کد خبر: پودر-سفید-رنگ-مالتودکسترین
۲ آذر ۱۳۹۹، ۱۴:۵۳
پودر سفید رنگ مالتودکسترین

پودر مالتودکسترین

مالتودکسترین (Maltodextrin) یک پودر سفید رنگ است که نسبتا بی‌مزه بوده و در آب حل می‌شود. این پودر یک نوع افزودنی به طیف گسترده‌ای از غذاها محسوب می‌شود، زیرا می‌تواند طعم، بافت و میزان نگهداری غذا را بهبود بخشد. مالتودکسترین ممکن است از هر خوراکی نشاسته‌ای مانند ذرت، سیب زمینی، گندم، تاپیوکا یا برنج گرفته شود، گرچه این پودر از محصولات طبیعی تولید شده و سپس پردازش می‌شود.  تولید کنندگان، نشاسته را از طریق فرآیندی به نام هیدرولیز به مالتودکسترین تبدیل می‌کنند. فرآیند هیدرولیز با استفاده از آب، آنزیم‌ها و اسیدها برای شکستن نشاسته به قطعات کوچکتر منجر به تولید پودر سفید حاوی مولکول‌های شکر می‌شود. افراد مبتلا به بیماری سلیاک باید در نظر داشته باشند که اگر منبع نشاسته گندم باشد، مالتودکسترین می‌تواند اثر گلوتن داشته باشد. به طور کلی مالتودکسترین یک شیرین کننده و یک کربوهیدرات بدون ارزش غذایی است و باعث افزایش سطح قند خون می‌ شود و همین مسئله می‌تواند منجر به افزایش وزن شود. اضافه کردن این پودر به محصولات خوراکی می‌تواند موجب بروز عوامل زیر شود:
  • کمک به ترکیب مواد تشکیل دهنده با هم
  • بهبود بافت و کمک به عطر و طعم غذا
  • کمک به حفظ و نگهداری مواد غذایی
  • جایگزینی شکر و چربی با کالری پایین
مالتودکسترین هیچ ارزش غذایی ندارد، با این حال، این پودر یک نوع کربوهیدرات خوب برای هضم غذا است و می‌تواند به سرعت انرژی بدن را تامین کند، به همین دلیل، تولید کنندگان این پودر را به بسیاری از نوشیدنی‌های ورزشی و تنقلات اضافه می‌کنند.

کدام مواد غذایی حاوی این پودر هستند؟

بسیاری از افراد هر روز بدون آن که مطلع باشند، از پودر مالتودکسترین مصرف می‌کنند. مواد غذایی که اغلب حاوی مالتودکسترین هستند، در زیر آورده شده است که به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:
  • ماکارونی
  • غلات پخته شده
  • برنج
  • محصولات پخته شده
  • سس سالاد
  • غذاهای یخ زده
  • سوپ‌ها
  • قندها و شیرینی‌ها
  • نوشیدنی‌های ورزشی
برخی از تولید کنندگان ممکن است مالتودکسترین را به لوسیون، محصولات مراقبت از مو و خوراک دام اضافه نمایند. مصرف پودر مالتودکسترین

آیا مصرف این پودر بی‌خطر است؟

مالتودکسترین به عنوان یک افزودنی غذایی شناخته شده است، با این حال، اگر فرد غذاهای زیادی که حاوی این پودر باشند را مصرف کند، رژیم غذایی آن‌ها دارای مقدار زیاد شکر، فیبر کم و پر از غذاهای پردازش شده می‌شود. این نوع از رژیم غذایی می‌تواند خطر ابتلا به کلسترول بالا، افزایش وزن و دیابت نوع 2 را افزایش دهد. برخی از تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف این پودر می‌تواند با خطرات احتمالی مرتبط با سلامت همراه باشد، در زیر به معرفی این عوامل خواهیم پرداخت:
  • دیابت
  • تاثیر بر تعادل باکتری‌های روده
  • آلرژی یا عدم تحمل
  • مواد تشکیل دهنده ژنتیکی اصلاح شده که بر اساس عقیده بسیاری از افراد می‌تواند با شرایطی از جمله سرطان، مشکلات کلیوی، بیماری آلزایمر، مقاومت آنتی بیوتیکی، آلرژی و مشکلات نازایی مرتبط باشد
در صورتی که مبتلا به دیابت هستید باید از مصرف این پودر اجتناب ورزید، همچنین اگر می‌خواهید باکتری‌های روده شما سالم بمانند، بهتر است مصرف آن را محدود سازید. بر اساس یک مطالعه مشخص شد که مالتودکسترین می‌تواند رشد پروبیوتیک‌ها را در سیستم گوارش که برای عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار مهم هستند، مهار کند. همین مطالعه نشان داد که این پودر می‌تواند رشد باکتری‌هایی مانند E.coli را که با اختلالات خود ایمنی مانند بیماری کرون همراه است، افزایش دهد. اگر در معرض خطر ابتلا به اختلال خود ایمنی یا دستگاه گوارش هستید، بهتر است از مصرف مالتودکسترین پرهیز کنید. در صورتی که می‌خواهید از وجود این پودر در محصولات بسته بندی شده فروشگاه‌ها مطمئن شوید، برچسب‌های غذایی پشت بسته بندی را حتما با دقت بخوانید؛ بر روی برچسب تمامی مواد تشکیل دهنده محصول درج می‌گردند.

مزایای مصرف پودر مالتودکسترین

مالتودکسترین یک محصول ارزان و موثر است که می‌تواند بافت، طعم و عمر مفید مواد غذایی را بهبود بخشد. بسیاری از ورزشکاران و افرادی که می‌خواهند به وزن عضلانی دست یابند، از محصولات حاوی مالتودکسترین استفاده می‌کنند، زیرا این پودر منبع انرژی است. این پودر جایگزین‌هایی نیز دارد و برای کسانی که در مورد مصرف آن نگران هستند، مناسب می‌باشد. این مسئله می‌تواند به افراد کمک کند تا از فشار خون و قند خون جلوگیری نمایند. سایر مکمل‌های غذایی که موجب غلظت و تثبیت محصولات می‌شوند شامل ژلاتین گیاهی و گیاه گوار هستند. تولید کنندگان همچنین ممکن است از نشاسته تاپیوکا و نشاسته زردآلو به عنوان غلظت دهنده استفاده کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha