کد خبر: معرفی-قرص-آریپیپرازول-aripiprazole
۱۸ آذر ۱۳۹۸، ۸:۱۴

مکانیسم اثر قرص آریپیپرازول

قرص آریپیپرازول منجر به کاهش فعالیت دوپامین در نواحی لیمبیک و افزایش فعالیت دوپامین در نواحی پیشانی می گردد. بر اساس تحقیقات انجام شده قرص آریپیپرازول یک داروی مؤثر با  عوارض رخوت زا و متابولیک بسیار مطلوب و نیمه عمر طولانی است که قابل تجویز به صورت یک بار در روز می باشد. امید می رود که خواص این دارو منجر به کاهش علایم منفی و نیز بهبود بیماری ها ی روان پریشی شود. اثر آگونیست نسبی قرص آریپیپرازول بر گیرنده D، باعث می شود که این دارو در شرایط پرکاری دوپامینی به عنوان آنتاگونیست عمل کند و در شرایط کم کاری دوپامینی به عنوان آگونیست عمل نماید. این عملکرد باعث رفع پرکاری دوپامین در نواحی لیمبیک و کم کاری دوپامین در نواحی پیشانی و جلو پیشانی خواهد شد. علاوه بر این یک آگونیست نسبی باعث کم شدن شدید دوپامین در نواحی استرباتوم و در نتیجه عوارض خارج هرمی نمی گردد. شواهد زیادی به نفع عملکرد آگونیست نسبی D توسط قرص آریپیپرازول وجود دارد. ضمنا قرص آریپیپرازول یک آگونیست نسبی گیرنده های HTA-5 نیز می باشد.

اطلاعات بیشتر از قرص آریپیپرازول

عملکرد قرص آریپیپرازول در اسکیزوفرنی همچنان به وضوح مشخص نیست. از آنجا که بوسپیرون که یک آگونیست نسبی 5-HTA و یک داروی ضد اضطراب مؤثر می باشد معقول است که فکر کنیم قرص آریپیپرازول نیز اضطراب را کاهش می دهد. قرص آریپیپرازول با تمایل بالایی به گیرنده های D3 و H1 متصل می شود. بر اساس نتایج انجام شده در خصوص قرص آریپیپرازول اعلام شده است که مقدار دوز مجاز مصرفی این دارو در درمان اسکیزوفرنی حاد (۱۰ تا ۳۰ میلی گرم)، در درمان شیدایی حاد (۳۰ میلی گرم روزانه) و در درمان بی قراری حاد و درمان کمکی در افسردگی اساسی (۲ تا ۱۵ میلی گرم روزانه) می باشد. البته شایان ذکر است که این مقدار دوز میزان میانگین تایید شده می باشد و ممکن است که پزشک معالج شما با توجه به شرایط بدنی و بیماریتان مقدار دوز مصرفی را برای شما تغییر دهند. قرص آریپیپرازول تنها داروی ضد سایکوزی است که پرولاکتین را کاهش می دهد. یک مطالعه در کره جنوبی نشان داد که با اضافه کردن ۳۰ میلی گرم روزانه آریپیپرازول به هالوپریدول، می توان پرولاکتین افزایش یافته را کاهش داد. این یافته، یک احتمال جالب را نشان می دهد که می توان در بیمارانی که به داروهای ضد جنون پاسخ داده اما دچار عوارض افزایش پرولاکتین هستند، از این دارو کمک گرفت.

عوارض جانبی و ملاحضات مصرف قرص آریپیپرازول

بروز تهوع، دپرسیون، تب، درد قفسه سینه، افکار خودکشی، اختلالات گوارشی، اسهال، یبوست، تب، سرگیجه، بی خوابی، سردرد، افزایش وزن و سندروم نورولپتیک بدخیم از عوارض جانبی مصرف قرص آریپیپرازول می باشد. توجه داشته باشید که برخی از این عوارض بعد از گذشت چند روز خود به خود از بین می رود اما اگر برخی از عوارض شما را اذیت می کند با پزشکتان مشورت کنید و از داروهای کمکی استفاده کنید.
  • مصرف همزمان این دارو با دیگر داروهای ضد افسردگی و الکل باعث افزایش اثر تضعیف کننده سیستم اعصاب مرکزی می شود.
  • مصرف داروی کینیدین همراه با این دارو می توانند غلظت آریپیپرازول را افزایش دهد.
  • این دارو همچنین با داروی کتوکونازول باعث افزایش غلظت آن می شود.
  • اگر دچار چربی خون بالا و یا تری گلیسیرید بالا هستید باید قبل از مصرف این دارو با پزشکتان مشورت کنید.
  • در صورت ابتلا به بیماری های کبدی و کلیوی، تشنج و صرع و بیماری های قلبی و عروقی حتما پزشک خود را در جریان قرار دهید.
  • هیچ گاه مصرف این قرص را به شکل ناگهانی و خودسرانه قطع نکنید زیرا موجب عود علایم بیماری می شود.
  • سعی کنید قرص آریپیپرازول را هر روز و سر ساعت مشخصی استفاده کنید. این دارو حتی به صورت ناشتا هم می تواند استفاده شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha