تاوانکس ، درمان عفونت های باکتریایی

تاوانکس دارویی است که در درمان عفونت‌های باکتریایی پوست (پیچیده و ساده)، سینوزیت حاد باکتریایی، کلیه، مثانه و پروستات استفاده می‌شود.

تاوانکس یک آنتی بیوتیک است که برای درمان عفونت‌های باکتریایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با خبرگزاری سلامت همراه باشید تا با موارد کاربرد و عوارض جانبی این دارو آشنا شوید.

تاوانکس و مکانیسم عمل آن

لووفلوکساسین یا همن تاوانکس از طریق مهار فعالیت آنزیم DNA gyrase و DNA Topoisomerase 4 در همانند سازی DNA باکتری اختلال ایجاد می‌کند و در نتیجه سنتز DNA باکتری مهار می‌شود. به این ترتیب از تکثیر باکتری جلوگیری می‌شود و اثرات باکتریسیدی ایجاد می‌کند

تاوانکس و موارد کاربرد آن

همانطور که پیش‌تر ذکر شد این دارو یک آنتی یبوتیک است که به دسته فلروکینولون‌ها تعلق دارد. این دارو موارد کاربرد بسیار زیادی دارد. درمان عفونت‌های پوستی، عفونت و التهاب غده پروستات، سل، ذات‌الریه، از جمله کاربردهای تاوانکس است. همچنین عفونت‌های منتقل شده از راه تماس جنسی، عفونت مجاری ادراری، طاعون، سیاه زخم و سینوزیت برخی دیگر از موارد کاربرد متداول تاوانکس هستند.

عوارض جانبی تاوانکس

مصرف این دارو همانند داروهای دیگر ممکن است با برخی عوارض جانبی همراه باشد. این عوارض جانبی در موارد نادر رخ می‌دهند. اما آشنایی با آن‌ها به شما کمک می‌کند تا در صورت بروز، از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید. برخی از عوارض جانبی تاوانکس عبارتند از:

سردرد، حالت تهوع، استفراغ، دل درد، بی‌خوابی، اسهال از عوارض مصرف تاوانکس است. مشکلات تنفسی، سرگیجه، یبوست، درد قفسه سینه نیز از دیگر عوارض مصرف لووفلوکساسین است. همچنین می توان به بثورات پوستی، ادم، خارش پوستی و افزایش تعریق به عنوان دیگر عارضه های مصرق این قرص اشاره کرد. این موارد کامل نبوده و شامل تمام عوارض جانبی این دارو نیستند. در صورت مصرف و مشاهده علائم غیرمعمول با پزشک خود مشورت کنید. در صورت تجربه علائم تهدید کننده پس از تاوانکس با اورژانس (115) تماس بگیرید.

مصرف کنندگان باید به این نکته توجه کنند که ذکر این عوارض جانبی در این مطلب به این معنی نیست که پس از مصرف حتما آن‌ها را تجربه خواهید کرد.

این عوارض در مواقع نادر رخ می‌دهند. بنابرین به هیچ وجه به دلیل نگرانی از عوارض جانبی، مصرف تاوانکس را قطع نکنید.

تاوانکس و واکنش های آلرژیک آن

در برخی مواقع ممکن است بدن شما به اجزای تشکیل دهنده دارو واکنش آلرژیک یا حساسیت نشان دهد. این واکنش‌ها حتی از عوارض جانبی این دارو نیز نادرتر هستند. اما به دلایل ذکر شده، آشنایی با آن‌ها ضروری است. برخی از واکنش‌های آلرژیک به تاوانکس شامل موارد زیر هستند:

  1. مشکلات تنفسی
  2. کهیر
  3. تورم گلو یا صورت
  4. تاول
  5. تب
  6. بثورات پوستی
  7. پوسته پوسته شدن پوست

مصرف تاوانکس در بارداری و شیردهی:

بارداری: مطالعات دقیق و به‌خوبی کنترل‌شده در زنان باردار انجام نشده‌است، لذا مصرف این دارو طی این دوران باید فقط تحت نظر پزشک متخصص و با احتیاط انجام گیرد.
شیردهی: این دارو ممکن است در شیر مادر ترشح شود و به دلیل امکان بروز عوارض جانبی جدی در نوزادان شیرخوار، مصرف آن در دوران شیردهی توصیه نمی‌گردد.

تاوانکس و تداخلات دارویی

تداخلات دارویی با تاوانکس

ممکن مصرف این دارو در کنار داروهای دیگر باعث ایجاد تداخل شود. این تداخلات دارویی یا اثربخشی تاوانکس را افزایش یا کاهش می‌دهند و یا باعث ایجاد عوارض خطرناک در بدن می‌شوند. برخی از داروهایی که ممکن است با لووفلوکساسین تداخل داشته باشند در ادامه ذکر شده‌اند:

  1. دیکلوفناک
  2. هیدروکورتیزون
  3. ناپروکسن
  4. پردنیزولون
  5. ایبوپروفن
  6. وارفارین
  7. پروبنسید
  8. اندانسترون
  9. متادون
  10. هالوپریدول
  11. آمیودارون

مصرف کنندگان باید به این نکته توجه کنند که لیست بالا کامل نیست. در صورت مصرف دارو یا داروهای خاص، لیستی از آن‌ها را قبل از مصرف به پزشک تحویل دهید.

