تاریخ انتشار: ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۰۰
به گزارش طبنا(خبرگزاری سلامت)، بهار سال گذشته بود که آمار تکان دهنده مسمومیت های قارچی به تیتر یک رسانه ها تبدیل شد و متاسفانه این قارچ های خوراکی شماری از هموطنان را به کام مرگ کشاند و با این حال همچنان شاهد آن هستیم که برخی از افراد اقدام به مصرف قارچ های خودرو یا فله ای می کنند. امیر بقایی متخصص سم شناسی ومشاور علمی مرکز ملی اطلاع رسانی دارو و سموم سازمان غذا و دارو با اشاره به بارش باران در فصل بهار و افزایش رویش قارچ‌ها و مسمومیت‌های قارچی اظهار کرد: مساله مسمومیت با قارچ‌های سمی از سال قبل به دلیل بارش‌های بهاری در استان‌های غربی کشور شامل آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، لرستان و تا حد در زنجان شیوع پیدا کرد. وی با اشاره به علت افزایش رشد قارچ‌ها در فصل بهار و پاییز ادامه داد: رعد و برق و صاعقه می‌تواند باعث افزایش رشد هاگ‌ها، پراکندگی قارچ و و رشد بیشتر این محصولات خوراکی شود. عوارض مسمومیت قارچی را بشناسید بقایی با بیان اینکه تاکنون ١٠ ده هزار نوع قارچ خوراکی شناسایی شده است، گفت: ۵٠ تا ١٠٠ گونه قارچ خوراکی در انسان سمیت ایجاد می‌کند که ١٢گونه از این قارچ‌های سمی مورد شناسایی قرار گرفته‌اند که منجر به بروز ١۴ علائم مسمومیت قارچی می‌شوند. مشاور علمی مرکز اطلاع رسانی سموم سازمان غذا و دارو در ادامه به علائم مسمومیت‌های قارچی اشاره کرد و گفت: برخی از قارچ‌های سمی علائم حاد گوارشی بدون عوارض کبدی، برخی علائم حاد گوارشی به همراه نارسایی کبدی تأخیری، برخی علائم حاد کلیوی به همراه سرکوب سیستم اعصاب مرکزی و برخی نارسایی کبدی یا کلیوی تأخیری ایجاد می‌کند؛ همچنین برخی گونه‌های قارچ سمی با سمیت عضلانی منجر به نارسایی کلیوی می‌شوند. مرگ ١٨  نفر به دیل مسمومیت قارچی در سال گذشته وی با اشاره به آمار مسمومیت‌ها و مرگ و میرهای ناشی از مصرف قارچ‌های سمی اظهار کرد: سال گذشته در همه گیری مسمومیت های قارچی در استان‌های غربی هزار و ١۵١ مورد مسموم شدند که متأسفانه این مسمومیت‌های قارچی منجر به فوت ١٨ نفر شد. مشاور علمی مرکز اطلاع رسانی سموم سازمان غذا و دارو یادآوری کرد: گونه یا قارچ سمی که در ایران مورد مصرف قرار گرفته و عامل مسمومین قارچی شده یکی از سه گونه آمانیتا، گالرینا و لپیوتا است. بقایی اظهار کرد: علائم مسمومیت قارچی که ما در کشور مشاهده کردیم علائمی شباهت به قارچ‌های سمی است که نارسایی کبدی تأخیری ایجاد می‌کنند و در مسمومیت‌های قارچی بیماران اغلب علائم گوارشی اولیه ندیده بودند و به یک باره علائم نارسایی کبدی در آنها بروز کرده بود. مشاور علمی مرکز اطلاع رسانی سموم سازمان غذا و دارو بیان کرد: اغلب مصرف کنندگان قارچ‌های سمی در کشور بعد از ۶ تا ١٢ ساعت دچار علائم گوارشی شدند و سپس علائم نارسایی حاد کبدی در آنها بروز کرده بود. وی با بیان اینکه مسمومیت‌های قارچی خطر مرگ را نیز به دنبال دارد، ‌گفت: متأسفانه سال گذشته در ١٨ مورد از مسمومیت‌های قارچی امکان پیوند کبد فراهم نشد و این بیماران فوت کردند. بقایی تأکید کرد: نارسایی حاد کبدی پس از مصرف قارچ‌های سمی اگر به مرحله حاد برسد و ۷۲ ساعت از شروع علائم گذشته و بیمار درمان نشده باشد در این صورت تنها راه نجات بیمار پیوند کبد است. مصرف قارچ فله‌ای و خودرو ممنوع مشاور علمی مرکز اطلاع رسانی سموم سازمان غذا و دارو با توصیه به مردم برای اجتناب از مصرف قارچ‌های خودرو و فله‌ای گفت: اگر درمان مسمومیت قارچی در ۶ تا ۲۴ ساعت اولیه صورت گیرد دیگر بیمار گرفتار نارسایی حاد کبد نخواهد شد و نیازی به پیوند کبد نیست. وی تأکید کرد: با توجه به اینکه در هر گونه از قارچ‌های خوراکی گونه سمی و غیرسمی وجود دارد و تشخیص قارچ سمی و غیرسمی برای افرادی غیر از متخصصان قارچ شناسی غیرممکن است و به همین دلیل در فصل بهار و پاییز که بیشترین میزان رویش قارچ وجود دارد افراد از برداشت قارچ در کنار خیابان‌ها و به ویژه قارچ‌هایی که در کنار درختان به ویژه درختان مرده می‌رویند اجتناب کنند. کباب کردن و پختن سمی بودن قارچ را از بین نمی برد بقایی با اشاره به فروش و مصرف برخی قارچ‌های فله‌ای اظهار کرد: از مردم درخواست داریم از خریداری قارچ از افراد دستفروش یا به اصطلاح قارچ‌های فله‌ای خودداری کنند. مشاور علمی مرکز اطلاع رسانی سموم سازمان غذا و دارو ادامه داد: سمی بودن قارچ با پختن، کباب کردن یا آبپز کردن از بین نمی‌رود و به همین دلیل با این روش‌ها نمی‌توان سمیت قارچ را از بین برد. وی درباره علائم اولیه مسمومیت قارچی اظهار کرد: چنانچه افراد قارچ با منشأ ناشناخته مصرف کردند و در صورتی که تا ۶ ساعت پس از مصرف قارچ علائمی شامل تهوع و استفراغ مشاهده کردند قارچ‌های مصرفی سمی نیستند اما اگر بعد از شش ساعت پس از مصرف قارچ علائم گوارشی بروز کند این قارچ‌ها اغلب سمی هستند و موجب نارسایی کبدی و کلیوی می‌شوند. بقایی تأکید کرد: اگر بعد از ۶ ساعت پس از مصرف قارچ‌ علائم گوارشی بروز کرد فرد باید به سرعت به مرکز درمانی مراجعه کند و در صورت امکان نمونه قارچ مصرفی را با خود به مرکز درمانی ببرد تا توصیفی از قارچ مصرف شده به پرسنل مرکز درمانی ارائه دهد چرا که با این روش‌ها می‌توان گونه قارچ مصرفی را شناسایی کرد.(باشگاه خبرنگاران)

برچسب‌ها