تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۸:۲۹
دکتر امراله شریفی دکترای تخصصی تغذیه و هیئت علمی دانشگاه در گفتگو با طبنا(خبرگزاری سلامت)، درباره انواع گیاهخواران گفت: گیاهخواران به طور کلی به چهار دسته تقسیم میشوند، برخی از محصولات حیوانی فقط لبنیات را مصرف میکنند، برخی از محصولات حیوانی لبنیات و تخم مرغ را مصرف میکنند، برخی از هیچ نوع محصول با منشاء جانوری استفاده نمیکنند که به آنها گیاهخوار کامل گفته میشود و برخی هم صرفا به دلایل سلامتی از رژیم گیاهخواری و تخم مرغ و لبنیات استفاده میکنند اما گاهی هم از گوشتها مصرف میکنند و اعتقاد راسخی به گیاهخواری محض ندارند. وی افزود: از گروههای گیاهخوار ذکرشده فقط گیاهخوار کامل در معرض خطر واقعی کمبود تغذیهای قرار دارند و بقیه گروهها طی مشاوره با دایِتراپیست میتوانند رژیم غذایی کاملی از نظر کالری و مواد مغذی داشته باشند. شریفی ادامه داد: در بلندمدت احتمال کمبود ویتامین B12 وجود دارد. اگرچه سطح بالای اسید فولیک سبزیجات ممکن است آسیبهای نورولوژیک ناشی از کمبود B12 را بپوشاند اما احتمال بروز علائم و عوارض آنمیمگالوبلاستیک پابرجاست. بنابراین لازم است در دورههای متوالی بسته به شرایط جسمیو رژیمی، مکمل B12 دریافت کنند. این دکترای تخصصی تغذیه و هیات علمی دانشگاه توضیح داد: با رعایت تنوع در مصرف سبزیجات، غلات کامل و حبوبات خطر کمبود آهن در گیاهخواران بیشتر از همه چیز خواران نیست. گیاهخوارانی که لبنیات مصرف نمیکنند بهویژه آنهایی که کمتر در معرض نور آفتاب قرار دارند در معرض کمبود ویتامین دی و کلسیم و عوارض ناشی از آن قرار دارند. وی با بیان اینکه بررسیها نشان میدهد معمولا دریافت پروتئین گیاهخواران کمتر از همه چیز خواران است هرچند ممکن است کمتر از نیاز واقعی آنها نباشد و دچار کمبود پروتئین نشوند، اظهار کرد: رژیم گیاهخواری در صورتی که به دقت تنظیم شود برای کودکان و نوجوانان و حتی زنان باردار و شیرده نیز امن است. اگرچه در این افراد توصیه نمیشود. باید رژیم غذایی این افراد اقلا یک بار توسط دایِتراپیست آنالیز شود و سطح دریافت پروتئین و کلسیم و آهن و روی و B12 و Vit D و میزان کفایت آن با توجه به جنسیت و شرایط سنی و جسمی فرد بررسی شود.