تاوانکس و علائم بیش مصرفی آن

در صورتی که مصرف کننده مقدار دوز مصرفی زیادی را در یک بازه زمانی کوتاه مصرف کند ممکن است دچار بیش مصرفی یا اوردوز با این دارو شود. برخی از شایع‌ترین علائم اوردوز با تاوانکس شامل موارد زیر هستند:

  • سرگیجه شدید
  • مشکلات تنفسی
  • احساس خواب آلودگی
  • حالت تهوع
  • استفراغ

اشکال دارویی تاوانکس

تاوانکس و اشکال دارویی

تاوانکس در سه شکل قطره، قرص و آمپول در داروخانه‌های ایران موجود است که پزشک معالع با توجه به نوع بیماری شما، یکی از انواع آن را برای شما تجویز می‎‌کند.

لووفلوکساسین نام دیگر تاوانکس

یکی از سوالات متداولی که مصرف کنندگان می‌کنند تفاوت تاوانکس و لووفلوکساسین است. در اصل لووفلوکساسین نام به اصطلاح ژنریک این دارو بوده و تفاوتی با این دارو ندارد. بنابرین ممکن است پزشک شما این دارو را با این نام به شما معرفی کند.

نکته مهم هنگام مصرف تاوانکس

همانطور که پیش‌تر ذکر شد، این دارو تنها برای درمان عفونت‌های باکتریایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابرین از تاوانکس برای درمان عفونت‌های ویروسی استفاده نکنید.

عفونت گلو و مصرف قرص تاوانکس

همانطور که پیش‌تر ذکر شد تاوانکس برای درمان سینوزیت و گلو درد نیز به کار می‌رود. اما باید به این نکته توجه کنید که عموما برای گلودردهایی که منشا باکتریایی دارند تجویز می‌شود.

قرص تاوانکس برای درمان کرونا

همانطور که چندین بار در این مقاله ذکر شد، تاوانکس تنها برای درمان عفونت‌های باکتریایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. درمورد ویروس کرونا هم مصرف این دارو آن‌ هم به صورت خودسرانه نه تنها فایده‌ای ندارد، بلکه ممکن است برای شما مضر نیز باشد. عموما این دارو زمانی برای بیماران کرونایی تجویز می‌شود که فرد در کنار عفونت ویروسی خود به عفونت باکتریایی نیز مبتلا شده باشد. در صورت تجویز پزشک متخصص مصرف این دارو در کرونا مانعی ندارد.

موارد احتیاط مصرف تاوانکس

۱- در صورت عدم بهبودی علایم طی چند روز از شروع مصرف دارو و یا بدتر شدن آن، با پزشک خود مشورت نمایید.
۲- از مصرف همزمان داروهای ضد اسید حاوی آلومینیم، کلسیم یا منیزیم، دیدانوزین، مکمل های آهن، سوکرالفیت و روی با این دارو پرهیز نمایید. این داروها باعث جلوگیری از اثر بخشی مناسب لووفلوکساسین می‌گردند. لذا بهترین زمان مصرف این داروها حداقل 2 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از مصرف لووفلوکساسین است.
۳- این دارو ممکن است در برخی افراد باعث حساسیت بیشتر پوست نسبت به نور خورشید شود. تماس با نور خورشید حتی برای دوره‌های کوتاه زمانی ممکن است باعث بروز آفتاب سوختگی شدید، بثورات جلدی، قرمزی، خارش یا سایر تغییرات رنگی پوست گردد. در صورت مشاهده واکنش شدید به نور خورشید، با پزشک خود مشورت نمایید.
۴- در صورت بروز بثورات جلدی یا سایر علایم واکنش‌های آلرژیک، مصرف تاوانکس را قطع نموده و با پزشک خود مشورت نمایید.
۵- این دارو ممکن است در برخی افراد باعث بروز گیجی، منگی، خواب آلودگی یا کاهش هوشیاری گردد. لذا ضمن درمان از رانندگی و کار با وسایلی که نیاز به هوشیاری کامل دارد، خودداری نمایید.
۶- لووفلوکساسین ممکن است باعث درد، التهاب یا پارگی تاندون شود. در صورت مشاهده این علایم در دست‌ها، شانه‌ها و ساق‌ها، مصرف تاوانکس را قطع نموده و بلافاصله با پزشک تماس حاصل نمایید. از انجام فعالیت‌های ورزشی خودداری نمایید، مگر آن که پزشک دستور داده باشد.
۷- مصرف این دارو در برخی بیماران دیابتی تحت درمان با انسولین یا داروهای خوراکی پایین آورنده قند خون، ممکن است باعث هیپوگلیسمی ( اُفت قند خون) گردد. علایم کمی قند خون باید قبل از آن که منجر به بیهوشی گردد، درمان شود. این علایم در افراد مختلف ممکن است متفاوت بوده و شامل خستگی یا ضعف، احساس اضطراب، تاری دید، عرق سرد، اغتشاش شعور، رنگ پریدگی، اشکال در تمرکز، خواب آلودگی، گرسنگی شدید، سردرد، تهوع، عصبانیت، ضربان سریع قلب و لرزش غیر طبیعی می‌باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علایم، مصرف دارو را قطع نموده و بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
۸- مصرف این دارو در بیماران مبتلا به پایین بودن مقدار پتاسیم خون، ممکن است منجر به ضربان تند، کند یا نامنظم قلب گردد.

تاوانکس ؛ مفید یا مضر؟

تاوانکس

این دارو نیز همانند دیکر داروها در صورتی که به صورت منظم و تحت نظارت پزشک مصرف شود، نه نتها برای شما ضرری ندارد، بلکه برای شما مفید نیز هست.

این مطلب را نیز مطالعه کید: تادالافیل، دارویی که باید با آن آشنایی داشته باشید…

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha