای زعفران، دما و رطوبت را تنظیم کردیم وبعد از طی مراحل تاریکی، نوردهی به صورت تدریجی آغاز شد و پس از آن رطوبت مناسب را در اختیار بنهها قرار داده و در هفته آخر یکباره سرمادهی را آغاز کردیم.
وی ادامه داد: پس از سرمادهی آخر که تحت شرایط خاصی انجام شد بنهها شروع به گلدهی کردند. گلدهی بنهها رابطه تنگاتنگی با وزن بنه ها داشت که قابل تأمل بود و بنههای بزرگتر گلدهی بهتری داشتند.
بنا بر اعلام روابط عمومی وزارت علوم، درحال حاضر مقایسه کمی و کیفی زعفران آیروپونیک با شرایط طبیعی در حال انجام است که پس از انجام این مراحل، در خصوص اقتصادی بودن و کیفیت این نوع کاشت اظهار نظر خواهد شد.(ایسنا)
نظر شما