تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۷
یک دندانپزشک با اشاره به تأثیر جویدن آدامس در درمان های ارتودنسی گفت: داروهای رایجی مانند آنتیهیستامینها و داروهای ضدفشار خون ممکن است دندانها را زرد کند. دکتر هادی درویش پور در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت در ارتباط با رنگ زبان و بیماری های مرتبط با آن اظهار داشت: زبان بخش منحصر به فردی از بدن انسان بوده که برای هر یک از ما بسیار مهم است و میتوان با مشاهده آن اطلاعات کافی از بقیه ارگانهای بدن به دست آورد. وی افزود: رنگ زبان سالم همیشه یکنواخت صورتی بوده و این ارگان همیشه مرطوب، بدون پلاک، لکهها، شیارها و زخم است که این نشان میدهد که سیستم معده و دستگاه گوارش سالم و عملکرد خوبی در روند هضم غذا دارند. وی با بیان اینکه پلاکهای سفید نازک زبان معمولا نشان دهنده مشکلات کبد یا دستگاه گوارش است، گفت: وجود یک لایه ضخیم از پلاکهای سفید زبان میتواند نشانه این مشکل بوده که برخی از ارگانها در بدن به طور کامل نمیتواند انجام وظایف فیزیولوژیکی خود را در حفظ سلامتی انجام دهند. همچنین ممکن است حضور عفونت ویروسی را نشان دهد. درویش پور ادامه داد: پلاکهای زرد رنگ نشان دهنده مشکلات کبد یا کیسه صفرا است همچنین میتواند نشانهای از نوع تغذیه ضعیف و یا هضم ضعیف غذا باشد. وی گفت: زبان جغرافیایی(پلاکهایی با حدود متغیر و نامشخص)یک نشانه از بیماریهای دستگاه گوارش است اگر شیارهای موجود عمیق باشد که شبیه ترک باشند این حالت افزایش میزان قند خون را نشان میدهد که بیمار باید برای یک تشخیص دقیق با پزشک مشورت کند. وی در ادامه به دلایل زرد شدن رنگ دندان ها اشاره کرد و گفت: عوامل متفاوت ممکن است بر رنگ دندانها اثر گذاشته و ته رنگ زردی به آنها بدهند در اغلب موارد، علل تغییر رنگ دندان را میتوان به دو رده داخلی و خارجی تقسیم کرد. این دندانپزشک بیان کرد: رنگهای خارجی روی مینای دندان، بخش سختی که بیرونیترین لایه دندان را تشکیل میدهد، مینشینند و معمولا این رنگها از غذاهایی که میخوریم منشا میگیرند. درویش پور اضافه کرد: غذاها و نوشیدنیهای با رنگهای تیره همچون قهوه، چای سیاه، نوشابههای کولادار، سسهای تیره و انواع میوهها مانند انگور، بلوبری و انار بیشترین تاثیر را در رنگ کردن دندانها دارند. وی گفت: غذاها و نوشیدنیهای اسیدی با تخریب مینای دندان و آسانتر کردن چسبیدن کروموژنها به دندان میتواند وضع را بدتر کنند. تانین، یک ترکیب تلخ که در چای یافت میشود، نیز به چسبیدن کروموژنها به دندانها کمک میکند. این دندانپزشک تصریح کرد: سیگار کشیدن و جویدن توتون از جمله عوامل شناختهشده رنگگیری خارجی دندانها هستند همچنین عدم رعایت بهداشت دندانی که به تجمع پلاکهای دندانی میانجامد نیزمی تواند سبب تغییر رنگ دندان ها شود. وی در خصوص رنگگیری داخلی درون دندان گفت: عوامل گوناگون، خواص ساطعکننده نور مینا و عاج زیر آن را تغییر میدهند همچنین اگر کودکان آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین و داکسیسایکلین را در هنگامی که دندانها در حال رشد هستند یعنی پیش از ۸ سالگی مصرف کنند، دندانهایشان ممکن است به رنگ زرد مایل به قهوهای درآید. درویش پور افزود: در دوران بزرگسالی، کلرهگزیدین، ماده ضدعفونیکنندهای که به صورت دهانشویهای قوی با تجویز پزشک برای درمان التهاب لثهها به کار میرود، ممکن است باعث رنگ گرفتن دندان شود همچنین داروهای رایجی مانند آنتیهیستامینها و داروهای ضدفشار خون گاهی ممکن است دندانها را زرد کند. وی در پایان به موضوع ارتودنسی اشاره کرد و گفت: در درمان های ارتودنسي جويدن آدامس بدون قند براي كاهش درد و زودتر جا به جا شدن دندان ها در طول درمان توصيه مي شود. كدخبرنگار410800