خواص درمانی و تغذیه ای روغن کتان (Linseed oil) را نمی توان انکار کرد. باستان شناسی نشان می دهد که دانه های کتان اولین بار توسط Babylonians در اطراف 2000 B. C. E کاشته شده است. یونانی ها نشانه هایی از کاشت دانه کتان و استفاده از دانه های آن را در اشعارشان دارند. کتان در روم و سایر مناطق کشت شده است و ما را به این باور می رساند که آنها از دانه های رژیمی نیز استفاده می کنند. در قرن هشتم، خواص سلامتی و دارویی بذر کتان به طور گسترده ای شناخته شده بود که پادشاه فرانسه، Charlemagne در مجله پزشکی خود در مورد دانه کتان نوشته بود. نام علمی این دانه به “مفید ترین” ترجمه می شود. این دانه یکی از قدیمی ترین گیاهان کشت شده در جهان است. از آنجا که این گیاه دارای کاربردهای زیادی است، دانه های آن را می توان به صورت خام خورده یا برای استخراج روغن استفاده کرد. دو نوع روغن وجود دارد که از دانه های کتان استخراج می شود.
  • روغن کتان
  • روغن دانه کتان
روغن این گیاه در ماشین آلات و ابزارهای دیگر استفاده می شود در حالی که روغن دانه کتان برای مصرف انسان است. به شدت توصیه می شود که هرگز از روغن کتان برای اهداف پخت و پز استفاده نکنید. روغن کتان یکی از بهترین منابع طبیعی امگا ۳ است. اغلب نسبت به روغن ماهی در قابلیت های دارویی اش مقایسه می شود. این خبر خوبی برای گیاهخواران است زیرا بهترین منبع اسیدهای چرب امگا 3 در گیاهان است. دانه های کتان نه تنها غنی از امگا 3 هستند؛ بلکه دارای مواد مغذی مختلف می باشند. روغن دانه کتان کمی شیرین و دارای عطر و طعم تلخ است. این مشخصات طعم آن را خوشمزه می کند و به دانه های کتان یک طعم متمایز می دهد. این دانه حاوی 50٪ تا 60٪ اسید آلفالینولنیک است که یک شکل از اسیدهای چرب امگا 3 است. روغن این دانه یک رژیم غذایی سالم است که نه تنها ضد التهاب است بلکه بیماری های بیشتری نسبت به روغن ماهی دارد. دلایل زیادی برای انتخاب روغن این دانه نسبت به روغن ماهی وجود دارد که یکی از آن ها جیوه موجود در روغن ماهی است.

خواص روغن کتان

کنترل اگزما

اگزما یک بیماری پوستی است که ممکن است به عنوان یک واکنش آلرژیک به غذاها ایجاد شود و منجر به قرمزشدن، خشک شدن، التهاب و خارش پوست  شود. این نیز می تواند ناشی از مواد شیمیایی موجود در صابون، عطر و محصولات مراقبت از پوست باشد. پزشکان نقش رژیم غذایی را در کنترل این وضعیت پوست تأکید می کنند. مصرف یک قاشق غذاخوری روغن دانه کتان هر روز، کشسانی پوست را بهبود می بخشد و التهاب را آرام می کند.

مبارزه با سرطان با روغن کتان

دلایل متعددی برای وقوع سلول های سرطانی در بدن انسان وجود دارد؛ مواردی که پزشکان نمی توانند تشخیص دهند که چه موقع و چرا رخ داده است. داروهای متداول برای درمان سرطان هم دردناک و هم گران هستند. طبیعت، خودش تعداد زیادی از عوامل مبارزه با سرطان را در دانه های کوچک نگه داشته است. روغن دانه کتان دارای جایگاه معتبر و تأیید شده از نظر درمان سرطان در جهان است. رژیم های توصیه شده برای بیماران مبتلا به سرطان، مانند رژیم غذایی گیاهی، شامل روغن دانه کتان به عنوان یک جزء ضروری می باشد. مطالعات اخیر خواص اسید آلفالینولنیک موجود در روغن کتان را مشاهده کرده اند. این خواص مسیرهای سیگنال دهی را تغییر داده و رشد سرطان سینه را کاهش می دهد.

