سرطان لب (lip cancer) نوعی از سرطان سر و گردن است که از سلولهای سنگفرشی لب و دهان شروع میشود. نشانههای اولیه این سرطان، زخم یا برآمدگی روی لب یا داخل دهان است که به مرور زمان بهبود پیدا نمیکند.
سرطان لب
سرطان لب (Lip cancer)، یکی از شایع ترین سرطان های دهان است که اغلب در مردان بروز می کند. شایع ترین نوع سرطان لب هم، نوع سنگفرشی آن است که می تواند پخش شود.دلایل بروز سرطان لب
اگر افراد و به خصوص آقایان که بیشتر در معرض ابتلا به سرطان لب قرار دارند، با علل بروز آن آشنا شوند، می توانند از عوامل خطرزای آن دوری کنند و شانس خود را برای ابتلا به این سرطان کاهش دهند.- مصرف تنباکو مصرف محصولات تنباکو از قبیل سیگار، پیپ و قلیان یکی از عوامل خطری است که سبب افزایش احتمال ابتلا به سرطان لب می شود.
- عفونت های ویروسی اگر چه به بطور کامل ثابت نشده، ولی نتایج برخی تحقیقات حاکی از آن است که ویروسی به نام (HPV)یا ویروس پاپیلومای انسانی، احتمال ابتلا به سرطان لب را افزایش می دهد.
- کمبود برخی موادمغذی برنامه غذایی که عناصری مانند آهن، اسید فولیک، سلنیوم و ویتامین های A و E را کمتر دارد، احتمال ابتلا به سرطان دهان را افزایش می دهد.
- عدم رعایت بهداشت دهان عدم رعایت نکات بهداشتی در ناحیه دهان (مثل مسواک زدن) سبب ابتلا به سرطان لب و دهان می شود.
- عوامل ژنتیکی نژادهای آفریقایی و مردان بالای 40 سال، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان لب قرار دارند.
- مصرف الکل مصرف الکل، خطر ابتلا به سرطان لب را افزایش می دهد.
- در معرض نور آفتاب بودن افرادی که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند و یا از نورها و اشعه های مصنوعی استفاده می کنند (مثل تخت های سولاریوم که برای برنزه کردن استفاده می شوند)، در معرض ابتلا به سرطان لب می باشند. این گونه افراد به سرطان پوست نیز مبتلا می شوند.
اگر فرد مبتلا به سرطان لب، خونریزی داشته باشد و متوقف نشود و یا علایم غیر معمول مثل مشکل در خوردن و آشامیدن و قورت دادن غذا داشته باشد، حتما باید با پزشک متخصص خود در میان بگذارد.
علایم این بیماری
مانند سایر سرطانها، سرطانلب نیز در مراحل اولیه احتمالا علائم آشکار نداشته باشد. گاهی اوقات ابتلا به سرطانلب از طریق معاینه بیمار توسط دندانپزشک مشخص میشود. علائم سرطانلب میتواند همانند سایر بیماریهای لب باشد، بنابراین ضروری است در صورت مشاهده هر نوع ضایعه بی دلیل روی لب یا خونریزی از لب به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنید. وقتی که علایم سرطان لب بروز می کند، شایعترین علامت آن درد است که معمولا بهبود نمی یابد. در اغلب موارد سرطان از لب پایین شروع می شود و گسترش می یابد. سرطان ناشی از تغییرات یا رشد غیرطبیعی سلول های دیسک مانندی است که روی لب را می پوشانند.از مهمترین علائم ابتلا به سرطان لب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خونریزی از لب
- تغییر یک منطقه از لب
- بزرگ شدن گره های لنفاوی
- ایجاد توده هایی بر روی لب
- درد در ناحیه لب
- کرختی و احساس سوزن سوزن شدن
- ورم در ناحیه فک و دهان
- ایجاد منطقه ای ضخیم بر روی لبان
- تغییر صدا
- گلودرد یا احساس اینکه چیزی در گلو گیر کرده است
علایمی که ممکن است بیانگر یک بیماری جدی باشد
اگر سرطان لب تحت درمان قرار نگیرد می تواند منجر به بروز بیماری های خطرناکی شود. اگر فرد مبتلا به سرطان لب ، خونریزی داشته باشد و متوقف نشود، و یا علایم غیر معمول مثل مشکل در خوردن و آشامیدن و قورت دادن غذا داشته باشد، حتما باید با پزشک متخصص خود در میان بگذارد.این علایم جدی عبارتند از:
- تغییر میزان هوشیاری فرد
- خونریزی بیش از حد
- تب بالا
- بی حالی
- ضربان قلب سریع
اگر سرطان لب زود تشخیص داده شود، می تواند با درمان هایی نظیر جراحی و پرتودرمانی بهبود یابد.
بیمارانی که سیگار می کشند، بهتر است سیگار کشیدن را قبل از شروع دوره درمان متوقف کنند.
- عمل جراحی عمل های جراحی متعددی برای افراد مبتلا به سرطان وجود دارد و پزشک متخصص بسته به میزان گسترش سرطان ممکن است قسمت های خاصی از تومور سرطانی را بردارد.
- پرتودرمانی اشعه های ایکس x برای از بین بردن سلول های سرطانی به کارمی روند و یا مانع رشد آنها می شوند. از آنجا که در پرتو درمانی می توان اشعه x را به قسمت خاصی از بدن محدود کرد و تاباند، می توان برای درمان سرطان های قسمت های کوچک از آن استفاده کرد.
- شیمی درمانی در شیمی درمانی سرطان لب، از موادی مانند سیس پلاتین برای مبارزه با سلول های سرطانی استفاده می شود.
- دارو درمانی هدفمند این روش درمانی نقاط ضعف خاص سلولهای سرطانی را هدف قرار می دهد و باعث مرگ سلول های سرطانی می شود. از دارودرمانی هدفمند معمولا به همراه شیمی درمانی استفاده میشود.
- ایمنی درمانی ایمنی درمانی نوعی دارو درمانی است که به سیستم ایمنی برای مبارزه با سرطان کمک میکند. سیستم ایمنی شما ممکن است نتواند با سرطان مبارزه کند، زیرا سلولهای سرطانی پروتئینهایی تولید میکنند که از طریق آنها میتوانند از سلولهای سیستم ایمنی پنهان شوند. به همین دلیل، در صورت پیشرفته بودن سرطان و موثر واقع نشدن سایر گزینههای درمان از ایمنی درمانی کمک گرفته میشود.
مواردی که پزشک قبل از درمان سرطان لب باید آنها را مد نظر قرار دهد
- فرد در چه مرحله ای از سرطان است؟
- کدام منطقه از لب و دهان درگیر تومور شده است؟
- آیا سرطان به رگ های خونی هم منتقل شده است یا نه؟
- اندازه تومور چقدر است؟
- ظاهر بیمار چگونه است و آیا توانایی صحبت کردن یا غذاخوردن را دارد؟
- سن بیمار و سلامت عمومی او چطور است؟
نظر شما