روان آشفتگی یا دلیریوم یعنی چه ؟
اصطلاح دلیریوم(
Delirium) از واژه های لاتین de به معنای بیرون از و lira به معنای «مسیر» گرفته شده است. این اصطلاح به خارج بودن یا انحراف از حالت عادی اشاره دارد. روان آشفتگی معمولا با حالت تیرگی شعور توصیف می شود.
دو نشانهٔ بسیار رایج آن چیست؟
عبارت اند از مشکل شدید در توجه متمرکز و آشفتگی شدید در چرخهٔ خواب و بیداری.
اصطلاح شروع سریع این بیماری یعنی چه ؟
بیماران گاهی با چنان سرعتی در توجه و تمرکز دچار مشکل می شوند که حفظ جریانهای فکری منسجم خویش را از کف می دهند.
نشانه های بیماری دلیریوم کدامند؟
امکان دارد که بیمار نتواند جواب یک سؤال را بدهد، چون ذهنش مغشوش است. وقتی چرخهٔ خواب و بیداری به هم میریزد، بیمار در طول روز خواب آلود و شب هنگام، بیدار و بی قرار است. رؤیاها و کابوسهای آشکار خیلی شایع هستند. افراد مبتلا به روان آشفتگی شاید قادر به شرکت در گفتگو نباشند، چرا که توجهشان پرت و تفکرشان نامنسجم است. در حالت شدید روان آشفتگی، گفتار حالت پریشان و بی سروته و گسسته گو به خود میگیرد. وقتی این افراد سرگشته و حیران هستند، ممکن است به قدری دچار گم گشتگی شوند که نداند امروز چه روزی است، آنجا کجاست و حتی خودشان را نشناسند. تخریب حافظه به ویژه درمورد رویدادهای اخیر، شایع است.
برای بیمار مبتلا به روان آشفتگی در عرض یک دورهٔ 24 ساعته، فواصل مشخصی وجود دارد که طی آن، کاملاً هوشیار و یکپارچه عمل میکند. حال این بیماران معمولا در خلال بیخوابی های شبانه شان رو به وخامت میگذارد. این نوسانات روزانه کمک میکنند تا روان آشفتگی از سایر انواع نشانگان، مخصوصاً بیماری آلزایمر، متمایز شود. آشفتگیهای ادراکی در دلیریوم به دفعات رخ می دهند. آنها امور ناآشنا را به جای موضوعات آشنا می گیرند؛ مثلاً، ممکن است ادعا کنند که به جای بیمارستان، الان در خانه هستند. با اینکه توهم های دیداری خیلی شایع اند، اما همیشه وجود ندارند. هذیانها – باورهای غیر واقعی – در بین تقریباً ۲۵ درصد از سالمندان مبتلا به روان آشفتگی گزارش شده است. اشخاص مبتلا به روان آشفتگی ممکن است حالتی پرنوسان داشته باشند در یک لحظه لباس هایشان را از تن بدرند و لحظه ای دیگر، سنگین و کرخت در جایی نشسته باشند.
نشانه های فیزیکی و هیجانی این بیماری کدام است؟
نشانههای بیماری دلیریوم شامل این موارد میباشد:
- افسردگی
- اضطراب
- وحشت، خشم
- شنگولی
- تحریک پذیری
- تب
- چهرهٔ برافروخته
- مردمک های گشاد
- لرزش
- تپش قلب تند
- فشار خون بالا
- قطع شدن (احتباس) ادرار و مدفوع
اگر روان آشفتگی بدتر شود، بیمار به حالت بهت و رخوت فرو می رود. انسانها در هر سنی می توانند دچار روان آشفتگی شوند، اما این اختلال در میان کودکان و سالمندان شایع تر است. در سالمندان، این وضعیت در خانه های سالمندان و بیمارستانها شیوع بیشتری دارد.