خبرنگار: محمدسیاح
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۹
احسان ارکانی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری سلامت؛ افزود: یکی از الزامات و تکالیف دولت با محوریت وزارت اقتصاد در برنامه ششم، تدوین ساز و کاری برای جلوگیری از افزایش نقدینگی به صورت سالانه بوده است که اتفاقاً همین موضوع تا الان و در این مدتی که از ابلاغ برنامه ششم می گذرد نه تنها در مورد توجه قرار نگرفته است بلکه برعکس ما شاهد رشد افزایش فسارگسیخته نقدینگی در کشور بودهیم. وی ادامه داد: بالاخره اگر وزارت اقتصاد نتواند این وظیفه و تکلیف را طبق برنامه ششم انجام دهد با مشکلات خیلی بیشتری هم مواجه خواهیم شد. کمااینکه با این وضعیت افسار گسیخته فعلی و واقعیت موجود چه باید بکنیم، بحث این است که ما چارهای نداریم جز اینکه اهرم های مدیریتی و نظارتی و کنترلی مدیریت نقدینگی را در کشور دنبال کنیم.
ارکانی تصریح کرد: یکی از مهمترین ابزارها هدایت نقدینگی به جای بازارهای دلالی و طلا و ارز و سکه و زمین به سمت بازار تولید و بازار سرمایه و بورس است. همیشه در بازار تولید سرمایهگذاریهای متعددی انجام میشد و مدتی است به دلایل مختلف با مشکلات فراوانی مواجه هستیم از جمله بحث کرونا که مزید بر علت شده است ضمن اینکه سیاست گذاری های غلط دیگری که در حوزه تولید وجود دارد که صدای اعتراض و داد تولیدکنندهها از تحریمهای داخلی بلند و نه خارجی بلند شده است. این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: یعنی تولیدکننده می گوید که هیچ مشکلی با تحریمهای خارجی ندارند و آنها را خودشان حل میکنند، اما امروز در داخل تحریم هستند. یعنی وزارت اقتصاد و دارایی، محیط زیست، امور مالیاتی، گمرک، جهاد کشاورزی و صنعت و معدن با فرایندهای دست و پاگیر و طولانیمدت، قوانین پیچیده و مزاحم، مجوزهای عجیب و غریب دست و پای تولید را در یک تولید معمولی هم بسته اند.
وی تاکید کرد: در این شرایط چطور انتظار داریم که از تولید استقبال شود یا این نقدینگی چه توسط مردم عادی و چه توسط سرمایهگذاران به سمت تولید مدیریت و هدایت شود. ارکانی توضیح داد: این موضوعی است که باید دنبال شود و به همین منظور در مجلس ایجاد کمیسیون ویژه جهش تولید مصوب شد که بزودی با تعیین اعضا کارش را شروع خواهد کرد. محوریت آن هم اصلاح و حذف قوانین دست و پاگیر در حوزه تولید است که امیدواریم این فعالیت ها و پیگیری ها منجر به این شود که جذب نقدینگی به سمت حوزه تولید بیش از وضعیت فعلی و موجود اتفاق بیفتد. این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در مورد بازار سرمایه و بورس هم که از ابتدای امسال شاهد عرضه سهام به ویژه بنگاه دولتی در عرضه اولیه هستیم. این هم تا الان وضعیت بازار بورس را متحول کرده است و میبینیم که این روزها بسیاری از مردم عادی که حتی در مورد بورس آگاهی نداشتند وارد این بازار شده و مشغول خرید و فروش سهام هستند و نقدینگی خود را وارد این بازار کردهاند. وی ادامه داد: ضمن استقبال از اصل موضوع که منطقی و پذیرفته شده از لحاظ کارشناسی و علمی است، این هشدار و تذکر را به همه چه دولت کارگزاران بورس و مسئولان بورس و خود مردم می دهم که مراقبت باشند چراکه بازار بورس، بازار پیچیدهای است. این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ضمن اینکه باید از اصل بازار بورس حمایت کند، اما نباید اجازه دهیم که این بازار هم به عرصه جولان دلالان و اصطلاحا آدم های مافیایی تبدیل شود که از این بازار برای پر کردن جیب عدهای خاص و به ضرر سرمایه ها و نقدینگی مردم استفاده شود. ارکانی تصریح کرد: بنابراین در این موضوع باید با دقت و مشورت خبرگان و کارشناسان وارد پیدا کنیم.