خواص روغن کتان

کاهش اسهال و یبوست

اسهال یک اختلال گوارشی است که برای بدن بسیار مضر است و اغلب منجر به از دست دادن انرژی و مواد مغذی می شود. مطالعاتی وجود دارد که نشان می دهد روغن این دانه به عنوان یک کمک مفید برای کاهش اثرات اسهال و کمک به حفظ مواد مغذی و انرژی است. روغن این دانه ماده ای شگفت آور در کاهش علائم یبوست با روان کردن روده بزرگ است. روغن این دانه یک درمان طبیعی برای کاهش یبوست است.

تامین مواد مغذی

روغن کتان یک منبع عالی از امگا 3 است. یک اونس روغن این دانه حاوی:
  • 8 گرم فیبر
  • 6 گرم پروتئین
  • ویتامین B1 31٪ RDA
  • منگنز 35٪ RDA
  • سلنیوم 10٪ RDA
  • فسفر 19٪ RDA

کنترل آرتروز با روغن کتان

درد مفصل می تواند بسیار ناراحت کننده باشد و از لذت بردن از زندگی جلوگیری می کند. داروهای شناخته شده زیادی وجود دارند که ادعا می کنند التیام بخش و تسکین دهنده التهاب مفاصل هستند. روغن این گیاه راهی طبیعی برای مدیریت درد است. اضافه کردن این روغن به یک ترکیب غذایی، مثل بلغور جو دوسر می تواند یک ترکیب خوب برای بیماران آرتروزی باشد. یک قاشق غذاخوری روغن دانه کتان نیز توصیه می شود. همچنین می تواند به طور بالقوه درد عضله و کمر را تسکین دهد.

آرام بخش اعصاب

روغن کتان حاوی EFA است که به تسکین اعصاب کمک می کند. روغن این دانه به عنوان یک آرامبخش عمل می کند که آسیب عصبی را به حداقل می رساند و همچنین در درمان سوزش و بی حسی مفید است. مطالعات در مورد مزایای بالقوه روغن این دانه بر روی بیماری پارکینسون انجام شده که بیماری ای است که بر سیستم عصبی اثر می گذارد. روغن این دانه نیز اثرات مثبتی بر آسیب های عصبی ناشی از دیابت و اسکلروزیس چندگانه دارد.

روغن کتان

ضدپیری

چندین محصول متعارف وجود دارند که ادعا می کنند زمان را به عقب برمی گردانند، اما ترکیبات مضر بسیاری هستند که نتیجه بخش نیستند. سن نمی تواند متوقف شود، اما عاقلانه است که یک مسیر طبیعی را به یک پوست لطیف و سالم برساند. مشاهده شده است روغن کتان قابلیت ارتجاعی پوست را افزایش می دهد و برای پیشگیری از چین و چروک ها و دیگر مشکلات پوستی مربوط به سن بسیار مناسب است. امگا 3 در روغن کتان می تواند باعث انسداد ماکولا در ارتباط با سن نیز شود.

محافظت از ریه ها با روغن کتان

امگا 3 به ریه کمک می کند تا هوا را فیلتر کرده و از آسیب های اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد در محیط جلوگیری کند. روغن دانه کتان اغلب برای درمان آسم و جلوگیری از حملات آسم استفاده می شود.

متعادل کردن هورمون ها

دانه کتان حاوی EFA است که از تولید بیش ازحد پروستاگلاندینا جلوگیری می کند و منجر به افزایش سطح PMS می شود که عمدتا مربوط به اندومتریوز است. برای مردان، EFAs موجود در روغن کتان می تواند باعث بهبود التهاب پروستات شود.

کاهش سلولیت

سلولیت اغلب نتیجه از دست دادن کشسانی و کلاژن در بدن است. روغن کتان توانایی بدن برای تولید کلاژن و کاهش سلولیت را بهبود می بخشد. وقتی که بدن ما توانایی خود را برای جلوگیری از تغییرات ساختاری در پوست از دست می دهد، سلولیت اتفاق می افتد.

کمک به کاهش وزن با روغن کتان

ملین های مصنوعی در تناسب اندام و کاهش وزن بیشتر از مفید بودن، مضر هستند. روغن این دانه به عنوان یک ملین طبیعی عمل می کند. روغن این دانه سیستم گوارش را در شرایط عالی نگه می دارد و بدن را از سمومی خلاص می کند که باعث افزایش وزن و نفخ می شود.