تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۵
به گزارش طبنا( خبرگزاری سلامت) ، مهناز خانوی، در کارگاه آموزشی بررسی آثار تحریم بر غذا، دارو و تجهیزات پزشکی، فرصتها و چالشها، با اشاره به اهمیت فراوردههای متابولیک، اظهار کرد: از سه سال گذشته سامانه حامی راهاندازی شد تا شیرخشکهای ویژه ۱۰ هزار نوزاد بیمار شناسایی، تامین و توزیع شود. وی افزود: بر این اساس از اولین روز تشخیص بیماری نوزاد، توسط پزشک متخصص و ثبت آن در سامانه تا تهیه و تحویل شیر خشک، به وسیله سامانه مدیریت می شود. خانوی با اشاره به اینکه مهم ترین بیماری که ۵۰ درصد شیرخشکهای متابولیک به آن اختصاص پیدا میکنند فنیل کتونوریا است، گفت: این نوزادان سالم به دنیا می آیند اما اگر این بیماری تشخیص داده نشود و بیمار از شیرخشکهای معمولی استفاده کند دچار تشنج، اختلالات هوشیاری و ناتوانی در سالهای دیگر زندگی خواهد شد. مدیرکل فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو، برخی از شیرخشکهای ویژه در تعداد انگشت شماری از کارخانههای دنیا تامین می شوند، تصریح کرد: در مورد این نوع شیرخشکها سعی می کنیم برای جلوگیری از به وجود آمدن آسیب، تمام فرآوردهها شناسایی شدهاند، امکان نگهداری این فرآوردهها بین ۹ تا ۱۶ ماه است و اگر اختلالی در هر کدام از مراحل تامین، حمل و ترخیص ایجاد شود، باعث ایجاد بحران خواهد شد. وی با اشاره به اینکه شیرخشکهای متابولیک مشمول یارانه دولتی هستند، اظهار کرد: به عنوان مثال نوعی شیر خشک با قیمت ۲۹۸ هزار تومان به ازای هر قوطی خریداری میشود و با تخصیص یارانه با قیمت ۱۰ الی ۱۵ هزار تومان به دست مصرف کننده میرسد. خانوی با اشاره به اینکه سازمان غذا و دارو تا چند ماه گذشته تنها به حوزه تخصیص ارز شیرخشکهای رژیمی غیریارانه نظارت داشت، گفت: به رغم اینکه واردات این نوع شیرخشکها در سال جاری ۳۳ درصد افزایش یافته است و در تمام داروخانهها موجود بود اما به دنبال اثر شلاقی تحریم، با کمبود مواجه شد. وی خاطرنشان کرد: سازمان غذا و دارو برای کنترل عرضه این خشکها مجبور شد توزیع را به برخی از داروخانهها محدود کند اما با راه اندازی سامانهای به زودی تمام داروخانهها این نوع شیر خشکها را عرضه می کنند و از طریق سامانه می توانیم میزان فروش بازار را کنترل کنیم. مدیرکل فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو، خاطرنشان کرد: جدی ترین مشکل در حوزه شیرخشک در ماههای اخیراثر شلاقی بازار بوده و دپوی آن توسط افراد موجب کمبود کاذب در بازار می شود.