خشکی چشم
امروزه خشکی چشم (Dry eye) یكی از شایع ترین علت های مراجعه افراد به درمانگاه چشم پزشكی است. اغلب این مراجعه كنندگان را افراد بالای 55 سال، افرادی كه از لنزهای تماسی استفاده می كنند یا كسانی كه به طور مداوم با كامپیوتر سر و كار دارند و افرادی كه در آب و هوای خشک زندگی می كنند، تشكیل می دهند.
انواع اشک چشم
چشم پزشکان انواع سه گانه زیر را برای اشک قائلند:- اشک پایه همیشه غدد اشکی کوچک، یک سطح پایه رطوبت را روی کره چشم ایجاد می کنند. در چشم انسان (و بیشتر پستانداران)، قرنیه همواره با اشک مرطوب و تغذیه می شود. این اشک باعث نرم و لیزشدن چشم می شود و گرد و غبار را از آن بیرون می راند. اشک حاوی ذرات زیادی است. بعضی از این اجزا، باعث مقابله با عفونت های باکتریایی می شوند و بخشی از سیستم ایمنی فرد محسوب می شوند. چشم انسان معمولا در طول شبانه روز حدود ۰/۷۵ تا ۱/۱ گرم اشک ترشح می کند (حدود ۲ قاشق چای خوری) که البته میزان آن با بالا رفتن سن یا ابتلا به بعضی بیماری ها کاهش می یابد.
- اشک رفلکسی این نوع اشک، درنتیجه تحریک چشم با اجسام خارجی یا مواد محرک (مانند بوی پیاز) در محیط به وجود می آید. نور شدید، خوراکی های خیلی داغ یا تند، استفراغ، سرفه و خمیازه هم باعث به وجود آمدن این نوع اشک می شوند. این اشک ها برای شستن و برطرف کردن ماده محرک ترشح می شوند.
- اشک احساسی این اشک همان اشکی است که هنگام «گریه» از چشم سرازیر می شود. استرس، عصبانیت، زجرکشیدن، عزاداری، غم شدید و درد جسمی باعث ایجاد آن می شوند. البته ترشح این اشک فقط محدود به زمان بروز احساسات منفی نیست. بسیاری از افراد هنگام خوشحالی شدید نیز گریه می کنند. این اشک های احساسی معمولا با هق هق، تنفس بریده بریده و انقباض بدن همراه هستند. انسان ها تنها جاندارانی هستند که این نوع گریه را دارند. موادشیمیایی موجود در اشک های احساسی، با دو نوع اشک دیگر تفاوت دارند. مشخص شده این نوع اشک ها حاوی مقادیر بیشتری پروتئین، هورمون و مواد ضددرد طبیعی هستند.
چرا اشک چشم کم میشود؟
کم شدن اشک دلایل مختلفی دارد؛ مثلا بالا رفتن سن میتواند باعث کم شدن ترشح اشک شود. این حالت بخصوص در خانمها در سنین یائسگی تشدید میشود. علاوه بر این، مصرف بعضی داروهای آرامبخش، خوابآور، بعضی داروهایی که برای درمان مشکلات گوارشی تجویز میشود و… میزان ترشح اشک را کم میکند. ابتلا به بیماریهایی مثل دیابت و… هم میتواند باعث ترشح کمتر اشک شود.