تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۸
به گزارش گروه بهداشت و درمان طبنا(خبرگزاری سلامت) به نقل از medical news today، ویروس کرونا یا ویروس کووید-19 که اکنون با نام سارس-کوو-2 (SARS-CoV-2)، ویروسی که باعث ایجاد کووید-19 شد نیز شناخته میشود، از ووهان چین به همهی قارههای کرهی زمین به جز قطب جنوب گسترش یافته است. درست مثل همیشه، هنگامی که کلمهی همهگیر(pandemic) در عنواین خبر ظاهر میشود، مردم بسیار میترسند و در کنار ترس اطلاعات نادرست و شایعاتی بدون منبع علمی شکل میگیرند. در این مقاله برخی از متداولترین شایعاتی که در رسانههای اجتماعی و حتی فراتر از آن منتشر شدهاند را بررسی خواهیم کرد. 1.اسپری کردن کلر یا الکل بر روی پوست باعث از بین رفتن ویروسها در بدن میشود.
استفاده از الکل(منظور الکل های صنعتی و غیر طبی است) و یا کلر بر روی بدن میتواند آسیب جدیای برای پوست ایجاد کند، مخصوصا اگر وارد چشم یا دهان شود. اگرچه افراد میتوانند از این مواد شیمیایی برای ضدعفونی برخی سطوح استفاده کنند، اما نباید از آنها برای ضدعفونی کردن پوست استفاده شود. این محصولات نمیتوانند ویروسها را در بدن از بین ببرند. 2.تنها افراد مسن و افراد جوان-میانسال در معرض خطر هستند.
این ویروس مانند سایر ویروسهای کرونا میتواند افراد در هر سنی را آلوده کند. با این حال، بزرگسالان مسن یا افراد با شرایط خاص پزشکی مانند دیابت و آسم به احتمال زیاد بعد از بیمار شدن، علائم وخیمی را تجربه خواهند کرد. 3.کودکان نمیتوانند کووید-19 را بگیرند.
برخلاف باور عموم، تمام گروههای سنی میتوانند آلوده شوند. تاکنون بیشتر موارد در بزرگسالان گزارش شده، اما این به آن معنی نیست که کودکان در برابر این ویروس مصون هستند. درواقع، شواهد اولیه نشان میدهند که کودکان نیز به همان اندازه احتمال آلوده شدن دارند، اما علائم در آنها خفیفتر خواهد بود. 4.کووید-19 درست مانند آنفولآنزا است.
سارس-کوو-2 باعث بیماریای میشود که درواقع علائمی مانند آنفولانزا مانند تب، درد و سرفه دارد. به طور مشابه، کووید-19 و آنفولانزا هم میتوانند خفیف، شدید و در موارد نادر کشنده باشند. همچنین هر دو میتوانند موجب ذاتالریه شوند. با این حال، مشخصات کلی کووید-19 بسیار جدیتر است. تخمینها متفاوت هستند اما بهنظر میرسد میزان تلفات جانی آن بین یک تا سه درصد باشد.(به تخمین سازمان بهداشت جهانی 3.4 درصد) اگرچه دانشمندان در حال بررسی میزان دقیق تلفات جانی هستند، اما با شواهد حاضر این مقدار از آنفولانزای فصلی بسیار بیشتر است. 5.تمام افراد مبتلا به کووید-19 فوت میکنند.
این بیانیه اصلا صحت ندارد. همانطور که پیشتر نیز ذکر شد، کووید-19 تنها برای درصد بسیار کمی از مردم کشنده است. درگزارشات اخیر، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای چین به این نتیجه رسیده است که 80.9 درصد از موارد کووید-19 خفیف بوده است. 6.گربهها و سگها کووید-19 را گسترش میدهند.
درحال حاضر، شواهد بسیار کمی مبنی بر اینکه این ویروس میتواند گربهها و سگها را آلوده کند، وجود دارد. با این حال در هنگ کنگ سگی که صاحبش به این ویروس مبتلا بوده، آلوده شد؛ البته سگ هیچ علامتی از بیماری نشان نداد. دانشمندان همچنان دربارهی بحث و تحقیق در این باب هستند. 7.ماسکهای صورت میتوانند از فرد در برابر کووید-19 محافظت کنند.
کارمندان بهداشت و درمان از ماسک های حرفه ای صورت ، که کاملاً روی صورت جای گرفته و به آن میچسبند استفاده کرده تا از آنها در برابر عفونت محافظت کنند. با این حال ، ماسک های صورت یک بار مصرف بعید است چنین محافظتی را ارائه دهند. از آنجا که این ماسک ها به طور کامل بر روی صورت جای نمی گیرند ، قطرات هنوز می توانند وارد دهان و بینی شوند. همچنین ، ذرات ریز ویروسی می توانند مستقیماً از طریق مواد ماسک به داخل نفوذ کنند. اما ، اگر فردی به بیماری تنفسی مبتلا باشد ، پوشیدن ماسک می تواند به محافظت از دیگران در برابر آلودگی کمک کند. 8.خشک کنهای دست ویروس کرونا را از بین میبرند.
قطعا خشک کنهای دست باعث از بین رفتن این ویروس نمی شوند؛ این شایعه به دلیل گرمایی که این دستگاهها ایجاد میکنند شکل گرفت. بهترین را برای محافظت از خود و دیگران در برابر این ویروس، شستن دستها با آب و صابون و یا ضدعفونی کنندههای طبیِ الکلی است. این موارد تنها بخشی از مجموع شایعات ایجاد شده هستند. بهترین راه حفظ نکات بهداشتی و حیاتیِ پزشکی است. مترجم: معین حبیبی